Ευρωεκλογές 2014: Αυτοί είναι οι 6 Κύπριοι Ευρωβουλευτές (ΣΤΑΥΡΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ)

  • Πρώτη των πρώτων η Ελένη Θεοχάρους
  • Άνετη επικράτηση για τον Τάκη Χατζηγεωργίου, ξεκάθαρο προβάδισμα Συλικιώτη στη 2η θέση
  • Έκανε την ανατροπή ο Κώστας Μαυρίδης
  • Το θρίλερ των πληροφοριών παίχτηκε στην ΕΔΕΚ με τον Δημήτρη Παπαδάκη να παίρνει κεφάλι στο τέλος
  • ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ
  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΕΞΙ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
    Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ανακηρύχθηκαν και επίσημα οι 6 νέοι Ευρωβουλεύτες της Κύπρου από τον Έφορο Εκλογών στο Συνεδριακό Κέντρο ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ. Στην καταμέτρηση των σταυρών είχαμε άνετους νικητές και ντέρμπι. Στους πρώτους συγκαταλέγεται η Ελένη Θεοχάρους (ΔΗΣΥ) που είχε πάνω από 20.000 σταυρούς προτίμησης διαφορά από τον δεύτερο στο ψηφοδέλτιο του κόμματός της, ενώ η δεύτερη έδρα του ΔΗΣΥ κρίθηκε στους 1.500 σταυρούς διαφορά, με τελικό νικητή τον Χρήστο Στυλιανίδη.

Ξεκάθαρο προβάδισμα για την επανεκλογή του Ευρωκοινοβούλιο για τον Τάκη Χατζηγεωργίου (ΑΚΕΛ), ενώ ο Νεοκλής Συλικιώτης επικράτησε του Σταύρου Ευαγόρου με κάτι παραπάνω από 3.000 σταυρούς.

Στο ΔΗΚΟ, ο Κώστας Μαυρίδης έκανε την ανατροπή και «απέσπασε» την έδρα από την Αντιγόνη Παπαδοπούλου με ένα καθαρό προβάδισμα περίπου 3.500 σταυρών.

Το τηλεοπτικό θριλερ παίχτηκε στην ΕΔΕΚ, με τις πληροφορίες να εναλλάσσουν συνέχεια τον πρώτο σε προτίμηση των ψηφοφόρων του ψηφοδελτίου που προέκυψε από τη συνεργασία ΕΔΕΚ-Οικολόγων. Τελικά, ο Δημήτρης Παπαδάκης πήρε κεφάλι στην κούρσα για τις Βρυξέλλες από τον Σοφοκλή Σοφοκλέους και μια διαφορά 2.000 ψήφων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

ΔΗΣΥ
Ζένιος Σταύρος 18.041
Θεοχάρου Ελένη 57.948
Στυλιανίδης Χρήστος 34.482
Συλλούρης Δημήτρης 14.733
Χόπλαρου Ρένα 6.406
Χριστοφόρου Λευτέρης 32.975

ΑΚΕΛ
Ευαγόρου Σταύρος 15.761
Πολυκάρπου Βέρα 8.993
Πολυκάρπου Χάρης 10.356
Σταυρινίδης Παναγιώτης 9.098
Συλικιώτης Νεοκλής 18.930
Χατζηγεωργίου Τάκης 40.452

ΔΗΚΟ
Αριστείδου Κωνσταντίνος 2.238
Γεωργίου Γεώργιος 1.557
Ελευθερίου Ανδρούλλα 1.873
Μαυρίδης Κώστας 16.723
Παναγιώτου Γιάννης 2.630
Παπαδοπούλου Αντιγόνη 13.291

ΕΔΕΚ-Οικολόγοι
Γιαλλουρίδης Σταύρος 2.142
Παπαδάκης Δημήτρης 8.342
Περδίκης Γεώργιος 4.650
Ρουσής Μάκης 3.220
Σοφοκλέους Σοφοκλής 6.486
Χρυσοστόμου Ελένη 1.352

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΕΞΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ (ΔΗΣΥ)

Η Ελένη Θεοχάρους επανεξελέγεται Ευρωβουλευτής Κύπρου για δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

Γεννήθηκε στο Μεταλλείο Αμιάντου. Σπούδασε Ιατρική και ειδικεύθηκε στη Γενική Χειρουργική/Παιδική Χειρουργική. Το 1991 εξελέγη Επίκουρη Καθηγήτρια της Παιδοχειρουργικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Από το 1991 μέχρι το 2001 εργάστηκε ως Διευθύντρια της Παιδοχειρουργικής – Παιδοουρολογικής Κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου.

Το 2001 εξελέγη Βουλευτής ΔΗΣΥ Λεμεσού και επανεξελέγη το 2006. Το 2006 διεκδίκησε την Δημαρχία Λεμεσού με τον ΔΗΣΥ. Το 2009 εξελέγη Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ-ΕΛΚ.

Μεταξύ άλλων διετέλεσε Πρόεδρος και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της κυπριακής Βουλής, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, καθώς επίσης και Μέλος των Επιτροπών Εργασίας, Περιβάλλοντος, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εργάζεται στην Επιτροπή για την Ανάπτυξη, στην Επιτροπή Υγείας Περιβάλλοντος και Ασφάλειας Τροφίμων και στην Επιτροπή Εξωτερικών. Είναι μόνιμο Μέλος στην Μεικτή Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία Τουρκίας ΕΕ και Αναπληρωματικό Μέλος της Μεικτής Επιτροπής ΕΕ-Αφρικής, Καραϊβικής Ειρηνικού (ΑΚΕ). Επίσης είναι Αντιπρόεδρος του CARIFORUM, της Ομάδας Εργασίας «ACCESS TO MEDICINE», της Ομάδας Φιλίας με την Σρι Λάνκα και Αντιπρόεδρος της Υποεπιτροπής για την Κεντρική Ασία .

Το 1993 ίδρυσε την Εθνική Αντιπροσωπεία Κύπρου της Διεθνούς μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» και διετέλεσε Πρόεδρός της μέχρι το 2001. Το 1997 ίδρυσε επίσης την αντιπροσωπεία Κύπρου του ΜΚΟ Internationaler Hillsfonds eV (Διεθνές ταμείο Βοηθείας). Το 1998 ίδρυσε τον μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό «ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ».

Ήταν νυμφευμένη με τον αποβιώσαντα ψυχίατρο Λούη Καριόλου και έχει μία κόρη.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ (ΔΗΣΥ)

Ο Χρήστος Στυλιανίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1958. Σπούδασε Χειρουργική Οδοντιατρική και ακολούθησε Μεταπτυχιακές Σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις με ειδικότητα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το 1995 ίδρυσε με άλλους ενεργούς πολίτες την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού. Κατά τις προεδρικές εκλογές του 1998 και 2003, υπήρξε ο εκπρόσωπος του υποψηφίου Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη. Τον Μάρτιο του 1998 ανέλαβε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην κυβέρνηση του Κληρίδη μέχρι το 1999 που υπέβαλε οικειοθελώς την παραίτησή του «για λόγους αρχής σε θέματα εξυγίανσης και διαφθοράς της δημόσιας ζωής της Κύπρου»..

Στις Βουλευτικές Εκλογές του Μαΐου 2006, εξελέγη βουλευτής Επαρχίας Λευκωσίας με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ. Το 2008 ήταν ο Συντονιστής του Προγράμματος Διακυβέρνησης του υποψηφίου Προέδρου Ιωάννη Κασουλίδη. Το 2013 ανέλαβε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Αναστασιάδη, θέση από την οποία παραιτήθηκε για να υποβάλει την υποψηφιότητά του στις Ευρωεκλογές.

Διετέλεσε μεταξύ άλλων Επίτροπος Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ΔΗΣΥ (2006-2008). Επίσης υπήρξε συντονιστής του Τομέα Εσωτερικών του ΔΗΣΥ από το 2008 ως το 2011.

Συμμετέχει σε κοινοβουλευτικά φόρουμ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕPP) εκπροσωπώντας τον Δημοκρατικό Συναγερμό, για θέματα όπως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τα ευρωπαϊκά σύνορα και η λαθρομετανάστευση, η ευρωπαϊκή ασφάλεια και η ευρωμεσογειακή συνεργασία.

Είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο.

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΑΚΕΛ)

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου γεννήθηκε το 1956 στην Πάνω Ακουρδάλεια της Πάφου. Σπούδασε νομικά και δημοσιογραφία στην Αθήνα.

Με το πέρας των σπουδών του μετανάστευσε στη Γερμανία και την Αυστραλία για να εργαστεί. Στην Κύπρο επέστρεψε το 1985. Δούλεψε στο ΡΙΚ όπου και δημιούργησε την τηλεοπτική δημοσιογραφική εκπομπή ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΙΣΙΑ. Στη συνέχεια και για δώδεκα χρόνια ανέλαβε τη διεύθυνση του ραδιοφωνικού σταθμού ΑΣΤΡΑ 92.8.

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ από το 2000. Το 1996 εκλέχθηκε Βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, θέση την οποία υπηρέτησε μέχρι το 2009. Διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στις Ευρωεκλογές του 2009 εξελέγη Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις.

Είναι Αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, GUE-NGL και μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι επίσης μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Tουρκίας.

Έχει πυκνή αρθρογραφική παρουσία με εκατοντάδες παρεμβατικά κείμενα για την Κύπρο, το Κυπριακό και την παιδεία. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, καθώς και ένα βιβλίο με απομαγνητοφωνήσεις επιλεγμένων συνεντεύξεων της εκπομπής «Χωρίς Πλαίσια».

Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη.

ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ (ΑΚΕΛ)

Ο Νεοκλής Συλικιώτης γεννήθηκε το 1959 στη Λεμεσό. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Άαχεν στη Γερμανία.

Υπήρξε από τους πρωτεργάτες για την ίδρυση της Ομοσπονδίας Φοιτητικών Κυπριακών Συλλόγων Γερμανίας (ΟΦΚΥΣ), της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος. Από το 1988 έως το 1991 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΝΕ).

Υπηρέτησε το νεολαιίστικο κίνημα ως Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ. Το 1995 εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και το Δεκέμβριο του 2010 μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ. Από το Δεκέμβριο του 2013 είναι μέλος της Γραμματείας της Κ.Ε. ΑΚΕΛ.

Διετέλεσε επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ και μέλος του Συμβουλίου Παιδείας της Κύπρου. Από το Σεπτέμβριο του 2006 μέχρι τον Ιούλιο του 2007 υπηρέτησε ως Υπουργός Εσωτερικών στην Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου.

Από το Μάρτιο του 2008 μέχρι το Μάρτιο του 2012 διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών στην Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια και από το Μάρτιο του 2012 μέχρι το Φεβρουάριο του 2013 Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας, Τουρισμού και Ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προήδρευσε στα Συμβούλια Υπουργών στους τομείς της Ενέργειας, Διεθνούς Εμπορίου και Ανταγωνιστικότητας (εσωτερική αγορά και βιομηχανία).

Είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ (ΔΗΚΟ)

Ο Κώστας Μαυρίδης γεννήθηκε στο κατεχόμενο Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας. Σπούδασε στις ΗΠΑ και απέκτησε πτυχίο Λογιστικής / Οικονομικών, μεταπτυχιακό στα Οικονομικά και διδακτορικό στη Διοίκηση με ειδίκευση στη Χρηματοοικονομική, με υποτροφία του Πανεπιστημίου Χιούστον.

Δίδαξε σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εργοδοτήθηκε σε επιχειρήσεις εκτός και εντός Κύπρου, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ διετέλεσε σύμβουλος σε εταιρείες και οργανισμούς και μέλος ακαδημαϊκών και επαγγελματικών συνδέσμων.

Το 2004 πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη προνοιών του Σχεδίου Ανάν που αφορούσαν στη συνωμοσία Αγγλίας και Τουρκίας για τον ενεργειακό υποθαλάσσιο πλούτο της Κύπρου και τo 2010 στην αποκάλυψη του ρόλου του Αλεξάντερ Ντάουνερ στις διαπραγματεύσεις.

Έχει συχνή παρουσία στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και τακτική αρθρογραφία στον ημερήσιο τύπο για τα θέματα της οικονομίας, το Κυπριακό, την παιδεία και την κοινωνία.

Είναι εκλελεγμένο μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ (ΕΔΕΚ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ)

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1966. Μετά την εισβολή εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στη Λεμεσό.

Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από τα νεανικά του χρόνια αναμείχθηκε ενεργά στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα και διετέλεσε Πρόεδρος του Αγώνα καθώς και Γ.Γ. της ΕΦΕΚ.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Νεολαίας και Πρόεδρος της Νεολαίας της ΕΔΕΚ. Ακολούθως, εκλέγεται Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ και στη συνέχεια αναλαμβάνει Εκπρόσωπος Τύπου.
Σήμερα είναι Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ιδρύματος Βάσου Λυσσαρίδη». Είναι γραμματέας του ΚΣ ΕΔΕΚ.

Έχει δύο κόρες.