Επεισόδια ΑΕΛ – ΑΠΟΕΛ: Η θέση της Αστυνομίας

Επεισόδια ΑΕΛ – ΑΠΟΕΛ: Η θέση της Αστυνομίας | Newsit.com.cy

Η Αστυνομία με τη σειρά της, καταδίκασε τα χθεσινά επεισόδια και έκρινε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ως ανησυχητικό το φαινόμενο του χουλιγκανισμού και τις διαστάσεις που έχει προσλάβει στην κυπριακή κοινωνία«.

Μάλιστα, το πρωί ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζ. Χρυσοστόμου συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του για αξιολόγηση των δεδομένων καθώς και των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για την αστυνόμευση του αγώνα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων, ο Διοικητής της ΜΜΑΔ και ο Υποδιοικητής της ΜΜΑΔ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος της αστυνόμευσης του εν λόγω αγώνα. Ο Αρχηγός Αστυνομίας προέβη σε συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με τον χειρισμό παρόμοιων επιχειρήσεων στο μέλλον, με έμφαση στην πολιτική μηδενικής ανοχής για αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού.

Στην τοποθέτησή της η Αστυνομάι αναφέρει πως έχει προβεί στη σύλληψη ενός 17χρονου για τα αυτόφωρα αδικήματα της οχλαγωγίας και της μαχαιροφορίας.

Τονίζεται μάλιστα πως ομάδα ανακριτών του ΤΑΕ Λεμεσού, έχει αναλάβει διερεύνηση των επεισοδίων, με επικεφαλής αξιωματικό και αξιολογεί όλες τις μαρτυρίες, στοιχεία και πληροφορίες με σκοπό τον εντοπισμό και σύλληψη των όσων εμπλέκονται σε αυτά.

Η Αστυνομία επανέλαβε πως η παρέμβασή της, τόσο εντός όσο και εκτός του γηπέδου, απέτρεψε τα χειρότερα.

Τέλος, σχετικά με το συνολικότερο ζήτημα του χουλιγκανισμού, η Αστυνομία υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα κατ’ εξοχήν πολύπλοκο ψυχοκοινωνικό φαινόμενο και ως τέτοιο απαιτεί μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση εκ μέρους της πολιτείας, με επίκεντρο την παιδεία. «Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να αφήνεται να τυγχάνει χειρισμού, σχεδόν αποκλειστικά από την Αστυνομία, η οποία εκ των πραγμάτων και καθηκόντως, λαμβάνει κατασταλτικά κυρίως μέτρα για την αντιμετώπισή του. Τα κατασταλτικά μέτρα μπορούν να αποδώσουν με βάση τη διεθνή πρακτική εάν συνδυάζονται με τη συνολική δέσμευση των αρμοδίων φορέων της πολιτείας, καθώς και με την αποφασιστική εφαρμογή ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου που επιβάλλεται άμεσα να θεσπιστεί».

MM