What's hot? ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΑΓΓΕΙΟ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΜΜΑΔ·

INFO

21.12.2012 | 17:16
Τελευταία ενημέρωση: 21.12.2012 | 17:16

Στα χαμηλά ρίχνει η Κυβέρνηση τους Standard and Poor’s/Αντιδράσεις Κομμάτων

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η αξιολόγηση του Οίκου Standard and Poor’s ο οποίος υποβάθμισε σήμερα για τρίτη φορά από τον Αύγουστο την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου μειώνοντάς την κατά δύο βαθμίδες, από το "B" στο "CCC+", είναι άνευ σημασίας για την Κυβέρνηση , η οποία διαμέσου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της στρέφει την προσοχή στα όσα διαμείφθηκαν στο τελευταίο Eurogroup. Παράλληλα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την ΕΕ για τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο, στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα η Κυβέρνηση επιλέγει να επικεντρωθεί περισσότερα στην ουσία και τα θετικά σχόλια για την Κύπρο, στο τελευταίο Eurogoroup, με τον Στέφανο Στεφάνου να υπενθυμίζει ότι η Κυβέρνηση προχώρησε και έστειλε στη Βουλή, η οποία και ενέκρινε, όλα εκείνα τα νομοσχέδια που αφορούν το περιεχόμενο του και να επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της κυβέρνησης για ολοκλήρωση των διαδικασιών εφαρμογής του Μνημονίου.
Ο Εκπρόσωπος έκρινε ότι η αξιολόγηση του διεθνούς οργανισμού Standard and Poor’s είναι χωρίς σημασία, έχοντας υπόψη ότι η Κύπρος είναι εκτός αγορών από τον Απρίλιο του 2010 λόγω του τραπεζικού συστήματος.
Αν και χωρίς ουσίας για την Κυβέρνηση εντούτοις ο κύριος Στεφάνου δεν παρέλειψε να υποδείξει το στοιχείο μέσα από την έκθεση που υποδεικνύει τις ευθύνες του τραπεζικού συστήματος, καθώς και τις ανησυχίες αναφορικά με συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πώς θα πορευθεί η ίδια η ΕΕ σε σχέση με την αντιμετώπιση των δικών της προβλημάτων.
Κάλεσε αυτούς που διατείνονται διαφορετικά να κοιτάξουν απλώς τους δημοσιονομικούς δείκτες της Κύπρου την εποχή που άρχισε ο αποκλεισμός από τις αγορές και θα δουν ότι οι δείκτες ήταν πολύ καλύτεροι από τους μέσους όρους της ευρωζώνης και της ΕΕ, καθώς και το γεγονός ότι όλες οι αρνητικές αξιολογήσεις οφείλονταν ουσιαστικά στην κατάσταση του τραπεζικού συστήματος.
Παράλληλα έστειλε το μήνυμα προς την ΕΕ ότι αναμένουμε την παροχή αλληλεγγύης για την Κύπρο, καθώς η Κύπρος, ως κράτος μέλος έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις της, στην προκειμένη περίπτωση, η οποία υποχρέωση στη συγκεκριμένη περίπτωση προέκυψε από μια ευρωπαϊκή απόφαση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Σχολιάζοντας τη νέα υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor`s (S&P) σήμερα, κυβέρνηση και κόμματα έδωσαν τη δική τους ερμηνεία. Στις τράπεζες έριξε τις ευθύνες το ΑΚΕΛ, ενώ ΕΔΕΚ και Οικολόγοι, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους. Ήταν αναμενόμενη, δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία Γιώργος Λιλλήκας.
ΑΚΕΛ
Η χθεσινή υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας καταδεικνύει εκ νέου τα προβλήματα που έχει κληροδοτήσει ο τραπεζικός τομέας στην Κυπριακή Οικονομία, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαίδης. Συγκεκριμένα η αξιολόγηση αναφέρεται στην μη υπογραφή της δανειακής σύμβασης και στην αδυναμία συνολικής εξασφάλισης των αναγκών της κυπριακής οικονομίας, συμπλήρωσε. Σημαντικό ζήτημα για την κατάληξη του προγράμματος αποτελεί το ύψος στήριξης του τραπεζικού τομέα, λόγω του μεγέθους των προβλημάτων των τραπεζών.
Επιπλέον διατυπώνει μια δυσπιστία ως προς τη διάθεση των ευρωπαίων εταίρων να στηρίξουν την κυπριακή οικονομία λόγω ακριβώς της τεράστιας τραπεζικής κρίσης (severe banking crisis), κατέληξε.
ΕΔΕΚ
Η σημερινή υποβάθμιση από τον οίκο Standard and Poor’s καταδεικνύει από τη μια τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Κυπριακή οικονομία και από την άλλη την εμφανή αδυναμία των Ευρωπαϊκών Αρχών να δράσουν αποφασιστικά για την επίλυση της κρίσης χρέους και των προβλημάτων στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Είναι ξεκάθαρο ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται οδηγούν σε μια Ευρωπαϊκή ένωση δύο ταχυτήτων. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι θα πρέπει μέχρι το Μάρτιο να ολοκληρωθεί η σύναψη ενός ολοκληρωμένου μνημονίου ενώ αναφέρεται ότι η πρόβλεψη για τα έσοδα κρίνεται αισιόδοξη. Παράλληλα η ΕΔΕΚ, εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται και το κλίμα που δημιουργείται με τα δημοσιεύματα στο Διεθνή τύπο.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
Η φημολογία που αναπτύχθηκε τις τελευταίες μέρες για πιθανή απομείωση του κυπριακού χρέους (κούρεμα) είναι αυτή που οδήγησε στη νέα υποβάθμιση από την Standards and Poor’s, θεωρεί τα Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, τονίζουν οι Οικολόγοι.
"Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους αποτελείται από εσωτερικό δανεισμό, μετατρέπει την προοπτική του κουρέματος σε εφιάλτη", αναφέρουν με σημερινή τους ανακοίνωση.
ΛΙΛΛΗΚΑΣ
Αναμενόμενη, χαρακτήρισε την υποβάθμιση ο υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Λιλλήκας, υπό την έννοια ότι βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με την Τρόικα. Δεν είναι γνωστό ακόμα το τελικό ύψος του δανείου, δεν είναι γνωστό ούτε το επιτόκιο, δεν βρισκόμαστε ακόμα σε στάδιο τελικής υπογραφής του μνημονίου. Κατά συνέπεια, εφόσον υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα οι οίκοι αξιολόγησης, και με βάση τις εμπειρίες που έχουν από τις άλλες χώρες θα συνεχίσουν να υποβαθμίζουν την κυπριακή οικονομία, ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-
Διαψεύσει ο Γιούνκερ το "κούρεμα" του δημόσιου χρέους
-
Ανεπίσημη πρόταση για διάσωση του Ορφανίδη
-
Ουφ! τη γλιτώσαμε! το τέλος του κόσμου ΔΕΝ ήρθε ακόμη

   Διαδώστε αυτό το άρθρο