«Βόμβα» με συλλήψεις για μετεγγραφές και «στημένα» – Χειροπέδες και σε 52χρονο στην Κύπρο

«Βόμβα» με συλλήψεις για μετεγγραφές και «στημένα» – Χειροπέδες και σε 52χρονο στην Κύπρο | Newsit.com.cy

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, σήμερα έγιναν έρευνες σε τέσσερα υποστατικά που βρίσκονται στις επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου, και συγκεκριμένα στην κατοικία του 52χρονου και σε τρια γραφεία. Κατά τις έρευνες εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν ως τεκμήρια τέσσερις ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δυο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δυο i-pads και μεγάλο όγκος εγγράφων.

Στις έρευνες έλαβαν μέρος πέραν των 15 μελών της Αστυνομίας, κυρίως μέλη του Γραφείου Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος και του Δικανικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Δεδομένων, ενώ παρόντες ήταν και δυο ανακριτές των αρχών του Βελγίου που συνέδραμαν στον καλύτερο συντονισμό των ερευνών.

Οι έρευνες για την υπόθεση ξεκίνησαν ταυτόχρονα σε Κύπρο, Βέλγιο και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο 52χρονος συνελήφθη, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος, γύρω στις 3 το απόγευμα. Τέθηκε υπό κράτηση και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για έκδοσή του στις αρχές του Βελγίου. Το μαρτυρικό υλικό που παραλήφθηκε θα παραδοθεί επίσης στις αρχές του Βελγίου.

Η Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας της ΕΕ, Eurojust ανακοίνωσε σήμερα ότι συντόνισε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Βέλγιο, Γαλλία, Κύπρο, Μαυροβούνιο, Σερβία, ΠΓΔΜ και Κύπρο για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης στην οποία φέρονται πως μετείχαν στελέχη και παίκτες της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας.  Η Eurojust διευκόλυνε την ανταλλαγή και ανταλλαγή πληροφοριών και βοήθησε στην εκτέλεση ευρωπαϊκών εντολών έρευνας και αιτήσεων επιστολών μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

«Βόμβα» από το Βέλγιο

Στο πλαίσιο έρευνας της Βελγικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, υπό την ηγεσία του δικαστή διερεύνησης του Λιμβούργου, πραγματοποιήθηκαν 44 έρευνες σήμερα το πρωί στο Βέλγιο, αλλά και άλλες 13  διεξήχθησαν σε άλλα κράτη, ιδίως τη Γαλλία, την Κύπρο, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ. Συνολικά, 184 αστυνομικοί στο Βέλγιο και 36 αστυνομικοί στα άλλα εμπλεκόμενα κράτη συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Οι προκαταρκτικές έρευνες διεξήχθησαν από την Ομοσπονδιακή Δικαστική Αστυνομία του Λιμβούργου, με την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας της Αμβέρσας, της Λουβαίν, της Brabant Wallon, των Βρυξελλών, του Halle-Vilvoorde, της Ανατολικής Φλάνδρας, της Δυτικής Φλάνδρας, της Mons και του Cork. Η επιχείρηση υποστηρίχθηκε επίσης από την Αστυνομία Τροχαίας και το Ολοκληρωμένο Σώμα Αστυνομικής Επέμβασης.

Σύμφωνα με τη Eurojust, η βελγική ομοσπονδιακή έρευνα ξεκίνησε στα τέλη του 2017, βάσει έκθεσης της Ομοσπονδιακής Αστυνομικής Μονάδας που ειδικεύεται στην αθλητική απάτη. Η δικαστική έρευνα καλύπτει δραστηριότητες που εκτελούνται στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η διαφθορά και αποκάλυψε ενδείξεις ύποπτων οικονομικών συναλλαγών στο βελγικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα 1Α.

Αναφέρεται ότι ορισμένοι πράκτορες (μάνατζερς) παικτών, ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, φέρεται ότι απέκρυψαν από τις βελγικές αρχές και άλλα εμπλεκόμενα μέρη τις προμήθειες τους για μεταφορές παικτών, μισθούς παικτών και προπονητών και άλλες πληρωμές. Η έρευνα επεκτάθηκε επίσης, κατόπιν αιτήματος της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, για ενδεχόμενη επιρροή στους αγώνες της ποδοσφαιρικής περιόδου 2017-2018.

Οι έρευνες σήμερα το πρωί διεξήχθησαν στην έδρα πολλών ποδοσφαιρικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην λεγόμενη `Jupiler Pro League`. Κατασχέθηκαν πολλά έγγραφα και φάκελοι. Προσήχθησαν στις αρχές μάλιστα υπάλληλοι του ποδοσφαιρικού συλλόγου, οι πράκτορες των παικτών, οι διαιτητές, ένας πρώην δικηγόρος, υπεύθυνοι από ένα γραφείο λογιστικής, κοσμηματοπώλες, δημοσιογράφοι και μερικοί δυνητικοί συνεργάτες τους αναζητήθηκαν. Οι αναζητήσεις εκτός του Βελγίου πραγματοποιήθηκαν κυρίως στα γραφεία ξένων νομικών οντοτήτων. Τα έγγραφα και ρευστό που βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς και χρηματοκιβώτια κατασχέθηκαν. Ο ανακριτής θα αποφασίσει σε μεταγενέστερο στάδιο αν και ποιοι θα αφεθούν ελεύθεροι στο μέλλον.

MM