Σε δικαστήριο των κατεχομένων προσάγεται το αιγυπτιακό πλήρωμα κυπριακού αλιευτικού – Η Λευκωσία ενημέρωσε το Κάιρο

– Η νέα πειρατική ενέργεια της Άγκυρας και των κατοχικών έγινε στα ανοιχτά της χεσονήσου του Ακάμα χθες το πρωί – Το πλήρωμα, αιγυπτιακής καταγωγής, ε/κ ψαροκάικου συνέλαβαν οι κατοχικές αρχές σε διεθνή χωρικά ύδατα – Διάβημα Λευκωσίας στα ΗΕ, ενώ ενημερώθηκε και το Κάιρο, καθώς έχουν συλληφθεί παρανόμως υπήκοοί του – Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους ξεκίνησαν ήδη διαδικασίες για απελευθέρωση των ψαράδων και την επιστροφή του σκάφους.

Ενώπιον του ούτω καλούμενου «δικαστηρίου» στο ψευδοκράτος, παρουσιάζεται σήμερα το πενταμελές πλήρωμα, του Ελληνοκυπριακού αλιευτικού της εταιρείας «Τα ψαροκάικα», το οποίο χθες υπό την πρόφαση διεξαγωγής ελέγχου ακινητοποιήθηκε από σκάφη των κατοχικών δυνάμεων, στα ανοιχτά της χερσονήσου του Ακάμα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας «Τα ψαροικάικα», Πάμπος Μιτίδη, μιλώντας στο Σίγμα, ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιες κατηγορίες θα απαγγελθούν στο πενταμελές πλήρωμα Αιγυπτιακής καταγωγής».

Παράλληλα ανέφερε ότι το κυπριακό αλιευτικό με την ονομασία, «Γεια σου καΐκι μου Άη Νικόλα», βρίσκεται μέσα στο λιμάνι της Κερύνειας, φρουρούμενο από τις κατοχικές αρχές.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε για το περιστατικό και την Αιγυπτιακή Πρεσβεία στην Λευκωσία, καθώς το πλήρωμα είναι υπήκοοι Αιγύπτου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της εταιρείας «Τα Ψαροκάικα», με έδρα τη Λεμεσό, Άριστος Αριστείδου, το ψαροκάικο «Γεια σου καΐκι μου Άη Νικόλα», έπλεε σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη, όταν τους προσέγγισε πλοίο του τουρκικού πολεμικού και με την πρόφαση πως θα διεξαγόταν έλεγχος, στρατιώτες επιβιβάστηκαν σε αυτό.

Τότε, οι στρατιώτες ανέφεραν στο αιγυπτιακής καταγωγής πλήρωμα, πως βρισκόταν υπό σύλληψη, ενώ ο καπετάνιος πρόλαβε να ενημερώσει για το περιστατικό μέσω του Ράδιο Κύπρος.

Το σκάφος οδηγήθηκε στο λιμάνι της Κερύνειας, ενώ σύμφωνα με τον κ. Αριστείδου έχουν γίνει όλες οι σχετικές καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, που ήδη ξεκίνησαν διαδικασίες για απελευθέρωση των ψαράδων και την επιστροφή του σκάφους.

Υπενθυμίζεται πως σε άλλες δυο περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες, είχε παρενοχληθεί από τουρκικά πολεμικά, η τράτα της εταιρείας με την ονομασία «Μπουμπουλίνα».

Σε συναγερμό τέθηκαν το τμήμα Αλιείας, λιμενική αστυνομία και Ηνωμένα Έθνη.