Σβήνουν οι ελπίδες; Πρόταση κομμάτων απορρίφθηκε από το Eurogroup – Αντιπροτείνουν κούρεμα στην Τρ. Κύπρου 50% !

-Άκαμπτοι οι δανειστές, απορρίπτουν τα πάντα
-Εμμένουν στις δικες τους προτάσεις
-Έξαλλος ο Πρόεδρος, είχε φραστικό επεισόδιο με την Λαγκάρντ
-Δεν προχωρούν οι διαπραγματεύσεις λένε πήγες του newsit.com.cy

Ξεκίνησαν οι εργασίες του Εurogroup για την Κύπρο με περίπου 3 και 40 λεπτά καθυστέρηση, λόγω των συνεχών διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης ο κ. Ντάισερ Μπλούρ δεν θα προχωρούσε στη σύγκλιση της συνεδρία εάν δεν υπήρχε στον ορίζοντα κάποια ελπίδα, ότι υπάρχει έδαφος για συμφωνία μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Άρα όπως αφήνεται να νοηθεί οι διαβουλεύσεις που διεξάχθηκαν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο έχουν δώσει κάποιες κατευθύνσεις.

Τί έγινε νωρίτερα: 

Πρόταση η οποία έπεσε στο τραπέζι κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, απορρίφθηκε από το Eurogroup πριν καλά – καλά διαμορφωθεί.

Η πρόταση η οποία γέννησε ελπίδες προς στιγμή ότι μπορεί να βοηθήσει στην αίσια κατάληξη της δανειακής σύμβασης της Κύπρου, στο Eurogroup προνοούσε την κατανομή του ποσού των €9,2δις που χρωστά η Λαϊκή στο ΕΛΑ. σε όλες τις τράπεζες όχι μόνο στην Τρ. Κύπρου.

Η απάντηση που ήρθε όμως από Eurogroup, ήταν τόσο σκληρή που εξανέμισε κάθε ελπίδα. Ως αντιστάθμισμα ζήτησε κούρεμα των καταθέσεων της Τρ. Κύπρου κατά 50% .

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy οι αρχηγοί των κομμάτων οι οποίοι βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, έθεσαν τη συγκεκριμένη πρόταση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για να πάρει πληρωμένη απάντηση από το Eurogroup.

Κατά της πρότασης σύμφωνα με πληροφορίες από το Προεδρικό απέρριψε και το ΑΚΕΛ.

Η πρόταση προνοούσε επίσης περαιτέρω κούρεμα των καταθέσεων της Τρ. Κύπρου, πέραν του 20% που υπάρχει τώρα στο τραπέζι της διαβούλευσης με την τρόικα, ώστε να εξοικονομηθεί μεγαλύτερο ποσό με στόχο το δημόσιο χρέος να μειωθεί περαιτέρω.