Τι λένε κυβέρνηση και κόμματα για την κατάθεση του Μνημονίου στη Βουλή

-Πονοκέφαλο προκάλεσε η είδηση που αποκάλυψε πρώτο χθες το newsit.com.cy, για την επιστολή – γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο
-Εναλλακτικές επιλογές από όσους θα καταψηφίσουν το μνημόνιο ζητά η κυβέρνηση

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, προειδοποίησε σήμερα, όσους είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν τη δανειακή σύμβαση, ότι θα πρέπει παράλληλα να αντιπροτείνουν που θα βρεθούν αυτά τα €10 δις, πως θ’ αντιμετωπίσουμε τις επόμενες μέρες, θέματα πληρωμής μισθών και συντάξεων, αλλά και το σάλο που θα προκληθεί παγκοσμίως και κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ένα ενδεχόμενο απόρριψης της δανειακής σύμβασης.

Την ίδια ώρα δήλωσε ότι δεν είναι δυνατό η δανειακή σύμβαση της Κύπρου να επικυρώνεται από κοινοβούλια κρατών μελών της Ευρωζώνης και την ίδια ώρα το κυπριακό νομοθετικό σώμα να την απορρίπτει ή να προβαίνει σε τροποποιήσεις.

ΔΗΣΥ: Να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων

Το κόμμα της κυβέρνησης, υπέδειξε σήμερα διά του Βουλευτή , Λευτέρη Χριστοφόρου, ότι θα πρέπει όλοι με υπευθυνότητα και σοβαρότητα όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσουμε την κρίσιμη κατάσταση στην οποία εισήλθε η χώρα μας προσπαθώντας με όλες μας τις δυνάμεις, να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και τα χειρότερα λαμβάνοντας αποφάσεις μακράν από ανέξοδους λαϊκισμούς και κενολόγες ρητορείες.

Ο κύριος Χριστοφόρου, συμφώνησε ότι το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση το οποίο θα πρέπει να συζητηθούν στη Βουλή, η οποία όπως είπε είναι η γνήσια έκφραση του λαού.

Επικροτεί τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα το ΑΚΕΛ

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη του θέματος, υπενθυμίζοντας ότι η έγκριση, ή, όχι δανειακής σύμβασης και Μνημονίου, ήταν και πολιτικό αίτημα του ΑΚΕΛ, εκφράζοντας την άποψη, ότι θα ήταν παραλογισμός ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα, να συζητηθεί στα κοινοβούλια άλλων χωρών της ΕΕ και να μην συζητηθεί στο κυπριακό κοινοβούλιο.

Ο κ. Λουκαϊδης απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο υπάρχει ευχέρεια τροποποιήσεων, σημειώνοντας ότι προκύπτουν πρακτικές δυσκολίες, αφού το μνημόνιο θα περάσει ως έχει από τα κοινοβούλια των άλλων χωρών μελών της ΕΕ.

«Το ΑΚΕΛ» είπε «έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ του να εξευρεθούν τρόποι απαλλαγής από το μνημονιακό ζυγό και ο μνημονιακός μονόδρομος δεν δίδει διεξόδους και προοπτική για την κυπριακή οικονομία».
Εντούτοις υπέδειξε, ότι εδώ που μας οδήγησαν με τις αποφάσεις του Eurogroup όλες οι λύσεις μπροστά μας θα είναι επώδυνες.


ΔΗΚΟ: Πρέπει να κατατεθούν από τα κόμματα και οι εναλλακτικές επιλογές

Σημαντική χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, την απόφαση που θα κληθεί να λάβει το κυπριακό κοινοβούλιο, υποδεικνύοντας όμως, ότι υπάρχει μία παράλληλα διαδικασία, αυτή της υπόδειξης εναλλακτικών πηγών για τις δημοσιονομικές ανάγκες της Κύπρου λόγω των πιεστικών αναγκών του κράτους.

«Εάν δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές τότε αναγκαστικά η Κύπρος θα ακολουθήσει την επιλογή της βοήθειας από τους ευρωπαίους εταίρους» υπέδειξε ο κύριος Παπαδόπουλος.

Έκρινε ακόμη, ότι σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται το ΑΚΕΛ, η καθυστέρηση που επιδείχθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης από το Μάιο του 2011, είχε ως αποτέλεσμα η Κύπρος να παραμείνει εκτός αγορών για δύο χρόνια, να δεχθεί 21 υποβαθμίσεις και να συσσωρευτούν δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της άντλησης έκτακτης ρευστότητας από τον ELA, στις κυπριακές τράπεζες.

Την ανάγκη κατάθεσης στη Βουλή του μνημονίου και της δανεικής σύμβασης τόνισε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στα συλλογικά όργανα του κόμματος.