What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

20.12.2012 | 22:25
Τελευταία ενημέρωση: 20.12.2012 | 22:29

Πρόωρα όλα τα περί κουρέματος

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Πρόωρο να συζητούμε τώρα θέματα κουρέματος, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος τόνισε ότι αποτελεί πάρα πολύ ισχυρό όπλο στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση για να πείσει την Τρόικα και τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης, "η σοβαρότητα και η ομοφωνία, που έχει επιδειχθεί από όλα τα πολιτικά κόμματα στην ψήφιση του προϋπολογισμού και της εξέτασης των νομοσχεδίων".

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη το απόγευμα, ο κ. Σιαρλή χαιρέτισε "τη σχεδόν ομόφωνη ψήφιση από τη Βουλή του προϋπολογισμού του κράτους για το 2013 και των νομοσχεδίων που περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό" και επισήμανε ότι "δεν θα μπορούσα προσωπικά να αναμένω κάτι πιο θετικό από την ανταπόκριση ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας".

"Το γεγονός αυτό ενισχύει την αξιοπιστία της Κύπρου την ώρα που προσπαθούμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας για την ανάγκη όσο το δυνατό πιο γρήγορη κατάληξη σε συμφωνία για τη συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης", τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σιαρλή είπε ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι οι ανάγκες ρευστότητας του κράτους είναι καλυμμένες για τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

"Υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητα έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις ανάγκες του κράτους για τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο", επισήμανε.

Επίσης, σχολιάζοντας δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας ότι το ΔΝΤ ζητεί κούρεμα μέρους του κυπριακού χρέους για να συμμετάσχει στην οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι "δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος (του κυπριακού χρέους) και επομένως όλες αυτές οι αναφορές σε διάφορα έντυπα είναι ισχυρισμοί περί τοποθέτησης του ΔΝΤ".

"Το ΔΝΤ δεν έκανε καμιά τέτοια αναφορά και είναι αχρείαστο να σχολιάζουμε τέτοιους ισχυρισμούς ότι δήθεν έκανε κάποια δήλωση", ανέφερε και σημείωσε ότι "θα ήταν πρόωρο να συζητούμε σε αυτό το στάδιο θέματα βιωσιμότητας ή μη" και να "κάνουμε εικασίες", καθώς "ο τελικός αριθμός της Pimco θα είναι στη διάθεση μας στα μέσα Ιανουαρίου".

Ο κ. Σιαρλή είπε ότι "για να μπορείς να σχολιάζεις τη βιωσιμότητα του χρέους πρέπει να έχεις κάποια στοιχεία, ότι έχεις καταλήξει κάπου και ξέρεις ποιο είναι το χρέος", και αφού σημείωσε ότι "είχαμε μια θετική ανταπόκριση κατά την τελευταία συνεδρία του Eurogroup", πρόσθεσε ότι "όλα εξελίσσονται ομαλά, πλην του γεγονότος ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει τον τελικό αριθμό που χρειάζεται όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών".

"Όπως έχουμε ανακοινώσει, οι πρώτες ενδείξεις, όσον αφορά την ενδιάμεση έκθεση της Pimco, είναι στα επίπεδα που αναμενόταν και επομένως δεν υπήρξε καμία έκπληξη", ανέφερε, προσθέτοντας ότι εφόσον έχουμε προχωρήσει πολύ σημαντικά όσον αφορά όλα τα υπόλοιπα θέματα, αυτό το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους θα μπορεί να αγγιχθεί και να συζητηθεί σοβαρά", κατά τη συνεδρία του Eurogroup στις 21 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, σε σχέση με τον προϋπολογισμό, ο κ. Σιαρλή είπε ότι "η δύναμη που μας δίνει μια τέτοια ομοφωνία σε αυτά τα θέματα είναι τεράστιας σημασίας για μας και προσωπικά τους ευχαριστώ, τους συγχαίρω και εύχομαι αυτή η ομοψυχία και η συνυπευθυνότητα, όταν έρθουμε σε εθνικά θέματα όπως είναι το θέμα αυτό, να συνεχίσει μέχρι την συμπλήρωση της δανειακής σύμβασης".

"Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι όλα τα πολιτικά κόμματα έδειξαν ένα πολύ μεγάλο βαθμό πολιτικής ευθύνης και με γνώμονα το συμφέρον της οικονομίας του τόπου κινήθηκαν με τεράστιες ταχύτητες και αποτελεσματικότητα δεδομένων και των στενών περιθωρίων που υπήρχαν", σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών "τόσο για την ευσυνειδησία που έδειξαν όσο και για την άψογη συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών έτσι ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος".

Ανέφερε επίσης ότι "τηρήσαμε τη γραπτή υπόσχεση μας" για ψήφιση του προϋπολογισμού μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου και ότι "σε όλα τα σημεία έχουμε τηρήσει όλες τις ημερομηνίες και χρονοδιαγράμματα που μας έχουν δώσει", προσθέτοντας πως "ό,τι έχουμε υποσχεθεί, όχι μόνο το έχουμε παραδώσει, αλλά το έχουμε καταθέσει και υπό μορφή νομοθεσίας, που πέρασε από την Βουλή σχεδόν ομόφωνα σε όλες τις περιπτώσεις".

"Παραμένει ένα κενό που είναι το κομμάτι που αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους το οποίο δεν μπορούμε να χειριστούμε στο παρόν στάδιο γιατί δεν γνωρίζουμε τον αριθμό" που θα δώσει η Pimco, σημείωσε.

Ο κ. Σιαρλή είπε ότι κατά τη συνεδρία του Eurogroup στις 13 Δεκεμβρίου, "οι εταίροι μας έδειξαν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τη διάθεση που έχει επιδείξει όλη η πολιτική ηγεσία της Κύπρου και ανταποκρίθηκε τόσο θετικά και τόσο γρήγορα στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε εμείς σαν κράτος έναντι της Τρόικας και του μνημονίου", προσθέτοντας ότι η ικανοποίηση αυτή αποτυπώθηκε τόσο στην ανακοίνωση που εξεδόθη όσο και στις δηλώσεις αξιωματούχων.

Σημείωσε ότι Πρεσβευτής ξένης χώρας σε σημερινή τους συνάντηση αναφέρθηκε σε "εντυπωσιακή συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας στην Κύπρο, εκφράζοντας και την άποψη συναδέλφων του που βρίσκονται εδώ στην Κύπρο και είχαν ήδη συζητήσει μεταξύ τους αυτό το γεγονός".

Ανέφερε ότι "στο Eurogroup έχουμε δηλώσει ότι η Κύπρος ήταν και θα παραμείνει συνεργάσιμη και το πρόβλημα μας προκύπτει σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία και την αλληλεγγύη που εμείς ως χώρα μέλος της Ευρωζώνης έχουμε επιδείξει όταν κληθήκαμε να ανταποκριθούμε σε αίτημα άλλης χώρας και σαν συνέπεια εκείνης της αλληλεγγύης βρισκόμαστε σήμερα σε μια πιο οδυνηρή στάση από ό,τι θα μπορούσαμε να βρεθούμε".

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη ότι η Κυβέρνηση αποκρύβει από τη Βουλή ένα έγγραφο της Τρόικας, το οποίο σχολιάζει τα μνημονιακά νομοσχέδια, ο κ. Σιαρλή είπε ότι δεν είναι γνώστης τέτοιου εγγράφου και "ποτέ δεν έχουμε αποκρύψει οτιδήποτε και ένα από τα θετικά χαρακτηριστικά στα οποία αναφέρθηκε η Τρόικα στο Eurogroup είναι ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις οποιεσδήποτε ερωτήσεις μας υποβάλουν, υπάρχει πλήρης διαφάνεια και συνεργασία μεταξύ μας, έχουμε σε τέτοιο βαθμό όσον αφορά το μνημόνιο και έχουμε υπερβεί τις προσδοκίες τους".

Οσον αφορά παρατηρήσεις ότι μπορεί να χρειάζονται κάποιες τροποποιήσεις, ο κ. Σιαρλή είπε ότι "γίνεται επί συνεχούς βάσης διότι το έγγραφο δεν είναι μόνο οι 30 σελίδες, αλλά υπάρχει και τεράστιος άλλος αριθμός εγγράφων που αναλύουν τους αριθμούς που αναφέρονται πίσω από το κάθε έγγραφο".

Ερωτηθείς κατά πόσον έχει κλείσει το θέμα απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο κ. Σιαρλή είπε ότι "στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση τραπεζών για τον απλούστατο λόγο ότι πρέπει να προϋπάρχει ο εποπτικός έλεγχος σε μορφή που να είναι ικανοποιητική η ποιότητα του ελέγχου έτσι ώστε να μπορεί σε βάθος χρόνου (περί τα μέσα του 2014) να ληφθεί πολιτική απόφαση ότι με βάση τον έλεγχο που μπορεί να γίνει στις τράπεζες ότι μπορεί να εξεταστεί και η δυνατότητα κατευθείαν χρηματοδότηση των τραπεζών".

Ανέφερε ότι επειδή πρόκειται περί πολιτικής απόφασης, "τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί" για απευθείας ή όχι ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το Μηχανισμό και πρόσθεσε ότι "ακόμη και κατά τη διάρκεια μέχρι την υλοποίηση της εγκατάστασης αυτού του μηχανισμού, υπάρχει η δυνατότητα με την έγκριση της ΕΚΤ και του Συμβουλίου, ανάληψης της εποπτείας κάποιας τράπεζες ούτως ώστε αν παρουσιαστεί τέτοια ανάγκη να μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα".

Ερωτηθείς αν μέχρι να αναλάβει η οποιαδήποτε νέα Κυβέρνηση θα υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας του κράτους, ο κ. Σιαρλή απάντησε μονολεκτικά "όχι".

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Αναγνώρισαν τους δράστες από το βίντεο του Νewsit
-Η Μέρκελ θα λύσει και...το Κυπριακό! Ταξίδι στην Τουρκία με την οποία "γίνονται δουλειές"
-
Πόλεμος φατριών που κινούν τα νήματα στην εμπορία ναρκωτικών/Νέα στοιχεία Σοκ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Φωτίου: Ιερό χρέος η συνέχιση προσπάθειας διευκρίνισης της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου
  2. Απερχόμενος Ντάϊσελμπλουμ: (Ξανα)δίνει Αναστασιάδη για το 1ο bail in με την πρόταση κουρέματος και σε μικροκαταθέτες
  3. «Μπουκώνουν» την κυβέρνηση Τσίπρα με ακόμα 50 προαπαιτούμενα πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης
  4. Έτσι θα είναι το μεγαλύτερο καζίνο - θέρετρο της Ευρώπης στη Λεμεσό! Παρουσιάστηκε το «City of Dreams Mediterranean» [vids]
  5. Οργή ΥΠΟΙΚ για τις προεκλογικές δηλώσεις Νικόλα: «Να διατηρηθούν τα ελάχιστα όρια υπευθυνότητας»
  6. Στα προ κρίσης επίπεδα έπεσε η ανεργία τον Νοέμβριο σε ΕΕ - Ευρωζώνη, στο 11% στην Κύπρο