Αποκάλυψη Afrika: Απεχώρησε το 1/3 των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο

  • Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα Afrika η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και 6 περίπου μήνες
  • Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις τουρκικών μονάδων
  • Αναφορά γίνεται και σε μια μονάδα κομάντο που εδρεύει στην Μύρτου
  • Οι τουρκικές Αρχές ούτε επιβεβαιώνουν ούτε και διαψεύδουν τις πληροφορίες
  • Κυβ. Εκπρόσωπος: Δεν επιβεβαιώνεται το δημοσίευμα περί αποχώρησης μέρους κατοχικών στρατευμάτων
    Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας Afrika, μεγάλο ποσοστό που κυμαίνεται στο 1/3 των ανδρών ανά τουρκική στρατιωτική μονάδα έχει ήδη αποχωρήσει, ή βρίσκεται υπό αποχώρηση.

“Αποχωρεί στρατός από την Κύπρο” είναι ο σημερινός πρωτοσέλιδος τίτλος της τουρκοκυπριακής εφημερίδας “Αφρίκα”, η οποία επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες και ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των στρατευμάτων σε περιοχές κοντά στα “σύνορα” – όπως αποκαλεί τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός – έχει μειωθεί κατά τα 2/3 ενώ μονάδες των κομάντο στην κατεχόμενη Αγία Ειρήνη και Μύρτου έχουν επιστρέψει στην Τουρκία.

Μάλιστα το δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτό δεν είναι μια πρόσφατη εξέλιξη, αλλά είναι μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας εδώ και περίπου έξι μήνες.

Ενδεικτικά, η εφημερίδα αναφέρει ότι μονάδα κομάντος που εδρεύει στην Μύρτου της Κερύνειας επαναπατρίσθηκε πίσω στην Τουρκία, προκειμένου να αναλάβει αντιτρομοκρατικά καθήκοντα, ή/και να αναπτυχθεί σε περιοχές του εμπόλεμου Κουρδιστάν στην Νοτιοανατολική Τουρκία.

Η Afrika εξάλλου αναφέρει ότι η διαδιασία όχι μόνο βρίσκεται εν εξελίξει, αλλά ότι τις τελευταίες ημέρες, ένεκα και των ραγδαίων εξελίξεων στο εσωτερικό μέτωπο που αφορά στα απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα σε τουρκικό έδαφος τόσο από Κούρδους, όσο και από το PKK, έχει επιταχυνθεί.

Σε ερώτηση της ανταποκρίτριας του ΡΙΚ στην Κων/πουλη οι αρμόδιες τουρκικές Αρχές, χωρίς να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν το δημοσίευμα, την προέτρεψαν να υποβάλει γραπτώς το ερώτημά της στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας…

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Δεν επιβεβαιώνεται το δημοσίευμα περί αποχώρησης μέρους κατοχικών στρατευμάτων

Οι κυπριακές αρχές δεν επιβεβαιώνουν δημοσίευμα της τ/κ «Αφρίκα» ότι αριθμός των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων έχουν επιστρέψει στην Τουρκία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης κλήθηκε στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της «Αφρίκα» ότι αριθμός τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων σε περιοχές κοντά στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός – έχει μειωθεί κατά τα 2/3 και ότι μονάδες των κομάντο στην κατεχόμενη Αγία Ειρήνη και Μύρτου έχουν επιστρέψει στην Τουρκία.

«Σύμφωνα με ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν επιβεβαιώνεται το σχετικό δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Στοχεύουμε οι συναντιλήψεις να μετατραπούν σε συγκλίσεις

Εξάλλου, ερωτηθείς για τη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε οι διαπραγματευτές συνεχίζουν την προσπάθεια μετά την απόφαση των δύο ηγετών κατά την τελευταία συνάντησή τους ότι οι συναντιλήψεις για αρχές που θα διέπουν τη λύση να μετατραπούν σε συγκλίσεις.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, «βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία από πλευράς διαπραγματευτών όσον αφορά την προσπάθεια, όπως αυτή συμφωνήθηκε στην τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών έτσι ώστε κάποιες από τις συναντιλήψεις, που αφορούν αρχές που θα πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού, να γίνουν συγκλίσεις».

«Η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη δεν έχει ολοκληρωθεί», είπε, υπενθυμίζοντας το θέμα αυτό θα τεθεί πως συζήτηση στη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για τον Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.