Κυπριακό – Αναστασιάδης: Με έγγραφα στη… φαρέτρα για το Εθνικό Συμβούλιο – Οι εξουσίες στη «χαλαρή» Ομοσπονδία

– Έγγραφα για το τι ίσχυσε κατά καιρούς στις συνομιλίες στο Κυπριακό σε σχέση με το θέμα των εξουσιών της κεντρικής κυβέρνησης πιθανόν να διανείμει  ο ΠτΔ – Θα προεκτείνει τον προβληματισμό του για το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, χωρίς να υπάρχει τελεσίδικη πρόταση – Συζήτηση και για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ

Έγγραφα για το τι ίσχυσε κατά καιρούς στις συνομιλίες στο Κυπριακό σε σχέση με το θέμα των εξουσιών της κεντρικής κυβέρνησης πιθανόν να διανείμει  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, που θα συνέλθει αύριο Τρίτη, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κάνει προετοιμασία για το θέμα που αφορά την αποκέντρωση των εξουσιών, έχει υπόψη του να προεκτείνει τον προβληματισμό του για το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας – χωρίς να υπάρχει κάποια τελεσίδικη πρόταση – και έχει προετοιμαστεί με σχετικό υλικό, από έγγραφα που τέθηκαν κατά καιρούς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, το οποίο μπορεί να διανείμει στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για μελέτη, ανέφερε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

Επεσήμανε, παράλληλα, πως στη συνεδρία του Εθνικού αναμένεται να γίνει συζήτηση και για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, αντίγραφο της οποίας επιδόθηκε στις 15 Οκτωβρίου στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Υπενθυμίζοντας πως η αυριανή συνεδρία αποτελεί συνέχεια της συνόδου του Εθνικού που πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου, η ίδια πηγή σημείωσε πως απομένει να τοποθετηθούν η Συμμαχία Πολιτών, οι Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών και το ΕΛΑΜ.

Σημείωσε, πως αναμένεται ωστόσο και τα άλλα κόμματα που τοποθετήθηκαν κατά την προηγούμενη συνεδρία να εκφράσουν  θέσεις τους σε σχέση με εξελίξεις που μεσολάβησαν από την προηγούμενη σύνοδο, όπως την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ.

Για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, την ερχόμενη Παρασκευή, η ίδια πηγή σημείωσε πως σκοπός του Προέδρου είναι να διαπιστώσει αν ο κ. Ακιντζί είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις, ενώ ο Τ/κ ηγέτης ζήτησε τη συνάντηση αυτή για να συζητήσουν το θέμα των οδοφραγμάτων.

Ο Πρόεδρος θεωρεί ότι δεν έχουν να πουν τίποτε για τα οδοφράγματα. Η θέση μας είναι πως όταν ανταποκριθεί η άλλη πλευρά στα συμφωνηθέντα για το θέμα αυτό, τότε τα οδοφράγματα θα ανοίξουν, σημείωσε.

Σε σχέση με τη νέα επίσκεψη της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η ίδια πηγή ανάφερε πως αναμένεται να γίνει πριν τις 7 Νοεμβρίου, αφού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα απουσιάζει μετά την ημερομηνία αυτή για κάποιες ημέρες στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τον προγραμματισμό που υπάρχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στο Ελσίνκι, όπου στις 7-8 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), κατά την οποία  θα επιλεγεί ο υποψήφιος του Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν.

Εξάλλου αναμένεται να επισκεφθεί το Παρίσι στις 9-11 Νοεμβρίου για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, και στις 12-14 Νοεμβρίου να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία  με πρόσκληση του Αυστριακού Προέδρου Alexander Van der Bellen.

«Και θα καταθέσω πρόταση και θα ακούσω»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε πως θα καταθέσει μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση αναφορικά με το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αύριο Τρίτη.

Ειδικότερα, ερωτηθείς κατά την προσέλευσή του, απόψε, σε τελετή απονομής των διδακτορικών διπλωμάτων του Ινστιτούτου Κύπρου, κατά πόσο στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα καταθέσει μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, απάντησε λέγοντας «και θα καταθέσω και θα ακούσω».

Ανησυχίες για τη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη εκφράζει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Την ανησυχία του ότι η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη να θέσει θέμα που ξεφεύγει από το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, έχει δώσει το δικαίωμα στην Τουρκία να θέτει άλλους προβληματισμούς, που οδηγούν προς άλλες επικίνδυνες κατευθύνσεις, διατύπωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει και της αυριανής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού είπε πως «εμείς έχουμε τοποθετηθεί στην πρώτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου τόσο αναφορικά με την ενημέρωση, που έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τη σκέψη τον προβληματισμό που κατέθεσε για το θέμα της αποκεντρωμένης, όπως τη χαρακτήρισε (ο ΠτΔ), ομοσπονδίας».

Συνέστησε υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση της αυριανής συνεδρίας μετά την οποία «θα είμαστε σε θέση με την ολοκλήρωση της συζήτησης να πούμε πολύ περισσότερα πράγματα», όπως ανέφερε.

«Εμείς ανησυχούμε, δεν σας το κρύβω, είναι προφανές ότι η προσπάθεια του κ. Αναστασιάδη να θέσει προς συζήτηση ένα θέμα που ξεφεύγει από το πλαίσιο Γκουτέρες έχει δώσει το δικαίωμα στην Τουρκία να θέτει κάποιους άλλους προβληματισμούς που οδηγούν προς άλλες κατευθύνσεις επικίνδυνες. Θα μείνω σε αυτό το σημείο και αύριο θα πω πολύ περισσότερα», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.