Αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με μετεγγραφές και «στημένα» – Ο ρόλος του 52χρονου στην Κύπρο

Αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με μετεγγραφές και «στημένα» – Ο ρόλος του 52χρονου στην Κύπρο | Newsit.com.cy

Υπό κράτηση μέχρι τη Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου, θα παραμείνει ο 52χρονος, βοσνιακής καταγωγής, ο οποίος συνελήφθη χθες στη βάση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι βελγικές αρχές και οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στο πλαίσιο της διαδικασίας έκδοσης του στο Βέλγιο.

Ο 52χρονος καταζητείται από τις αρχές του Βελγίου για δύο αδικήματα: (α) της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και (β) της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που διαπράχθηκαν στο Βέλγιο, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των ετών 2012 και 2018.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο συλληφθείς είναι κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας και ζει στην Κύπρο εδώ και 20 περίπου χρόνια.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ο εκζητούμενος είναι διευθυντής/λογιστής σε πολλές εταιρείες στην Κύπρο «διαμέσου των οποίων οι παράνομες δραστηριότητες νομιμοποιούνται».

Όπως αναφέρεται, ο 52χρονος «συνδέεται μακροχρόνια» με συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο «ενέχεται έμμεσα» σε αυτές τις εταιρείες και το οποίο «τον υποβοηθεί με τον καταρτισμό πλαστών συμβολαίων και τιμολογίων» στο όνομα συγκεκριμένης εταιρείας με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σημειώνεται επίσης ότι ο εκζητούμενος λαμβάνει προμήθεια για τις υπηρεσίες του προς το εν λόγω πρόσωπο, μέσω της κυπριακής του εταιρείας, «εξασφαλίζοντας ότι οι παράνομες δραστηριότητες καλύπτονται διαμέσου της κατάλληλης γραφειοκρατίας».

Κατά τη σημερινή δικάσιμο, Ο δικηγόρος του εκζητουμένου Πάνος Παφίτης ζήτησε χρόνο μέχρι αύριο για να μελετήσει κάποια έγγραφα που χρειάζονται μετάφραση και ακολούθως να διαβουλευθεί με τον πελάτη του ως προς το κατά πόσον θα συγκατατεθεί ή όχι στην έκδοση του στο Βέλγιο.

Λόγω κωλύματος του δικηγόρου της Δημοκρατίας να εμφανιστεί αύριο ενώπιον του Δικαστηρίου Λευκωσίας, η ακρόαση της υπόθεσης ορίστηκε για τη Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου, στην 13.30, οπόταν θα αποφασιστεί η εκτέλεση ή όχι του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και η παράδοση του 52χρονου στο Βέλγιο.

Στην περίπτωση που ο εκζητούμενος συγκατατεθεί στην παράδοσή του, τότε εντός δέκα ημερών από τη δήλωση συγκατάθεσης του θα πρέπει να εκδοθεί στο Βέλγιο, ενώ εάν δεν συναινέσει, η τελεσίδικη απόφαση για την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος θα πρέπει να ληφθεί εντός εξήντα ημερών από τη σύλληψη του. Σε ειδικές περιπτώσεις οι προθεσμίες μπορεί να παραταθούν μέχρι τριάντα (30) ημέρες.

Σε περίπτωση που ο 52χρονος αποφασίσει ότι δεν θα συγκατατεθεί στην παράδοση του τότε θα εγείρει, μέσω του δικηγόρου του, ένσταση τόσο στην έκδοση του όσο και στην κράτηση του μέχρι τη Δευτέρα.

Η Αστυνομία διενήργησε χθες, βάσει δικαστικών ενταλμάτων, έρευνες στην κατοικία του 52χρονου και σε τρία άλλα υποστατικά, στην επαρχία Λευκωσίας και στην επαρχία Αμμοχώστου. Οι έρευνες άρχισαν ταυτόχρονα με αντίστοιχες έρευνες στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ στις έρευνες που διενήργησαν τα μέλη της Αστυνομίας στην Κύπρο, συνέδραμαν για σκοπούς συντονισμού και δύο ανακριτές των Αρχών του Βελγίου.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών στην Κύπρο, εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν για περαιτέρω εξετάσεις τέσσερις ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δύο i-Pad και μεγάλος όγκος εγγράφων.

Η επιχείρηση διεξήχθη από μέλη του Γραφείου Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος, του Δικανικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Δεδομένων, του ΤΑΕ Λευκωσίας και της ΜΜΑΔ.

Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο στο βελγικό ποδόσφαιρο 

«Η δικαιοσύνη βάζει χέρι στο βελγικό ποδόσφαιρο» τιτλοφορεί το κεντρικό της πρωτοσέλιδο η μεγάλης κυκλοφορίας ολλανδόφωνη βελγική εφημερίδα De Morgen αναφερόμενη στο σκάνδαλο με τα στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια που ξέσπασε χτες στο Βέλγιο, με προεκτάσεις και σε άλλα έξι Κράτη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Η εφημερίδα σημειώνει ειδικότερα ότι κορυφαίοι παράγοντες του βελγικού ποδοσφαίρου διανυκτέρευσαν χτες στο κρατητήριο προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις κατηγορίες που τους βαρύνουν ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα ‘στημένων’ παιχνιδιών, και παρατηρεί στο κύριο άρθρο της ότι πρόκειται για «τη μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση στα χρονικά του βελγικού ποδοσφαίρου», η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να χυθεί άπλετο φως σε μια υπόθεση που δείχνει να αποτελεί, μακράν, «το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς από καταβολής του βελγικού ποδοσφαίρο»

Παρομοίως και η De Tijd, μιλά στο πρωτοσέλιδο για «αδιάσειστες αποδείξεις που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικές αρχές για ‘στημένα’ παιχνίδια». Η εφημερίδα κάνει λόγο για έρευνα μεγάλης κλίμακας που διενεργεί η βελγική δικαιοσύνη προκειμένου να ‘δέσει’ τις κατηγορίες περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος, δωροδοκιών και ‘στημένων’ παιχνιδιών και  διατυπώνει την εκτίμηση ότι αυτό που ξεκίνησε ως μια απλή έρευνα εξελίσσεται πλέον σε ένα κανονικό «τσουνάμι αποκαλύψεων» που επικρέμαται ως «τοξικό νέφος» πάνω από το βελγικό ποδόσφαιρο απειλώντας να το στιγματίσει ανεπανόρθωτα.

Καταγράφει δε ότι με αφορμή το εν λόγω σκάνδαλο διαφθοράς, «υπογραμμίζεται η ανάγκη να μπει μια τάξη και να αλλάξουν οι κανόνες που διέπουν το βελγικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο».  Την ανάγκη να εξυγιανθεί το βελγικό ποδόσφαιρο με την αποπομπή των φαύλων παραγόντων και την πάταξη των αθέμιτων πρακτικών, επισημαίνει από την πλευρά της η De Standaard στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, με την εφημερίδα να παρατηρεί ότι στο επίκεντρο της δικαστικής έρευνας είναι κατά πόσον η Mechelen προσπάθησε πέρυσι να παραμείνει στην Α’ κατηγορία του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος ‘στήνοντας’ παιχνίδια. Στο κύριο άρθρο της η ίδια εφημερίδα μιλάει για «κανόνες της ζούγκλας» που διέπουν το βελγικό ποδόσφαιρο, θεωρώντας «αδιανόητο» το γεγονός ότι τα στημένα παιχνίδια δεν είναι καν ποινικώς κολάσιμα με βάση την υφιστάμενη βελγική νομοθεσία.

Οι αποκαλύψεις  μονοπωλούν το ενδιαφέρον του συνόλου του βελγικού γαλλόφωνου Τύπου, με τη L’ Echo να μιλά στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο για δικαστική βόμβα, εκφράζοντας θυμό και απογοήτευση στο κύριο άρθρο της για «το θλιβερό θέαμα της μεταμόρφωσης του πιο δημοφιλούς αθλήματος σε κωμωδία, όπου όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται και το μόνο που μετράει είναι το χρήμα και οι κομπίνες». «Τρέμει συθέμελα το βελγικό ποδόσφαιρο» αναφέρει με τη σειρά της η Le Soir στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, ενώ στο κύριο άρθρο της σημειώνει χαρακτηριστικά ότι μετά την έκσταση για τις επιτυχίες της εθνικής ομάδας στο μουντιάλ ακολουθεί ο αποτροπιασμός για τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά ότι ο κόσμος του βελγικού ποδοσφαίρου, αλλά και του παγκοσμίου εν γένει, παραμένει αδιαφανής, ανεξέλεγκτος και επιρρεπής σε υπερβολές και παρεκκλίσεις. Για «επιχείρηση καθαρά χέρια» στην κορυφή του βελγικού ποδοσφαίρου’ κάνει λόγο από την πλευρά της η La Libre Belgique στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο,  υποστηρίζοντας στο κύριο άρθρο της ότι «ο σεισμός που προκάλεσε η δικαστική έρευνα μπορεί να αποδειχθεί τελικά ευεργετικός, ανοίγοντας τα μάτια στο αφελές κοινό των οπαδών, το οποίο συνεχίζει με μία πεισματική εμμονή να πιστεύει στην ομορφιά του αθλήματος και είναι έτοιμο να πληρώσει αρκετά χρήματα για να χειροκροτήσει τους αστέρες της στρογγυλής θεάς».

MM