Ευρωεκλογές 2014: Τα επίσημα αποτελέσματα της κάλπης μετά από ανατροπές και εκπλήξεις – Ανακηρύχθηκαν οι έξι νέοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές (VIDEO)

  • Οι επίσημες ανακοινώσεις του Εφόρου Εκλογών από το Συνεδριακό Κέντρο
  • ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ από 2 ευρωβουλευτές και ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ/ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ εκλέγουν από έναν
  • Videos με δηλώσεις υποψηφίων
  • Η συμμετοχή άγγιξε μόλις το 46,5%, με την αποχή να σημειώνει ποσοστό ρεκόρ στο 56%
  • Ήττα της Αντιγόνης Παπαδοπούλου: “Θα παλεύω από άλλες επάλξεις, εντός Κύπρου”, επικράτηση K. Μαυρίδη
  • Ανατροπή στο ΔΗΣΥ, με Ελένη Θεοχάρους στην πρωτιά και δύσκολη επικράτηση Χρίστου Στυλιανίδη
  • ΑΚΕΛ: Εκλογή Τ. Χατζηγεωργίου και Νεοκλή Συλικιώτη
  • Ανατροπή στην ανατροπή για ΕΔΕΚ/ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: Αντί του Γ. Περδίκη και Μ. Ρούση επικράτησε ο Δ. Παπαδάκης

Δείτε εικόνα από το Συνεδριακό Κέντρο:

00:20
Παρά το πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στο Συνεδριακό Κέντρο, εντούτοις η αποχή που έφτασε στο 56% δεν αφήνει στα κόμματα το περιθώριο να επαναπαυθούν, σε μια Κύπρο που έδειξε την αδιαφορία και την απογοήτευσή της προς το πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά και την ίδια την Ε.Ε. που με συγκεκριμένες πολιτικές της ώθησε πολλούς ευρωπαίους είτε στην αποχή, είτε στην τιμωρητική ψήφο, κάτι που διεφάνη με την επικράτηση της ακροδεξιάς Ζαν Μαρί Λεπέν του Εθνικού Μετώπου στην Γαλλία.

00:17
Με πρώτη κατανομή δύο έδρες στον ΔΗΣΥ, με πρώτη κατανομή μια έδρα στο ΑΚΕΛ, με δεύτερη κατανόμη δύο, μια έδρα στο ΔΗΚΟ με Β΄κατανομή, το ίδιο για ΕΔΕΚ/ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ. Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακηρύσσει ως εκλεγέντα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
Χατζηγεωργίου Τάκης (ΑΚΕΛ), Συλικιώτης (ΑΚΕΛ), Μαυρίδης Κώστας (ΔΗΚΟ), Θεοχάρους Ελένη (ΔΗΣΥ), Στυλιανίδης Χρίστος (ΔΗΣΥ), Παπαδάκης Δημήτρης (ΕΔΕΚ/ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ).

Κων/νος Νικολαΐδης, Γενικός Έφορος Εκλογών

00:08

Οι οπαδοί του ΑΚΕΛ ζητωκραυγάζουν με παλμό υπέρ της νίκης των υποψηφίων τους, Νεοκλή Συλικιώτη και Τάκη Χατζηγεωργίου.

23:59

Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας: Εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων, έχουν ξεκινήσει οι δηλώσεις των έξι νέων Κύπριων ευρωβουλευτών. Στην θέση του βρίσκεται και ο Γενικός Έφορος Εκλογών. Δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης παραχωρούν οι νικητές των εκλογών.

23:35
Ελένη Θεοχάρους και Χρήστος Στυλιανίδης, μετά από σκληρή μάχη με τον Λευτέρη Χριστοφόρου, καταλαμβάνουν τις δύο έδρες του ΔΗΣΥ.
Τάκης Χατζηγεωργίου και Νεοκλής Συλικιώτης παίρνουν τις δύο έδρες του ΑΚΕΛ.
Ο Κώστας Μαυρίδης κατέλαβε την έδρα του ΔΗΚΟ, ενώ μετά από ένα θρίλερ διαρκείας με πολλές ανατροπές ο Δημήτρης Παπαδάκης πήρε την έδρα της ΕΔΕΚ.

Ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα με καταμετρημένο το 100% παγκύπρια: ΔΗΣΥ 37,78%, ΑΚΕΛ 26,87%, ΔΗΚΟ 10,86%, ΕΔΕΚ 7,69%, Συμμαχία Πολιτών 6,78%, Μήνυμα Ελπίδας 3,83%, ΕΛΑΜ 2,69%, Δράση – Eylem 0,85, Άλλοι 2, 86.

Σημειώνεται σχεδόν αντιστροφή του ποσοστού συμμετοχής στις ευρωεκλογές του 2009 με Παγκύπριο καταγεγραμμένο ποσοστό 59,4%, με το ποσοστό αποχής στις ευρωεκλογές του 2014 με την αποχή να έχει φτάσει στο 57%.

23:00
Οριστική επικράτηση του Δημήτρη Παπαδάκη της ΕΔΕΚ με καταμετρημένο το 99%

22:54
Ανατροπή στην ανατροπή στο εσωκομματικό θρίλερ του ΔΗΣΥ, με τον Χρίστο Στυλιανίδη να έχει προβάδισμα 1.270 έναντι του Λευτέρη Χριστοφόρου, παρά ότι νωρίτερα είχε καταφέρει να βγει μπροστά ο Λευτέρης Χριστοφόρου.

21:45
Ανατροπή στην ανατροπή για την ΕΔΕΚ! Φαίνεται να προκρίνεται και πάλι ο Δημήτρης Παπαδάκης.

21:30
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Λευτέρης Χριστοφόρου έχει περάσει αρκετά μπροστά από τον Χρίστο Στυλιανίδη, ενώ από το ΑΚΕΛ φαίνεται να επικρατεί ο Νεοκλής Συλυκιώτης, έναντι του κ. Ευαγόρου. Έκλπηξη σημειώνεται από τον κ. Ρουσή από ΕΔΕΚ/ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ που επικρατεί έναντι των Περδίκη και Παπαδάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στους δημοσιογράφους, από τον ΔΗΣΥ εκλέγονται οι Ελένη Θεοχάρους και Λευτέρης Χριστοφόρου, από το ΑΚΕΛ οι Τάκης Χατζηγεωργίου και Νεοκλής Συλικιώτης, από το ΔΗΚΟ ο Κώστας Μαυρίδης και ο κ. Ρουσής από τη συνεργασία ΕΔΕΚ-Οικολόγων.

Δηλώσεις Γιώργου Λιλλήκα (Συμμαχία Πολιτών): Ευχαριστώ τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Ευχαριστώ τους εκατοντάδες εθελοντές και η Συμμαχία Πολιτών είιναι η μόνη δύναμη που κέρδισε αντί να χάσει ψήφους σε αυτές τις εκλογές. Δεν κερδίσαμε τον στόχο να εκλέξουμε βουλευτή, όμως πετύχαμε να μπούμε στο Εθνικό Συμβούλιο. Έρχονται πιο δύσκολες στιγμές με περισσότερες προκλήσεις και η Συμμαχία Πολιτών θα είναι εδώ. Η αποχή μας στεναχωρεί και μας απογοητεύει και ως Συμμαχία θα κάνουμε μια βαθιά ανάλυση αυτού του φαινομένου, γιατί εμείς θέλουμε τους πολίτες ενεργούς.

Δηλώσεις Γιαννάκη Ομήρου (ΕΔΕΚ): Απευθύνω θερμές ευχαριστίες προς στελέχη, φίλους και μέλη του Κινήματος Οικολόγων από την συνεργασία ΕΔΕΚ/ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ. Δεν είναι όμως το αποτέλεσμα για πανηγυρισμούς, εκφράζω κατανόηση γι’ αυτούς που απογοητευμένοι επέλεξαν να μην ψηφίσουν και αναλαμβάνουμε την αυτονόητη ευθύνη να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν, να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να βελτιωθούν τα θεσμικά όργανα και πλαίσια. Ωστόσο είναι και καταδίκη των ανάλγητων πολιτικών της Ε.Ε.

Δηλώσεις Νικόλα Παπαδόπουλου (ΔΗΚΟ): Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου η αποχή ήταν μεγαλύτερη σε ποσοστό απ’ όσους προσήλθαν στις κάλπες. Μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας εκφράζουν έτσι την έντονη δυσφορία και απογοήτευσή τους. Ως ΔΗΚΟ κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που διεξήχθη αυτός ο αγώνας, το ΔΗΚΟ κατέγραψε την μικρότερη πτώση εν σχέση με τα άλλα κόμματα από τις εκλογές του 2009.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Δηλώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ): Παρά τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης, ο ΔΗΣΥ κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά, με σημαντική διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Οι πολίτες εμπιστεύονται την συνετή και υπεύθυνη πολιτική και αυτούς που λένε σκληρές και πικρές αλήθειες. Ωστόσο δεν ειναι ώρα για εκλογικούς πανηγυρισμούς, την ώρα που χάνονται δουλειές και η ανεργία βρίσκεται στο ζενίθ, ενώ πολλά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Παρά τις μεγάλες θυσίες και δυσκολίες η Κυπριακή κοινωνία επέδειξε ωριμότητα. Στο χρόνο που πέρασε έγιναν σταθερά βήματα σταθεροποίησης της οικονομίας κάτι που αναγνωρίζεται και από τους Ευρωπαίους. Δεν κάναμε τις εκλογές που έπρεπε όταν έπρεπε. Πολλές από αυτές τις αλλαγές γίνονται και στην Ευρώπη.