Νέα αναβαθμισμένη αμυντική συμφωνία Κύπρου – Γαλλίας θα «καλύπτει» και την ΑΟΖ

– Σήμερα κεκλεισμένων των θυρών η συνεδρία της Επ. Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
– Θα υπάρξει ενημέρωση πριν την κύρωση της νέας αμυντικής συμφωνίας με προεκτάσεις στην ΑΟΖ και την ενεργειακή ασφάλεια
– Πρόκειται περί επικαιροποίησης, αλλά και επέκτασης της αρχικής (28/2/2007) αμυντικής συμφωνίας
– Νέοι τομείς συνεργασίας: Ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια, (αντι)πειρατεία, έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων καθώς και (αντι)τρομοκρατία

Ικανοποίηση για την ανανέωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για Συνεργασία σε Θέματα Άμυνας (Κυρωτικός), εξέφρασαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που δήλωσαν ότι προσδοκούν σε περαιτέρω εμβάθυνση και επέκταση της.

Η ανανέωση της Συμφωνίας συζητήθηκε σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής.

Μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Λιλλήκας χαιρέτισε την ανανέωση και τον εμπλουτισμό της Συμφωνίας που υπεγράφη το 2007, παρατηρώντας ότι η Συμφωνία θα επιφέρει αμοιβαία οφέλη προς τα δύο κράτη.

Περαιτέρω επεσήμανε ότι η Συμφωνία δείχνει έμπρακτα πως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αξιοποιήσει σημαντικά γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, ενισχύοντας και αναβαθμίζοντας τη θέση και ταυτόχρονα συγκλίνοντας τα συμφέροντα της με συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων, φίλων χωρών, οι οποίες αποδείχτηκαν σταθερές στις διαχρονικές τους θέσεις και υποστηρικτικές σε κρίσιμες στιγμές, όπως πρόσφατα με τη γεώτρηση της Total, στην οποία η γαλλική Κυβέρνηση επέδειξε την αναγκαία αποφασιστικότητα, η οποία λειτούργησε αποτρεπτικά και ανατρεπτικά προς τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να μελετηθούν και υπογραφούν παρόμοιες συμφωνίες και με άλλες φίλες χώρες, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο ό,τι μπορεί να προσφέρει η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, το οποίο δεν μπορεί να προσφέρει καμμία άλλη χώρα, με ανταποδοτικά οφέλη προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Κληθείς να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις αναφορικά με τον εμπλουτισμό της Συμφωνίας, εξήγησε ότι περιέχει επικαιροποίηση αναφορικά με την PESCO και με την κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας είπε πως όσον αφορά τις γεωτρήσεις της Total, η Γαλλία απέδειξε έμπρακτα ότι θα υπερασπιστεί τα γαλλικά και κυπριακά συμφέροντα που συμπίπτουν στον τομέα της ενέργειας.

Πρόσθεσε πως «όσον αφορά άλλες εταιρείες δεν είναι αρμοδιότητα της Γαλλίας, εκτός και αν προβεί σε διαφοροποιημένες συμφωνίες η Κυπριακή Δημοκρατία».

Διευκρίνισε περαιτέρω ότι η Συμφωνία είναι Συμφωνία πλαίσιο σε θέματα ασφάλειας και άμυνας και στο πλαίσιο της θα γίνουν εξειδικευμένα διετή προγράμματα που θα συμφωνηθούν το επόμενο διάστημα.

Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να ζητήσει από τη Γαλλία να καλύψει όλες τις γεωτρήσεις, ο κ. Λιλλήκας είπε όχι.

Παρατήρησε περαιτέρω ότι υπήρχαν κάποια πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε, αλλά δεν είναι προς δημοσιοποίηση.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως η Συμφωνία, μεταξύ άλλων, προβλέπει και την παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων (πολεμική αεροπορία και ναυτικό της Γαλλίας), που είναι σημαντικός και καθοριστικός παράγοντας και οι οποίες μπορούν να έχουν προεκτάσεις.

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ είναι πάντοτε υπέρ διεθνών ή διμερών συμφωνιών που προάγουν τη συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών και ειδικά με τη Γαλλία.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η Συμφωνία είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και της Γαλλίας και το ΔΗΚΟ στην Ολομέλεια της Βουλής θα τοποθετηθεί θετικά προς την κύρωση της Συμφωνίας», συμπλήρωσε.

Η ΕΔΕΚ χαιρέτισε δια του Βουλευτή Κωστή Ευσταθίου την αναθεώρηση της Συμφωνίας, προσθέτοντας ότι στηρίζει την κύρωση της Συμφωνίας Κύπρου – Γαλλίας σε θέματα άμυνας.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η Συμφωνία πρέπει να εμπλουτιστεί και να αποκτήσει σάρκα και οστά, μέσα από την εμβάθυνση της», είπε προσθέτοντας ότι η Συμφωνία «πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί τόσο στον ναυτικό όσο και τον αεροπορικό τομέα».

Συνεχίζοντας ανέφερε πως «αυτά ακόμα εκκρεμούν και θα είμαστε δίπλα στην Κυβέρνηση εάν και εφόσον το επιθυμήσει να προχωρήσουμε και να στηρίξουμε ενέργειες εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ συνεχίζοντας ανέφερε ότι «βεβαίως δεν έχουμε την ψευδαίσθηση, ούτε και απαιτούμε από την Γαλλία να πολεμήσει για τους Κυπρίους, τη στιγμή που οι Κύπριοι δεν διεκδικούν όπως θα έπρεπε τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στην περιοχή μας».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ευσταθίου είπε ότι «υπάρχουν κάποια αιτήματα από τη Γαλλία σχετικά με τη χρήση της αεροπορικής βάσης Ανδρέας Παπανδρέου, που δεν έχουν ικανοποιηθεί, ενώ θα έπρεπε να έχουν ικανοποιηθεί».

Η χρήση άλλων εγκαταστάσεων βρίσκεται στο αρχικό στάδιο σκέψης προς υλοποίηση, ανέφερε προσθέτοντας ότι είμαστε σε αρχικό στάδιο σε όλους τους τομείς.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ευσταθίου εξέφρασε την άποψη ότι «αν δεν πρωτοστατήσουν οι Κύπριοι, δεν θα τρέξουν ούτε οι Γάλλοι, ούτε κανένας άλλος στρατός του κόσμου να πολεμήσει, τη στιγμή που εμείς απέχουμε ή τουλάχιστον προσποιούμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτε».

Τι προβλέπει η συμφωνία

Αρχικώς το κυρωτικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή στις 20/2/2018 ως απόρρητο, καθώς η Βουλή καλείται να θέσει σε εφαρμογή την συγκεκριμένη συμφωνία η οποία υπογράφηκε στις 4/4/2017 στο Παρίσι μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, Χριστόφορου Φωκαΐδη και Ζαν Ιβ Λεντριάν. Εν προκειμένω, ουσιαστικά, δεν γίνεται λόγος για μια νέα συμφωνία, αλλά επικαιροποίηση και αναβάθμιση της υφισταμένης συμφωνίας η οποία είχε υπογραφεί στις 28/2/2007 από τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Λιλλήκα και την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Μισέλ Αλιό-Μαρί. Η συγκεκριμένη συμφωνία ήταν διάρκειας 10 ετών με πρόνοια ανανέωσης για ακόμα 10 χρόνια. 

Η υφιστάμενη συμφωνία πρόκειται ωστόσο με νέες προβλέψεις να αναβαθμιστεί κατακόρυφα, καθώς επεκτείνεται σε νέους τομείς συνεργασίας, όπως είναι η ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια, η πειρατεία/αντιπειρατεία, η έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων καθώς και η τρομοκρατία/αντιτρομοκρατία.

Η επέκταση και αναβάθμιση της υφιστάμενης αμυντικής συμφωνίας Κύπρου-Γαλλίας έρχεται σε μια περίοδο μεγάλω εντάσεων και προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου η τουρκική πλευρά ουσιαστικά δρα ως πειρατής παρεμποδίζοντας την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων εκ μέρους της Κ.Δ. ενώ καταστρατηγεί και το διεθνές ναυτικό δίκαιο.

Παράλληλα όμως τα οφέλη είναι μεγάλα και για την Γαλλική Δημοκρατία, καθώς οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν ήδη αποκτήσει και ενισχύουν πλέον έτι περαιτέρω την μόνιμη στρατιωτική παρουσία τους στη Μέση Ανατολή καθώς μπορούν να χρησιμοποιούν, οποιαδήποτε στιγμή, στρατιωτικά λιμάνια και αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο του Μιχάλη Χατζηστυλιανού για την εφημερίδα “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ” η συμφωνία για αμυντική συνεργασία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Γαλλίας προβλέπει την ανάπτυξη μιας στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας στους παρακάτω τομείς:

– Έρευνες στρατιωτικού, επιστημονικού και τεχνικού χαρακτήρα.
– Ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα στρατιωτικής, επιστημονικής, εκπαιδευτικής και τεχνικής ανάπτυξης.

– Τομείς εξοπλισμών και αμυντικής τεχνολογίας και ειδικότερα ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε θέματα αμυντικών εξοπλισμών, υποστήριξη και προώθηση των εταίρων στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας σύμφωνα και μέσα στο πλαίσιο των προγραμμάτων προμήθειας που συμφωνήθηκαν.

– Εκπαίδευση προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων των δύο μερών στις στρατιωτικές σχολές.

– Ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων σε θέματα στρατιωτικής δικαιοσύνης, διεθνούς νομοθεσίας, προστασίας της υγείας του στρατιωτικού προσωπικού και του περιβάλλοντος κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

– Οργάνωση αμοιβαίων επισκέψεων στο πλαίσιο ανθρωπιστικών, πολιτιστικών, παιδαγωγικών, στρατιωτικών και αθλητικών δραστηριοτήτων των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και επιδείξεων στρατιωτικού υλικού και στρατιωτικών δραστηριοτήτων και ασκήσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

– Ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και γνώσεων καθώς και πραγματοποίηση ασκήσεων και συμμετοχή σε επιχειρήσεις στον τομέα Έρευνας και Διάσωσης.

– Εκπαίδευση και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών για τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, της ασφάλειας στη θάλασσα, της έγκαιρης Sabah: Η Τουρκία στη δίνη ενός ρωσο-αμερικανικού μπρα-ντε-φερ στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα υπό τον φόβο της Ελληνοεβραϊκής συμμαχίας
προειδοποίησης, της εκκένωσης πολιτών και της διαχείρισης κρίσεων. Οι απειλές και οι σχετιζόμενοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν ειδικότερα την τρομοκρατία, την πειρατεία, τις επιμέρους εχθροπραξίες καθώς επίσης και τις φυσικές και βιομηχανικές καταστροφές.

– Ανάπτυξη συνεργασίας στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) και ιδιαίτερα σε θέματα οργάνωσης, εκπαίδευσης, εξοπλισμών και μεταφοράς δυνάμεων σε περίπτωση στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ε.Ε.

– Παροχή επιχειρησιακών διευκολύνσεων και υλικοτεχνικής υποστήριξης σε ένοπλες δυνάμεις.