What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

25.12.2012 | 20:00
Τελευταία ενημέρωση: 26.12.2012 | 20:18

Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων και πως να την ξεπεράσετε

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Είναι γεγονός ότι στις γιορτές πολλοί άνθρωποι παθαίνουν μια γλυκιά μελαγχολία, η οποία συχνά γίνεται μελαγχολία και μπορεί να γίνει και κατάθλιψη. Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην μας πιάσει αυτό το συναίσθημα; πως μπορούμε να αποφύγουμε την περίφημη κατάθλιψη των Χριστουγέννων; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα βρείτε απαντήσεις σε όλες σας τις απορίες...
 


Οι γιορτές γενικά, αλλά πολύ περισσότερο οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, από την παιδική μας ηλικία είναι συνδυασμένες με διακοπές, παιχνίδι, στόλισμα του σπιτιού, δώρα, οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις, καλά φαγητά και γενικά με μια εορταστική και χαρούμενη ατμόσφαιρα που συνοδεύεται από θετικές προσδοκίες.
Στην παιδική ηλικία αυτή η εορταστική ατμόσφαιρα συνήθως δεν επιβαρύνεται από επαγγελματικές, οικογενειακές και οικονομικές δυσκολίες ή άλλες αρνητικές σκέψεις και κατά συνέπεια με την επανάληψη δημιουργείται ένας αυτοματισμός θετικών προσδοκιών.
Με την ενηλικίωση και ακόμα περισσότερο με το γήρας παρεισφρύουν οι αντικειμενικές δυσκολίες της καθημερινότητας, που ειδικά στην Ελλάδα τα 2 τελευταία χρόνια έχουν γίνει εντονότερες και μερικές φορές δυσβάστακτες, με αποτέλεσμα το γκρέμισμα των θετικών προσδοκιών, την απογοήτευση και τη θλίψη.
Εκτός από τις περιπτώσεις που προϋπάρχει κλινική κατάθλιψη, αυτά τα συναισθήματα παρ’ όλο που αποτελούν μέρος της κλινικής εικόνας της κατάθλιψης, από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να μιλήσουμε για κατάθλιψη, οπότε είναι σωστότερο να μιλάμε για καταθλιπτική διάθεση των γιορτών (Christmas Blues).
Είναι αυτονόητο βεβαίως ότι οι ψυχικά πάσχοντες και ιδιαίτερα αυτοί που δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον, κατά τη διάρκεια των εορτών υποφέρουν περισσότερο και γι’ αυτό και στις ημέρες των εορτών αυξάνεται η πιθανότητα να συμβεί απόπειρα αυτοκτονίας.
Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης αυτού του φαινομένου είναι να ζήσουμε ενεργητικά το περίφημο από τον Ντίκενς ‘Πνεύμα των Χριστουγέννων’ δηλαδή να ζήσουμε τα Χριστούγεννα σαν ευκαιρία για να δώσουμε στους άλλους και όχι για να πάρουμε. Να δώσουμε ένα μικρό δώρο, ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, ένα καλό λόγο, μια ευχή από την καρδιά μας, ένα τηλεφώνημα σε κάποιον που είναι μακριά μας και του λείπουμε, μια συγγνώμη για κάποια παρεξήγηση. Στο κάτω-κάτω αυτά εξαρτώνται μόνο από εμάς και από μόνα τους είναι αρκετά για να βελτιώσουν την διάθεση μας, πόσο μάλλον όταν τις περισσότερες φορές υπάρχει ανταπόκριση και ανταπόδοση. 

Αντ. Παπαδουράκης, ψυχίατρος
papurakis@in.gr

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Μετά τον χωρισμό έπεσε από τον 14ο όροφο - Γλίτωσε και μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου!
  2. Η κατάθλιψη νίκησε τον «Φιδελίτο» - Αυτοκτόνησε ο μεγαλύτερος γιος του Φιντέλ Κάστρο
  3. Μαριάντα Πιερίδη: Νέες φωτογραφίες από το μαγικό της ταξίδι στο Μεξικό!
  4. Μικρός Μπεν: Συγκλονίζει το μήνυμα της μάνας για τα 27α Χριστούγεννα χωρίς τον γιο της
  5. Το newsit.com.cy σας εύχεται ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και ευτυχισμένο το 2018!
  6. Λίγες αλλά σημαντικές συμβουλές για την περίοδο των Χριστουγέννων