Έιντε: Δείπνο επαναπροσέγγισης Αναστασιάδη-Ακιντζί στις 2 του Απρίλη

  • Παρουσία του κ. Έιντε το δείπνο ΠτΔ – κατοχικού ηγέτη μετά την κρίση του “ενωτικού δημοψηφίσματος”
  • Στις 2 Απριλίου στο Λήδρα Πάλας το δείπνο επαναπροσέγγισης
  • Νέα προσέγγιση και μεθοδολογία, και τα επόμενα βήματα της Άγκυρας
  • Πιθανή επανεκκίνηση των συνομιλιών προ του Ερντογανικού δημοψηφίσματος
  • Βάση συζήτησης το ε/κ “τρίπτυχο” επί της διαδικασίας με Τ/κ “διορθώσεις”

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο δείπνο που θα παραθέσει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, θα παρευρεθούν οι δύο ηγέτες και θα πραγματοποιηθεί στο Λήδρα Πάλας.

Από το δείπνο αναμένονται απτά αποτελέσματα, με κύριο αυτό της άρσης του αδιεξόδου που φαινομενικά τουλάχιστον είχε προκύψει μετά την υπερψήφιση από την Βουλή του κανονισμού για τον “Ενωτικό Δημοψήφισμα”, καθώς με την συμβολή του ΔΗΣΥ και κυρίως δια του Προέδρου του Αβ. Νεοφύτου, καθώς και με τις συντονισμένες προσπάθειες Α. Κυπριανού και ΑΚΕΛ εν τέλει κατέστη εφικτή η “διόρθωση του λάθους” όπως χαρακτηριστικά εώς και εμμονικά ζητούσε ο Ακιντζί δια της συζήτησης της σχετικής πρότασης νόμου στη Βουλή που κατατέθηκε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και το οποίο ήδη πέρασε από την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής με τη θετική ψήφο και του ΑΚΕΛ.

Έτσι αναμένεται να τροποποιηθεί η διαδικασία για τις σχολικές εγκυκλίους αναφορικά με τις εορταστικές επετείους, καθώς στην ολομέλεια της 7ης Απριλίου αναμένεται η ψήφιση της πρότασης νόμου που θα επιτρέπει στον εκάστοτε υπουργό Παιδείας να καθορίζει την αποστολή εγκυκλίων για τις σχολικές επετείους.

ΤΑ ΤΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Πολίτη” κατά τη διάρκεια του δείπνου, στο οποίο μάλλον θα παρακαθίσουν εκτός από τα Ηνωμένα Έθνη και οι δύο διαπραγματευτές, θα καθοριστεί η διαδικασία που πλέον θα ακολουθηθεί, αφού ο ΠτΔ έχει ήδη εισηγηθεί την αλλαγή της ακολουθούμενης μεθοδολογίας. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, εκτιμάται ότι μετά το δείπνο οι συναντήσεις Μαυρογιάννη – Ναμί θα επαναρχίσουν άμεσα, παραμένει ωστόσο αίνιγμα παραμένει το αν οι συναντήσεις των δύο ηγετών θα επαναρχίσουν μετά την ψήφιση της πρότασης νόμου στη Βουλή ή μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με Τ/κ δημοσιογραφικές πηγές, πάντως, αναφέρουν ότι και με τη σύμφωνο γνώμη της Τουρκίας οι δύο ηγέτες μάλλον θα συναντηθούν πριν από το δημοψήφισμα στην Τουρκία προκειμένου να αποφευχθεί η διασύνδεση του Κυπριακού με τις όποιες εξελίξεις στην Τουρκία.

Αντικειμενικός σκοπός του δείπνου δεν είναι μόνο η επαναπροσέγγιση των δύο ηγετών, αλλά έχει και την ουσιαστική του πλευρά, καθώς αναμένεται να καθοριστεί εκ νέου η διαδικασία των συνομιλιών επί του Κυπριακού, κάτι που είχε ήδη εισηγηθεί ο ΠτΔ. Από ε/κ πλευράς προτάσσεται η διαδικασία ενός “τριπτύχου” το οποίο έχει μάλιστα προετοιμασθεί και υποβληθεί στην τ/κ πλευρά, καθώς και στα Ηνωμένα Έθνη από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Παραταύτα, η τ/κ πλευρά δεν αποδέχεται να υπεισέλθει σε μια διαδικασία ετοιμασίας τριπτύχου, δηλώνοντας ωστόσο έτοιμη να συζητήσει επί του ε/κ τριπτύχου, ενώ τις προηγούμενες ημέρες, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχει υποβάλει σωρεία ενστάσεων και αντιπροτάσεων στο ε/κ τρίπτυχο. Βασική θέση της τ/κ πλευράς είναι ότι πρέπει να συζητηθούν κατά προτεραιότητα τα θέματα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/Κ στην ομοσπονδία και οι τέσσερις βασικές ελευθερίες των Τούρκων υπηκόων στην Κύπρο. Τέλος, τα Ηνωμένα Έθνη δεν αποκλείουν και την ετοιμασία non paper, κυρίως από πλευράς των εγγυητριών δυνάμεων, για να μπορούν οι δύο ηγέτες ενώ συζητούν την εσωτερική πτυχή να έχουν εικόνα και για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.