Και επισήμως Υπουργός Άμυνας ο Χριστόφορος Φωκαΐδης

Πραγματοποιήθηκε γύρω στις 10.30 π.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη.
Ο κ. Φωκαΐδης παραλαμβάνει τα κλειδιά του Υπουργείου από τον κ. Σωκράτη Χάσικο, ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα ΥΠΑΜ, μετά τον αδόκητο θάνατο του Τάσου Μητσόπουλου.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, απευθυνόμενος στο νέο Υπουργό Αμυνας είπε ότι «διαδέχεστε στο Υπουργείο Αμυνας τον αείμνηστο Τάσο Μητσόπουλο, ο οποίος με την παρουσία του σφράγισε το πολιτικό ήθος, την εντιμότητα, την ακεραιτότητα που πρέπει να διακρίνει τους πολιτικούς, ιδιαίτερα το μέτρο.

Την ίδια ώρα αναλαμβάνετε ένα Υπουργείο ζωτικής σημασίας για την πατρίδα μας, η οποία βρίσκεται εδώ και 40 χρόνια υπό κατοχή. Ο εκσυγχρονισμός και η ενδυνάμωση της αποτρεπτικής δύναμης της Εθνικής Φρουράς, χωρίς αμφιβολία θα συμβάλει τα μέγιστα στην ικανότητα και τη διαπραγματευτικής μας δυνατότητα. Ταυτόχρονα, θα υλοποιήσει και προσδοκίες του λαού μας ότι μέσα από τον εκσυγχρονισμό μπορεί να πετύχουμε όχι μόνο την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς, αλλά και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας.

Σάς γνωρίζω από το παρελθόν όταν διετελέσατε Διευθυντής του Πολιτικού μου Γραφείου. Γνωρίζω το ήθος, την ακεραιότητα, τις γνώσεις, τη σοβαρότητα και το μέτρο που σάς διακρίνει. Ετσι είμαι βέβαιος ότι η προς εσάς εμπιστοσύνη μου δια της ανάθεσης του Υπουργείου Αμυνας δεν θα αφήσει ούτε εσάς ούτε εμένα εκτεθειμένο. Αντίθετα, είμαι βεβαιότατος για την επιτυχία σας.

Η επιλογή νέων ανθρώπων και η σύνθεση του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου έχω την εντύπωση ότι αποτελούν εχέγγυο για άριστη μεταξύ μας συνεργασία, αλλά και μια νέα πρακτική που δικαιώνει και θα δικαιώσει τις προσδοκίες του λαού μας.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και ιδιαίτερα να φανείτε αντάξιος αυτού που διαδέχεστε, κάτι για το οποίο δεν έχω καμία αμφιβολία».

Από την πλευρά του ο κ. Φωκαϊδης, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε «σάς ευχαριστώ θερμά για την ύψιστη τιμή να με διορίσετε στο αξίωμα του Υπουργού Αμυνας και για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύεται στο πρόσωπό μου.

Εχω απόλυτη επίγνωση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνω. Και η ευθύνη αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη διότι διαδέχομαι στη νευραλγική αυτή θέση τον αείμνηστο φίλο και συνεργάτη Τάσο Μητσόπουλο που αποτέλεσε σπάνιο και λαμπρό υπόδειγμα πολιτικού ανδρός και ανθρώπου.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα καταβάλω το άπαν των δυνάμεών μου προκειμένου να ανταποκριθώ στις υψηλές σας προσδοκίες, έχοντας πάντοτε ως μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και ως αποκλειστικό στόχο τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού της ασφάλειας και τη θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».