What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

21.12.2012 | 06:31
Τελευταία ενημέρωση: 21.12.2012 | 06:56

Η επιστολή Αναστασιάδη προς Χριστόφια/ Έχετε ευθύνες κύριε Πρόεδρε

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η εν λόγω επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα επιρρίπτει στον Πρόεδρο Χριστόφια "πολιτικές, αστικές και ποινικές ευθύνες", κάνοντας λόγο για "πολιτική της αδράνειας και της ατολμίας", ενώ σημειώνει επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν εισηγείται την εν λευκώ αποδοχή όρων και προϋποθέσεων της Τρόικας.

Η επιστολή του Νίκου Αναστασιάδη  προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποτέλεσε για ένα μήνα το εργαλείο προπαγάνδας του ΑΚΕΛ αφού μέλη της κυβέρνησης και του κόμματος αναφέρονταν σε  "εκβιασμούς Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο". 

Ο Νίκος Αναστασιάδης μέσω της επιστολής του μεταφέρει στο Πρόεδρο Χριστόφια την αγωνία του για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος η οποία ήταν προ των πυλών και του υποδικνύει πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα, ενσυνείδητα, να επιμένει σε μια οδό που οδηγεί στην οικονομική καταστροφή...

Η αυτούσια επιστολή Νίκου Αναστασιάδη:

16 Νοεμβρίου 2012
Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας
κ. Δημήτρη Χριστόφια
Προεδρικό Μέγαρο
Λευκωσία


Είναι με ιδιαίτερη λύπη που είμαι αναγκασμένος να σας απευθύνω την παρούσα επιστολή.

Παρακολουθώ με αγωνία τα όσα καταγράφονται στις συζητήσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα και ιδιαίτερα μια ανακόλουθη πολιτική που έχει αφήσει την οικονομία μας εκτεθειμένη σε ανυπολόγιστους κινδύνους.

Θεωρώ πως έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο και έχουμε περιορίσει δραματικά τα διαπραγματευτικά μας περιθώρια. Δεν έχουμε αξιοποιήσει την βούληση των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις προκειμένου με αξιοπιστία να διαπραγματευτούμε με την Τρόικα και να καταλήξουμε σε ένα αποδεκτό μνημόνιο.

Η αδικαιολόγητη ολιγωρία έδωσε την ευκαιρία στην Τρόικα αντί να μας εισακούει να μας εκβιάζει. Με κανένα τρόπο δεν εισηγούμαι την εν λευκώ αποδοχή όρων και προϋποθέσεων της Τρόικας. Όσο όμως συνεχίζεται η πολιτική της αδράνειας και της ατολμίας και όσο συνεχίζουμε να εναποθέτουμε


ελπίδες σε ανύπαρκτες εναλλακτικές επιλογές, τόσο θα υπονομεύουμε περαιτέρω την διαπραγματευτική μας θέση και τόσο πιο οδυνηροί για τους πολίτες και την οικονομία θα είναι τελικά οι όροι της δανειακής σύμβασης.

Επιθυμώ να αναφερθώ συγκεκριμένα σε τρεις εξαιρετικά σοβαρούς κινδύνους που έχουν δυστυχώς αφεθεί να διαμορφωθούν:

α. Μια αποτυχία στη διαπραγματευτική διαδικασία και τυχών αποχώρηση της Τρόικας θα προκαλέσει επιδείνωση της κρίσης εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα και ταυτόχρονα θα θέσει τα δημόσια οικονομικά σε οριστικό αδιέξοδο.

β. Ένα τουλάχιστο κρατικό τραπεζικό ίδρυμα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης με ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο μετάδοσης των επιπτώσεων σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα και συνεπώς πρόκλησης συνθηκών κατάρρευσης σε ολόκληρη την οικονομία.

γ. Ιδιαίτερα αξιόπιστες και ασφαλείς πληροφορίες, που έχουν περιέλθει σε γνώση μου, αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τις αρχές Νοεμβρίου, έχει καθορίσει την 20 Ιανουαρίου 2013 ως την καταληκτική ημερομηνία για την πραγματική ανακεφαλαιοποίηση της πιο πάνω τράπεζας. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα πάντα με την απόφαση της ΕΚΤ, η πρόσβαση στον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ακυρώνεται και θα απαιτηθεί η επιστροφή όσης ρευστότητας έχει αντληθεί μέχρι σήμερα.

Θεωρώ πως, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γνωρίζετε ή οφείλετε να γνωρίζετε τόσο τα πιο πάνω δεδομένα όσο και τις συνέπειες των κινδύνων που η πατρίδα μας πλέον αντιμετωπίζει. Συνέπειες που αναπόφευκτα οι εργαζόμενοι, πρώτοι από όλους, θα υποστούν.

Λυπούμαι που θα είμαι δυσάρεστος αλλά θέλω να υποδείξω πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα ενσυνείδητα να επιμένει σε μια οδό που οδηγεί στην οικονομική καταστροφή. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ευθύνες θα είναι βαρύτατες. Ευθύνες πολιτικές, αστικές και ποινικές.

Κανένας, επαναλαμβάνω, δεν έχει το δικαίωμα να διακυβεύει όλα όσα με κόπο κτίσαμε στα χρόνια που πέρασαν. Είναι ευθύνη δική σας και της κυβέρνησης σας, να λάβετε επειγόντως αποφάσεις που θα αποτρέπουν την πλήρη οικονομική κατάρρευση και την περεταίρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων, και δεν θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την κοινωνική συνοχή.

Χωρίς αμφιβολία τα χρόνια που έρχονται θα είναι δύσκολα. Πρέπει όμως να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Είναι κοινή ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε το μέλλον και την προοπτική της πατρίδας μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αναγνώρισαν τους δράστες από το βίντεο του Νewsit
Επιστρέφει τα βέλη στον Λιλλήκα ο Μαλάς
Εκπρόσωπος: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει στο θέμα του ΦΑ   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Χριστοδουλίδης από Βρυξέλλες: Ευρωπαϊκό πρόβλημα οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ
  2. Βίκτωρας Παπαδόπουλος: Λυπηρή η στάση του ΑΚΕΛ
  3. Ν. Χριστοδουλίδης: Η γεώτρηση της Eni στην «Σουπιά» αναβάλλεται, το ενεργειακό πρόγραμμα συνεχίζεται [vid]
  4. Φουντώνουν οι φήμες! Έγκυος η Ευαγγελία Αραβανή [vids]
  5. Επιστολή Τουσκ προς 27 για συμπερίληψη της κυπριακής ΑΟΖ στην ατζέντα της Συνόδου
  6. Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών: Αρραγές μέτωπο με κοινή ανακοίνωση - Δήλωση-αποκάλυψη της Πρέσβειρας των ΗΠΑ από το Προεδρικό [vid]