Κυπριακή NAVTEX με επιβολή ζώνης ασφαλείας 500 μέτρων για την γεώτρηση στο «11»

  • Κυπριακή NAVTEX με ζώνη ασφαλείας 500 μέτρων πέριξ της εξέδρας γεώτρησης ανακοίνωσε η Λευκωσία
  • Εκτιμήσεις αναλυτών διεθνών σχέσεων κάνουν λόγο για ανούσιους τουρκικούς λεονταρισμούς άνευ αντικρύσματος
  • Φτάνει αύριο Τετάρτη το γεωτρύπανο «West Κapella», ξεκινώντας δοκιμές, ενόψει της κυρίως γεώτρησης
  • Η Άγκυρα εξέδωσε παράνομη NAVTEX για αύριο και μεθαύριο σε περιοχή στα όρια των οικοπέδων 5,6,7
  • Στο γεωπολιτικό «καναβάτσο» η Άγκυρα, μετά από λεπτούς χειρισμούς της Λευκωσίας με τις εταιρείες και τον διεθνή παράγοντα
  • Σε πλήρη ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο βρίσκεται το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα
    Η Κυπριακή Δημοκρατία, επιβεβαιώνοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) , ανακοινώνοντας εκ παραλλήλου και μια ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων πέριξ της εξέδρας γεώτρησης «West Κapella», η οποία αναμένεται να αφιχθεί στο τεμάχιο «11» της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με τη σχετική οδηγία, η είσοδος στη ζώνη ασφαλείας απαγορεύεται για οποιονδήποτε λόγο. To «West Κapella», όπως έχουμε προαναφέρει σε παλαιότερη ανάρτηση, αναμένεται αύριο Τετάρτη πρωί να βρίσκεται επί τόπου στο τεμάχιο «11» της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1», όπου έχει εξασφαλισμένα δικαιώματα γεώτρησης η γαλλοϊταλική κοινοπραξία TOTAL-ENI.

Μετά την άφιξή του στην Κύπρο το πλοίο γεωτρύπανο αναμένεται να προβεί σε κάποιες συγκεκριμένες προκαθορισμένες δοκιμές πριν από την γεώτρηση. Οι δοκιμές και οι έλεγχοι αναμένεται να έχουν διάρκεια μικρότερη της μιας εβδομάδος και μόλις ολοκληρωθούν θα ξεκινήσουν, εκτός απρόοπτου ως προβλέπονται οι εργασίες γεωτρήσεων στο κοίτασμα «Ονησίφορος». Η γεώτρηση θα συνεχιστεί μέχρι και περίπου το τέλος του Αυγούστου και όταν πλέον το γεωτρύπανο θα έχει φτάσει σε βάθος από από 3.500 ως και 4.250 μέτρων κάτω από τον βυθό, που είναι ο στόχος και η κορυφή του δυτικού τμήματος του προσδοκώμενου κοιτάσματος «Ονισήφορος».

Θα πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, μετά από τις δύο της Noble και τις δύο της ΕΝΙ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», από πλευράς TOTAL έχουν καθοριστεί όλες οι λεπτομέρειες και σενάρια ανάλογα με παράγοντες που επηρεάζουν, ακόμα και σε σχέση με ανέμους, καιρικές συνθήκες κ.τ.λ με στοιχεία αποτυπωμένα με κάθε λεπτομέρεια.

Επίσης, το γεωγραφικό στίγμα της προγραμματισθείσας γεώτρησης έχει καθοριστεί εδώ και αρκετό καιρό, ευρισκόμενη σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από τις νότιες ακτές της Κύπρου, εντός του τεμαχίου «11». Παράλληλα, αναφέρεται πως έντονο παραμένει το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum για τις διαπιστώσεις και τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο τεμάχιο «11», από τις TOTAL-ENI, καθώς αυτή θα διεξαχθεί σε απόσταση μόλις 6 χιλιομέτρων από τα όρια με το τεμάχιο «10» στο οποίο κατέχουν τα δικαιώματα.

Σε μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης, η Τουρκία, απάντησε χθες βράδυ με δική της Navtex, δεσμεύοντας παράτυπα για αύριο και μεθαύριο περιοχή έκτασης 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δυτικά της Κύπρου (στα όρια των οικοπέδων 5,6,7), για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού μεταξύ 5.00 – 10.00 το πρωί.

Την ίδια ώρα πάντως, σε πλήρη κινητοποίηση τελεί το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο έχει προγραμματίσει ασκήσεις για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων.

ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ TOTAL

Δημοσίευμα της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος”, επικαλούμενο δηλώσεις στελεχών της γαλλικής TOTAL, αναφέρει πως το Παρίσι προτίθεται να κινηθεί προς αλλαγή των πλάνων των γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μόνο εφόσον κριθεί πως υφίσταται πραγματικός κίνδυνος για την ασφάλεια του προσωπικού. Στην περιοχή αναμένεται η πόντιση υποβρύχιου ρομπότ προκειμένου να απεικονίσει τον βυθό, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν τυχόν ευρισκόμενα ναυάγια, πριν ξεκινήσει να περιστρέφεται το γεωτρύπανο. Η γεώτρηση ξεκινά με διάμετρο 32 ιντσών και καταλήγει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Αν υπάρχει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Αν βρεθεί «ξηρό πηγάδι», η γεώτρηση θα ολοκληρωθεί την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά σε περίπτωση που βρεθεί κοίτασμα, θα συνεχίσει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, σύμφωνα με χθεσινή τοποθέτηση από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κώστας Υφαντής, με έδρα και στο τουρκικό πανεπιστήμιο Καντίρ Χας προέβλεψε πως η Τουρκία δεν πρόκειται, παρά τους λεονταρισμούς της να προβεί στην οποιαδήποτε επιθετική κίνηση, καθότι το ισοζύγιο δυνάμεων δεν της επιτρέπει ελευθερία κινήσεων στην περιοχή, όπου συμπλέκονται ενεργά συμφέροντα της Γαλλίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, και του Ισραήλ με αυτά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξάλλου, είναι και ζήτημα κύρους της Γαλλίας, η οποία ήδη δραστηριοποιείται στρατιωτικά ενεργά στην ευρύτερη περιοχή με παρουσία ενός αεροπλανοφόρου της, χτυπώντας στόχους του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία, να διασφαλίσει από κοινού με την Ιταλία τα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά της συμφέροντα, αλλά και τα κέρδη που θα αποφέρει τυχόν μεγάλη και εκμεταλλεύσιμη ανακάλυψη κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου.