Ιστορική πρώτη συμφωνία στην αν. Μεσόγειο για φυσικό αέριο – Πέφτουν υπογραφές για τον αγωγό Κύπρου – Αιγύπτου την Τετάρτη

– Λευκωσία και Κάιρο μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε συμφωνία για τον υποθαλάσσιο αγωγό που θα συνδέσει το κοίτασμα “Αφροδίτη”, από το τεμάχιο “12” προς αιγυπτιακά τερματικά – Στην Λευκωσία θα υπογραφεί η διακρατική συμφωνία, μεταξύ των αρμοδίων υπουργών, ιστορικά πρώτη στην αν. Μεσόγειο –

Την Τετάρτη υπογράφεται στη Λευκωσία η διακρατική συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου για τον υποθαλάσσιο αγωγό που θα συνδέσει το κοίτασμα «Αφροδίτη» με την Αίγυπτο. Για τον σκοπό αυτό φτάνει την Τρίτη στην Κύπρο ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μόλα.

Την Τρίτη ο Αιγύπτιος υπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, ενώ την Τετάρτη θα συνυπογράψει με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Λακκοτρύπη σε τελετή στη Λευκωσία τη Συμφωνία, σύμφωνα με τον έγκριτο δημοσιογράφο, Πέτρο Θεοχαρίδη. Εξάλλου, όπως σημειώνεται πρόκειται για την πρώτη διακρατική συμφωνία για αγωγούς φυσικού αερίου που υπογράφεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με την κύρια συμφωνία, στην οποία τίθεται το πολιτικό, νομικό, τεχνικό και οικονομικό πλαίσιο για τον αγωγό που θα συνδέσει το «Αφροδίτη», του τεμαχίου «12» της κυπριακής ΑΟΖ, με το τερματικό υγροποίησης της Αιγύπτου, ολοκληρώνεται ένα πακέτο συμφωνιών που έπρεπε να συνυποργραφούν, καθώς είχαν προηγηθεί ακόμα δύο επί μέρους συμφωνίες, ώστε να υφίσταται ένα σταθερό πλαίσιο για την κοινοπραξία Noble – Shell – Delek ως πωλητές και το τερματικό. Μετά την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία, θα πρέπει να υπογραφούν και συμφωνίες μεταξύ της κοινοπραξίας και της Κύπρου και της κοινοπραξίας και της Αιγύπτου.

Καταλυτική θεωρείται εξάλλου για την ευόδωση της συμφωνίας, η παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να επιλυθούν και τα τελευταία ζητήματα που προέκυψαν, ένεκα προσθηκών που αιτήθηκε τελευταίως η Αίγυπτος.