ΕΔΑΔ: Αποζημίωση-ρεκόρ εναντίον της Τουρκίας για την εισβολή στην Κύπρο

  • Αποκλειστικές πληροφορίες της ιστοσελίδας Diken κάνουν λόγο για την πιο βαριά ποινή που επιβλήθηκε ποτέ στην Τουρκία
  • Αφορά 14 παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
  • Η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 16.00 ώρα Κύπρου τη Δευτέρα 12 Μαΐου από το ΕΔΑΔ
    Αποζημίωση ρεκόρ ενδέχεται να αποφασίσει την Δευτέρα το ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας εξαιτίας της εισβολής της στο νησί το 1974 σύμφωνα με την ιστοσελίδα Diken (www.diken.com.tr) η οποία αναφέρεται κατ` αποκλειστικότητα στο θέμα.

Η ποινή η οποία θα ανακοινωθεί στις 16.00 ώρα Κύπρου την Δευτέρα 12 Μαΐου από το ΕΔΑΔ ενδέχεται να είναι η πιο βαριά που έχει εκδοθεί εναντίον της Τουρκίας μέχρι σήμερα, όπως αναφέρεται από την ιστοσελίδα. Η απόφαση είχε ληφθεί στις 10 Μαΐου του 2001 και γινόταν αναφορά σε 14 παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ωστόσο το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την ποινή σε μεταγενέστερο στάδιο.

Με βάση την απόφαση υπήρχε παραβίαση του δεύτερου άρθρου για τον δικαίωμα διαβίωσης, του άρθρου 3 για τα βασανιστήρια, του άρθρου 5 την ασφάλεια του ατόμου και την ελευθερία, του άρθρου 6 για το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, του άρθρου 8 για τον σεβασμό στην ιδιωτική και την οικογενειακή ζωή, του άρθρου 9 για ελευθερία στην θρησκεία και την συνείδηση, του άρθρου 10 για την ελευθερία έκφρασης, του άρθρου 13 για το δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής, του άρθρου 1 του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου 1 για το δικαίωμα στην περιουσία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Diken η πιο βαριά ποινή αποζημίωσης από το ΕΔΑΔ σε σχέση με την Κύπρο εναντίον της Τουρκίας επιβλήθηκε το 2009 και αφορούσε το ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ. Οι υποθέσεις αυτές είχαν ξεκινήσει πριν ιδρυθεί η λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων στα κατεχόμενα.