What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

19.12.2012 | 20:09
Τελευταία ενημέρωση: 19.12.2012 | 20:34

Επανέρχεται η Deutsche Bank για το φυσικό αέριο στην Κρήτη - Αυξάνει την αξία του στα 600 δισ. δολάρια - Τα 13 ακραία σενάρια της γερμανικής τράπεζας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Στη νέα έκθεση η συνολική αξία των φυσικών πόρων στη νότια Κρήτη αυξάνεται κατά 173 δισ. δολάρια, ενω το κέρδος της Ελλάδας που υπολογιζόταν στα 214 δισ. δολάρια αυξάνεται ανάλογα. Σε περίπτωση που ισχύει, έστω και κατά προσέγγιση αυτή η εκτίμηση, η Ελλάδα θα καταστεί η 15η μεγαλύτερη κάτοχος κοιτασμάτων φυσικού αερίου παγκοσμίως.
Παράλληλα, η γερμανική τράπεζα προβάλλει και τα πλέον ακραία σενάρια, όπως η επίλυση του μεσανατολικού από τη Σουηδία και η κατάρρευση της βρετανικής κυβέρνησης.

Επανέρχεται με νέα έκθεση της η Deutsche Bank που αφορά στην ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, το οποίο εκτιμάται ότι ξεπερνά κατά πολύ σε αξία το ελληνικό χρέος, ενώ παράλληλα κάνει αναφορά και στα 13 πλέον ακραία σενάρια που θα μπορούσαν να θέσουν τις αγορές προ εκπλήξεως το 2013.

Συγκεκριμένα, η Deutsche Bank προ ημερών είχε παρουσιάσει μία μελέτη σύμφωνα με την οποία εκτιμούσε πως τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης έφθαναν το ποσό των 427 δισεκατομμυρίων δολάρια, ενώ έκανε λόγο για καθαρό όφελος για το ελληνικό δημόσιο της τάξεως των 214 δισ. δολάρια που ουσιαστικά αντιστοιχεί στο 107% του ΑΕΠ.

Στη νέα λοιπόν έκθεση οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας επανέρχονται, αναφέροντας πως η Ελλάδα διαθέτει τη μεγάλη υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο και μερικές χώρες έχουν ήδη ανακαλύψει και εκμεταλλεύονται τους υποθαλάσσιους φυσικούς πόρους, με κυριότερο το πεδίο φυσικού αερίου Levantine-Leviathan μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου.

Όπως αναφέρει η έκθεση ανάλογα κοιτάσματα έχουν εντοπιστεί και στη νότια Κρήτη και αυτή τη φορά αυξάνουν την αξία του φυσικού αερίου και κάνουν λόγο για συνολικό ύψος έως και 600 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ελλάδα θα αναδειχθεί στην 15η μεγαλύτερη κάτοχο κοιτασμάτων φυσικού αέριου παγκοσμιώς. Για να γίνουν όλα αυτά όμως χρειάζεται ένα καθαρό φορολογικό πλαίσιο, αλλά και ειδική νομοθετική ρύθμιση για τους υδρογονάνθρακες. Η τελευταία έγινε το 2011. Η γερμανική τράπεζα κάνει δε και ειδική μνεία στο γεγονός ότι οι γεωλόγοι εμπειρογνώμονες αναφέρουν την ύπαρξη και σημαντικών αποθεμάτων πετρελαίου στην Ελλάδα, επιπροσθέτως αυτών του φυσικού αέριου. Οι υπολογισμοί της τράπεζας αφορούν μόνον τα υποθαλάσσια κοιτάσματα των εκτάσεων νοτίως της Κρήτης, χωρίς να υπολογίζει αυτά του Ιονίου ή του Αιγαίου.

Επιπροσθέτως η Deutsche Bank στα 13 πιθανά ακραία γεγονότα συγκαταλέγει και την έναρξη αγοράς μετοχών από την Federal Reserve ως ένα αντισυμβατικό μέτρο νομισματικής πολιτικής, την επίλυση του μεσανατολικού από την Σουηδία, την Τουρκία και τη Βραζιλία, την κατάρρευση της βρετανικής κυβέρνησης, την υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων από τις κεντρικές τράπεζες και την ενίσχυση των μετοχών, το πολιτικό άνοιγμα της Βορείου Κορέας και την άσκηση ηπιότερης εξωτερικής πολιτικής από το Ιράν.

Παράλληλα, αναφέρει πως είναι πιθανή η επιδείνωση της γεωπολιτικής κατάστασης στη νότια θάλασσα της Κίνας, η εισαγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη από τη Σαχάρα, το πλήγμα στις αγορές από τη κλιματική αλλαγή, το σκάσιμο της «φούσκας» των ομολόγων αναδυόμενων αγορών, καθώς και η αλλαγή εξουσίας στη Μαλαισία έπειτα από 40 χρόνια.

ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη - Πάνω απο 200 δισ. ευρώ το κέρδος για την Ελλάδα

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Καμμένος: «Δεν φοβόμαστε τίποτα σε Αιγαίο, Θράκη, Κύπρο»
  2. Σουλτς: Ναι σε διαπραγματεύσεις για σχηματισμό γερμανικής Κυβέρνησης με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
  3. Bitcoin: Έπεσε μέσα στις προβλέψεις της η Saxo Bank και η φρενίτιδα συνεχίζεται - Δύο χώρες ενώνονται για να το καταστρέψουν!
  4. Γιλντιρίμ: Και το Κυπριακό στην ατζέντα με τον Τζόνσον
  5. «Κατέστρεψα τη ζωή μου» – Η εξομολόγηση μαθήτριας που εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος
  6. ΕΤΥΚ: «Απαράδεκτη η δήλωση του ΥΠΟΙΚ»