What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

24.12.2012 | 11:49
Τελευταία ενημέρωση: 24.12.2012 | 11:56

Οι Financial Times ''ξαναπαίζουν'' με την Ελλάδα και την δραχμή στο κύριο άρθρο τους με τίτλο: Η χρονιά με μια λέξη: Grexit!

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- 'Το Grexit αρνήθηκε να εξαφανιστεί.Οικονομολογοι βλέπουν πιθανότητα 60% για “Grexit” στους επόμενους 12-18 μήνες.
- Το “Grexit” έχει γίνει κοινό νόμισμα.Από την αναζήτηση της λέξης στο Google προκύπτουν 1,2 εκατομμύρια αποτελέσματα
- ''Όλα ξεκίνησαν από τον Γ.Παπανδρέου 


''Η ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση χτίστηκε πάνω στην αρχή του απαραβίαστου: Από την στιγμή που τα κράτη ενώνονται, δεν θα μπορούν να διαχωριστούν. Όμως η Ελλάδα, μέλος του ευρώ από το 2001, δεν κατάφερε να διαβάσει τους κανόνες. Η πιθανότητα αποχώρησής της, πήρε σάρκα και οστά στα τέλη του 2011, όταν η εκρηκτική ελληνική πολιτική, προστέθηκε στο υπάρχον μίγμα από υστέρηση στην οικονομία και εκτός ελέγχου δημοσιονομική θέση.

Στην προσπάθεια να κρατήσει τον έλεγχο της κυβέρνησή του, ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, άφησε άναυδους τους συναδέλφους του στην ευρωζώνη, προτείνοντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή στο ευρώ. Ένα θέμα που συζητείτο μόνο κατ' ιδίαν στις κυβερνήσεις της Ευρώπης «βγήκε» στα ανοιχτά- δημιουργώντας τον νεολογισμό του Grexit για ένα γεγονός που δεν υπήρξε ποτέ καμία πρόθεση να συμβεί.

Το “Grexit” εμπνεύστηκε ο Ebrahim Rahbari, οικονομολόγος της Citigroup. Εμφανίστηκε πρώτη φορά σε έκθεση του Φεβρουαρίου που συνυπέγραψε με τον Willem Buiter, τον επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας, όπου δίνονταν πιθανοτητες να εξέλθει η Ελλάδα 50% μέσα στους ερχόμενους 18 μήνες.

Εκτοτε, το “Grexit” έχει γίνει κοινό νόμισμα. Από την αναζήτηση της λέξης στο Google προκύπτουν 1,2 εκατομμύρια αποτελέσματα. Δεν την βρίσκεις όμως στο λεξιλόγιο πολλών επισήμων ρυθμιστών της ευρωζώνης. Στο website της ΕΚΤ δεν υπάρχει καμία αναφορά στο “Grexit” – εκτός από ορισμένα σκανταλιάρικα σχόλια στο εκπαιδευτικό online παιχνίδι νομισματικής πολιτικής "€conomia".

Μέχρι στιγμής, το “Grexit” παραμένει γλωσσικό και όχι πραγματικό γεγονός. Η Ελλάδα έκανε όσα ήταν απαραίτητα για να κρατήσει τους διεθνείς πιστωτές με το μέρος της. Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ειδικά η γερμανική, αποφάσισαν ότι το κόστος της αναταραχής από το “Grexit” θα είναι υπερβολικά υψηλό. Και ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, δεσμεύθηκε να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να προασπιστεί την ακεραιότητα της ευρωζώνης και να απομακρύνει τους «κινδύνους μετατρεψιμότητας» -όπως λέγονται «κωδικά» οι κίνδυνοι διάλυσης. Το ευρώ, δήλωσε ο κ. Draghi τον Αύγουστο, είναι «αμετάκλητο».

Και πάλι όμως το “Grexit” αρνήθηκε να εξαφανιστεί, δημιουργώντας μάλιστα και μιμητές. Το “Brexit” – ή η βρετανική έξοδος από την ΕΕ– μπήκε στο λεξικό των Ευρωπαίων ρυθμιστών, καθώς διογκώθηκε η ευρωσκεπτικιστική ψυχολογία στην Βρετανία, γεγονός που θα αποτελέσει μεγάλο ζήτημα το 2013.

Δεν έδειξαν όλοι πάντως να άκουσαν τον κ. Draghi. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Αθήνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον «δυνητικό κίνδυνο» να εξοστρακιστεί από το ευρώ. Ορισμένοι δίνουν ακόμη περισσότερες πιθανότητες: Οι οικονομολογοι της Citigroup βλέπουν τώρα πιθανότητα 60% για “Grexit” στους επόμενους 12-18 μήνες. Το “Grexit” θα συνεχίζει να κουδουνίζει στα αυτιά των υπερασπιστών του ευρώ...

Πηγή Euro2day
 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ψάχνουν στην Ελλάδα την καταζητούμενη στην Κύπρο Ρωσίδα πληροφοριοδότρια της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου
  2. Λάρνακα: Η βόλτα 24χρονου μέχρι το γραφείο courrier δεν ήταν τόσο αθώα - «Βραχιόλια» για τον φάκελο 30χρονου
  3. CNNTurk: Το σχέδιο Ελλάδας-Κύπρου να μοιράσουν την ΑΟΖ στα ανοιχτά της Αττάλειας
  4. Άννα Μονογιού – Διονύσης Τσακνής: Σπάνια βραδινή έξοδος για το ζευγάρι! [pics]
  5. Financial Times: Τουρκία η μεγάλη χαμένη των ενεργειακών εξελίξεων της Μεσογείου
  6. Financial Times για φυσικό αέριο: Η ρεαλιστική επιλογή και η πυροδότηση τουρκικών αντιδράσεων