Νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων αναδείχτηκε ο Μουσταφά Ακιντζί – Πανηγυρισμοί στην κατεχόμενη Λευκωσία

  • Γλέντι με τραγούδια και χορούς έχει στηθεί στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας
  • Από το απόγευμα ξηλώθηκε το προεκλογικό γραφείο του Ντερβίς Έρογλου
  • Το βιογραφικό του νέου “προέδρου” μεταδίδεται από τα τ/κ ΜΜΕ
  • Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υποστηρικτές του κ. Ακιντζί στέλνουν συγχαρητήρια μηνύματα
  • Η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 64%
  • Δύο συλλήψεις σε εκλογικά κέντρα
    Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις κάλπες ο Μουσταφά Ακιντζί είναι οριστικά ο νέος Τ/κ ηγέτης.

Η συμμετοχή έφτασε στο 64,15%. Ο Ακιντζί έλαβε 60,38% στο 98% των καταμετρημένων ψήφων. Ο Ντερβίς Έρογλου 39,62%. Οι αντίστοιχες ψήφοι 65.412 και 42.920. Ψήφισαν 172.971, έγκυρες ψήφοι 110.960.

Τον Μουσταφά Ακκιντζί υποστήριξε το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Τον Ντερβίς Έρογλου υποστήριξε το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς

Ο Μουσταφά Ακιντζί γεννήθηκε το 1947 στη Λεμεσό και σπούδασε αρχιτεκτονική. Σε ηλικία 29 χρονών το 1976 εκλέγηκε “δήμαρχος” της κατεχόμενης Λευκωσίας και είχε μια επιτυχημένη θητεία. Διατέλεσε “αναπληρωτής πρωθυπουργός” και “βουλευτής”. Είναι η τρίτη φορά που κατέρχεται ως υποψήφιος. Είναι παντρεμένος με την Μεράλ Ακιντζί και έχει τρεις κόρες.

Νωρίτερα…

Σε συγκέντρωση στις 20.00 στην πλατεία Ινονού κάλεσε τους υποστηρικτές του Μουσταφά Ακιντζί με ανακοίνωσή του το εκλογικό του γραφείο.

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα ο κ. Ακιντζί γύρω στις 20.30 απευθύνθηκε στον κόσμο ενώ στο προεκλογικό του γραφείο κοντά στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας είχε στηθεί γλέντι με τραγούδια και χορούς. Πολύ κοντά βρισκόταν το προεκλογικό γραφείο του Ντερβίς Έρογλου το οποίο όμως ξηλώθηκε από το απόγευμα και κατέβηκαν οι αφίσες του από τους τοίχους.

Το βιογραφικό του νέου “προέδρoυ” μετέδωσαν κάποια τ/κ ΜΜΕ ενώ και η πλατεία Σεραγιού είχε αδειάσει καθώς τα δημοσιογραφικά συνεργεία είχαν μετακινηθεί προς την πλατεία Ινονού.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υποστηρικτές του κ. Ακιντζί έστελναν συγχαρητήρια μηνύματα.

Στις 638 κάλπες με ποσοστό 60,51% προηγήθηκε ο Ακιντζί έναντι 39,49% του Ντερβίς Έρογλου.

Η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 64% ενώ την προηγούμενη Κυριακή ήταν 62,34%.

Στο μεταξύ όπως μετέδωσαν από τα κατεχόμενα, τέσσερα άτομα σε Κιόνελι, Αμμόχωστο και Κερύνεια συνελλήφθησαν από την “αστυνομία” επειδή έβγαλαν φωτογραφία το ψηφοδέλτιο ενώ ψήφιζαν. Ο ένας από αυτούς αρνήθηκε να δείξει στους “αστυνομικούς” το κινητό του και συνελλήφθη για αντίσταση στις “αρχές”.

Νωρίτερα…

Οι κάλπες στα κατεχόμενα έκλεισαν στις 18.00 με την συμμετοχή αυτή την Κυριακή να κυμαίνεται στις 17.00 στο 56%.

Στον δεύτερο γύρο των “προεδρικών εκλογών” δικαίωμα ψήφου είχαν 176.980. Την προηγούμενη Κυριακή το ποσοστό συμμετοχής ήταν 62,34%.

Οι 693 κάλπες άνοιξαν από τις 8 το πρωί και έμειναν ανοικτές μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Στο δεύτερο γύρο υποωψήφιοι ήταν οι Ντερβίς Έρογλου και Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι πέρασαν από τον πρώτο γύρο, στον οποίον πήραν μέρος επτά συνολικά υποψήφιοι.

Ο κ. Έρογλου είχε λάβει 30.328 ψήφους, ποσοστό 28,15% και ο κ. Ακιντζί 29.030 ή 26,94%.

Σημειώνεται ότι στον πρώτο γύρο οι ψηφοφόροι ήταν 176.916 αλλά σε αυτούς προστέθηκαν όσοι έκλεισαν το 18ο έτος της ηλικίας τους αυτή την εβδομάδα και όσοι κατά λάθος είχαν διαγραφεί ή μη εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Στις “εκλογές” θα εργαστούν περίπου 4.000 άτομα.

Στο ψηφοδέλτιο του δεύτερου γύρου πρώτος εμφανίζεται ο Μουσταφά Ακιντζί και δεύτερος ο Ντερβίς Έρογλου.

Η προεκλογική εκστρατεία για το δεύτερο γύρο άρχισε επίσημα την Τετάρτη και ολοκληρώθηκε το Σάββατο το απόγευμα.

Την υποψηφιότητα Ακιντζί, εκτός από τα κόμματα Κοινοτικής Δημοκρατίας και Ενωμένη Κύπρος, στηρίζει και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό ενώ την υποψηφιότητα Έρογλου, όπως και πριν, τα κόμματα Εθνικής Ενότητας και Δημοκρατικό. Ο πρώην διαπραγματευτής για το Κυπριακό, Κουντρέτ Οζερσάι επέμεινε στην απόφασή του να μην κατευθύνει τους ψηφοφόρους του.

Το σύνθημα του Ακιντζί από τον πρώτο γύρο που ήταν “Απάντηση Ακιντζί” έγινε “Η απάντηση του καθενός Ακιντζί”. Του Έρογλου διατηρήθηκε ως κύριο σύνθημα “Φυσικά και Έρογλου”.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ψήφισε στην κατεχόμενη Λευκωσία στις 11:00 το πρωί και ο Ντερβίς Έρογλου στην Αμμόχωστο στις 10.30.

Είναι η τρίτη φορά που οι “προεδρικές εκλογές” στα κατεχόμενα καταλήγουν σε δεύτερο γύρο. Και τις δύο προηγούμενες φορές παρών ήταν και πάλι ο Ντερβίς Έρογλου, ανθυποψήφιος του Ραούφ Ντενκτάς το 1995 και το 2000. Το 2000 πριν το δεύτερο γύρο ο Ντερβίς Έρογλου απέσυρε την υποψηφιότητά του και έτσι δεν επαναλήφθηκε η διαδικασία και ο Ραούφ Ντενκτάς επανεκλέγηκε στην “προεδρία”.

Ο Ντερβίς Έρογλου γεννήθηκε το 1938 στην Αμμόχωστο, έχει σπουδάσει ιατρική και εξειδικεύτηκε στην ουρολογία, όμως ασχολείται με την πολιτική πολλές δεκαετίες τώρα. Είναι η πέμπτη φορά που κατέρχεται σε “προεδρικές εκλογές”. Διετέλεσε επίσης “πρωθυπουργός” και “βουλευτής”. Είναι παντρεμένος με την Μεράλ Έρογλου έχει τέσσερα παιδιά.

Ο Μουσταφά Ακιντζί γεννήθηκε το 1947 στη Λεμεσό και σπούδασε αρχιτεκτονική. Σε ηλικία 29 χρονών το 1976 εκλέγηκε “δήμαρχος” της κατεχόμενης Λευκωσίας και είχε μια επιτυχημένη θητεία. Διατέλεσε “αναπληρωτής πρωθυπουργός” και “βουλευτής”. Είναι η τρίτη φορά που κατέρχεται ως υποψήφιος. Είναι παντρεμένος με την Μεράλ Ακιντζί έχει τρεις κόρες.

Με τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα θα αποφασιστεί ο ηγέτης των Τ/κ στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Φυσικά το Κυπριακό δεν εξαρτάται από τον Τ/κ αποκλειστικά. Το Κυπριακό ανέκαθεν ήταν θέμα μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου και όχι μεταξύ Ε/κ και Τ/κ, ενώ πάντα στις διαπραγματεύσεις οι Τ/κ ηγέτες διατηρούσαν μια κοινή γραμμή ένεκα στρατηγικής τους έτσι δύσκολα αναμένεται να γίνει κάποια σοβαρή αλλαγή στην στάση τους.