Αιγυπτιακό σαμποτάζ στην ΑΟΖ της Κύπρου!

  • Το Κάιρο καλεί την Κύπρο και την Τουρκία να συνάψουν νέα συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ
  • Η νέα οριοθέτηση των συνόρων της ΑΟΖ μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο
  • Τα σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου δεν είναι ακόμη συμφωνημένα
    Η Αίγυπτος φέρεται να ακυρώνει την συμφωνία για οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης που υπέγραψε με την Κύπρο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Μένα, η Νομοθετική Επιτροπή του Συμβουλίου της Σούρα, ενέκρινε νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες ο βουλευτής Αμντέλ Καντέρ ο οποίος υποστήριξε ότι νέα οριοθέτηση των συνόρων μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο.

Ο Καντέρ είπε ότι η συμφωνία υπεγράφη από την Κύπρο και το Ισραήλ τον Φεβρουάριο του 2003 αλλά η Αίγυπτος την ακυρώνει επειδή με βάση τις διεθνείς συμφωνίες είχε δικαίωμα να παραστεί στην υπογραφή.

Η ελληνική εφημερίδα “Το Εθνος” γράφει στην ηλεκτρονική της σελίδα ότι το Κάιρο καλεί την Κύπρο και την Τουρκία να συνάψουν νέα συμφωνία οριοθέτησης της οικονομικής αποκλειστικής ζώνης κάθε χώρας, αποκλείοντας ωστόσο την Ελλάδα και τη συνάφεια του Καστελόριζου.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις για το μέγεθος του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίων Αμπντουλάχ Γκχοράμπ διαβεβαίωνε ότι το σημείο αυτό δεν βρίσκεται σε αιγυπτιακές ζώνες.

Υποστήριξε επίσης ότι τα σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Τουρκίας δεν είναι ακόμη συμφωνημένα.