Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν 5χρονο Παλαιστίνιο, VIDEO

Οι αρχές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη συνέλαβαν ένα 5χρονο αγόρι, παλαιστινιακής καταγωγής και το κράτησαν για δύο ώρες, επειδή πέταξε μία πέτρα.
Στη συνέχεια απείλησαν την οικογένειά του και φόρεσαν στον πατέρα του χειροπέδες και του έκλεισαν τα μάτια, σύμφωνα με καταγγελία ΜΚΟ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι Παλαιστίνιοι που ήταν παρόντες στο περιστατικό παρακαλούσαν τον στρατιώτη που συνέλαβε το παιδί, να το αφήσει ελεύθερο και εκείνος έλεγε ότι “θα μπορούσε να είχε σκοτώσει κάποιον”.

Στη συνέχεια, συνοδεία ενός ακόμα Παλαιστινίου, οι στρατιώτες έβαλαν το παιδί σε ένα όχημα και το πήγαν σπίτι του.

Στο σπίτι του ήταν μόνο η μητέρα, η οποία ενημερώθηκε ότι το παιδί θα παραδοθεί στην παλαιστινιακή αστυνομία, αλλά η ίδια τους απέτρεψε, λέγοντάς τους να περιμένουν τον πατέρα του.

Όταν μισή ώρα αργότερα έφτασε ο πατέρας του παιδιού, ενημερώθηκε από τους Ισραηλινούς ότι αν δε συνεργαστεί, θα συλληφθεί και αυτός.

“Γιατί να συλλάβετε ένα 5χρονο αγόρι” ρώτησε ο πατέρας τον στρατιώτη και του ζήτησε απλά να το πάνε σε ένα τοπικό γραφείο, για να τον επιπλήξουν. “Εκείνος μου απάντησε ότι αν δεν τον φέρω , θα με συλλάβει. Πήγα μέσα στο σπίτι για να τον φέρω. Είχε κρυφτεί και έκλαιγε” συμπλήρωσε ο πατέρας.

Πατέρας και γιος οδηγήθηκαν σε ισραηλινή στρατιωτική βάση, φορώντας χειροπέδες, ενώ ο πατέρας είχε κλειστά τα μάτια του. Εκεί πέρασαν από αστυνομικό έλεγχο.

Όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο, τους κράτησαν επί μιάμιση ώρα σε κοινή θέα. Στο βίντεο φαίνεται και ένας Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος μόλις έφτασε στο σημείο διέταξε τους στρατιώτες να φέρονται καλύτερα στους κρατούμενούς τους και ότι η σύλληψη ενός παιδιού “κάνει κακό στην εικόνα τους”, προσθέτοντας ότι πρέπει μπροστά στις κάμερες θα πρέπει να φέρονται καλύτερα στους συλληφθέντες.

Στη συνέχεια ένας στρατιώτης έβγαλε τη ταινία από τα μάτια του πατέρα και απελευθέρωσε τους δύο τους. Πατέρας και γιος οδηγήθηκαν σε παλαιστινιακό αστυνομικό τμήμα, όπου υποβλήθηκαν σε μία τυπική ανάκριση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της τονίζει:

“Είναι εμφανές ότι κανένας από τους συμμετέχοντες δε φαίνεται να θεωρεί ότι στο περιστατικό υπήρχε κάποιο προβληματικό κομμάτι: ούτε το γεγονός ότι τρόμαξαν ένα πεντάχρονο αγόρι, ούτε ότι απείλησαν τους γονείς του, ούτε ότι τους έσυραν στην αστυνομία, ούτε ότι απείλησαν τον πατέρα μπροστά στο παιδί του, χωρίς να υπάρχει νόμιμη υπόσταση της κατηγορίας, ούτε ότι έβαλαν χειροπέδες και έκλεισαν τα μάτια του πατέρα μπροστά στο παιδί του”.

Η ηλικία της εγκληματικότητας στη Δυτική Όχθη ξεκινάει στα 12, ωστόσο οι ανήλικοι Παλαιστίνιοι συλλαμβάνονται πολύ συχνά από τους Ισραηλινούς στρατιώτες, με την κατηγορίες ότι πετάνε πέτρες. Κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης μέχρι και 20 χρόνια φυλάκισης.

Το Ισραήλ έχει δεχθεί πολλές φορές επικρίσεις για ότι δεν τηρεί τη διεθνή Συνθήκη για τα δικαιώματα των παιδιών, την οποία έχει υπογράψει.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών, που συντάχθηκε τον περασμένο Ιούνιο, τα παιδιά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, από το 1967 που είναι υπό την κατοχή των Ισραηλινών, δεν δηλώνονται οι γεννήσεις τους, δεν έχουν πρόσβαση στις δομές υγείας, στα σχολεία και σε καθαρό νερό.