Οι «άσκοπες» βόλτες του Μπαρμπαρός ήταν μόνο η αρχή – Η Άγκυρα ετοιμάζεται να κατεβάσει πλατφόρμα στην ΑΟΖ

  • Προ των πυλών η νέα τουρκική στρατηγική στο Κυπριακό η οποία περιλαμβάνει πλατφόρμα γεωτρήσεων στην ΑΟΖ
  • Όσο η Λευκωσία δεν επανέρχεται στην τράπεζα των συνομιλιών η Άγκυρα θα κλιμακώνει τις προκλήσεις της
  • Ήδη βρίσκεται εν εξελίξει ειδική μελέτη του τουρκικού Στρατού και Ναυτικού για την μεταφορά και προστασία πλατφόρμας
  • Οι “άσκοπες” βόλτες του “Μπαρμπαρός ήταν μόνο η αρχή
  • Ελλαδίτες αναλυτές βλέπουν πλέον την διχοτόμηση ως ένα από τα επικρατέστερα σενάρια
    Η νέα τουρκική στρατηγική στο Κυπριακό εμπεριέχει μια προσέγγιση ‘οφθαλμός αντί οφθαλμού’ αναφορικά με το ζήτημα της ανεύρεσης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η ‘ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ’ κατά την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα μπήκαν τα θεμέλια αυτής της νέας στρατηγικής υπό την μορφή ενός νέου ‘οδικού χάρτη’. Σε αυτόν ορίζεται ότι όσο η Ε/κ πλευρά δεν μπαίνει σε μια διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών και μάλιστα με τους υδρογονάνθρακες να εμπεριέχονται σε αυτές, όπως άλλωστε εμμέσως προσπάθησε και ο Ειδικός Διαμεσολαβητής να πράξει με την κοινή επιτροπή που πρότεινε, τότε και η τουρκική πλευρά θα αναπτύξει περαιτέρω τις ερευνητικές της δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε κάθε περίπτωση το πρώτο αυτό βήμα έγινε με την επί μακρώ παρουσία του Μπαρμπαρός στην ΑΟΖ, υπό την συνοδεία τουρκικών πολεμικών σκαφών κατόπιν της παράνομης οδηγίας προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) την οποία εξέδωσε και την οποία μάλιστα ούτε η Έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό καυτηρίασε ούτε και η Ε.Ε., που σφύριξε για πολλοστή φορά αδιάφορα.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΒΗΜΑ

Σε δεύτερη φάση η Άγκυρα πιθανόν να περάσει σε πιο δραστικά μέτρα, ήτοι η εγκατάσταση τουρκικής πλατφόρμας σε οικόπεδα της ΑΟΖ εντός των οποίων ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία διεξάγει έρευνες. Μάλιστα στο άρθρο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη απευθυνθεί στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και Ναυτικού προκειμένου να υπάρξουν οι αντίστοιχες μελέτες και προετοιμασίες για το εγχείρημα αυτό.

Σύμφωνα με την «Κ» οι πληροφορίες που επικαλείται διασταυρώνονται και επαληθεύονται και από τουρκοκυπριακές δημοσιογραφικές πηγές.

Κάποιοι κύκλοι τόσο από πλευράς Τ/κ, αλλά και Έλληνες διεθνολόγοι αναλυτές συμπεραίνουν ότι η επίσημη διχοτόμηση της Κύπρου ενδεχομένως να είναι ένα από τα επικρατέστερα σενάρια.