Νέα κατοχική πρόκληση: Δίνουν «άδεια» στο Barbaros για έρευνες και γεωτρήσεις στη Σύγκραση

  • Ατούν: Δόθηκε άδεια για σεισμικές έρευνες στο Barbaros που άρχισαν και πάλι στις 20 Απριλίου στα “χωρικά ύδατα” του ψευδοκράτους
  • Επίσης θα δοθεί άδεια για δεύτερη ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή της Σύγκρασης
  • Οι σεισμολογικές έρευνες ξεκινούν στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Τουρκίας – ψευδοκράτους
  • Σύμφωνα με τον κ. Ατούν ετοιμάστηκαν οι χάρτες και οι εργασίες που θα γίνουν στην θαλάσσια περιοχή όπου έχουν προγραμματιστεί οι σεισμικές έρευνες
    Δόθηκε άδεια για τις σεισμικές έρευνες από το Μπαρμπαρός που άρχισαν και πάλι στις 20 Απριλίου στα “χωρικά ύδατα” του ψευδοκράτους, σύμφωνα με δηλώσεις του “υπουργού οικονομίας και ενέργειας”, Σουνάτ Ατούν.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε σημερινή ανακοίνωσή του το “υπουργείο οικονομίας και ενέργειας” αναφέρει ότι ο κ. Ατούν δήλωσε επίσης ότι θα δοθεί επίσης άδεια για να γίνει δεύτερη ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή της Σύγκρασης, ως συνέχιση του πηγαδιού – όπως γράφει – που είχε γίνει για σκοπούς γεώτρησης εκεί το 2011.

Ο κ. Ατούν πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ την έναρξη συλλογής στοιχείων από δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμολογικές έρευνες στα “χωρικά ύδατα” του ψευδοκράτους αρχής γενομένης από τον Απρίλιο, στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, αλλά και της “διμερούς” συμφωνίας υπηρεσιών σε περιοχές πετρελαίου και διαμοιρασμού της παραγωγής, όπως αναφέρεται. Ετοιμάστηκαν, συνέχισε ο κ. Ατούν, οι χάρτες και οι εργασίες που θα γίνουν στην θαλάσσια περιοχή όπου έχουν προγραμματιστεί οι σεισμικές έρευνες.

Ο Σουνάτ Ατούν ανέφερε ότι επί “προεδρίας” Ντερβίς Έρογλου, μέσω των ΗΕ, είχε κατατεθεί πρόταση για συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου ή να αναβληθούν όλες οι έρευνες στον τομέα αυτό για μετά την λύση, αλλά η “ε/κ διοίκηση” – όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία – δεν έδωσε απάντηση. Πρόσθεσε δε ότι η “ε/κ διοίκηση” θεωρώντας ότι οι φυσικοί πόροι γύρω από το νησί ολόκληρο της ανήκουν και έχει υπογράψει συμφωνίες με διάφορες πολυεθνικές εταιρείες για διαφορετικά οικόπεδα ενώ συνεχίζει να προβαίνει σε γύρους αδειοδότησης.

Κατά τον “υπουργό ενέργειας” ενώ η ε/κ πλευρά συνεχίζει με ταχύτητα τις διαδικασίες που αφορούν τους φυσικούς πόρους στη δική της – όπως γράφει – περιοχή, από την άλλη χαρακτηρίζει ως απειλή το να κάνει βήματα η τ/κ πλευρά στον τομέα αυτό ενώ συνεχίζεται η διαδικασία των συνομιλιών. Αυτό, είπε, είναι δείγμα της υποκρισίας τους. “Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα. Είμαστε έτοιμοι όταν χρειαστεί να δώσουμε νέες άδειες. Η συνεργασία μας με τον Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της μητέρας πατρίδας Τουρκίας θα συνεχιστεί διευρύνοντας την ακόμη περισσότερο”.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του “υπουργικού συμβουλίου” στις 28/10/2011 είχε δοθεί άδεια στην ΤΡΑΟ (Τουρκική ανώνυμη εταιρεία πετρελαίου) για έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου στην “ΤΔΒΚ”, όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος. Κατόπιν αυτού, συνεχίζει η ανακοίνωση, ο τότε -και πάλι- “υπουργός οικονομίας και ενέργειας”, Σουνάτ Ατούν είχε υπογράψει με την ΤΡΑΟ στις 2/11/2011 την συμφωνία παροχής υπηρεσιών σε περιοχές πετρελαίου και διαμοιρασμού της παραγωγής, δίδοντας εξουσιοδότηση για επτά έρευνες σε θαλάσσια περιοχή και μία στην ξηρά για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο κ. Ατούν ανέφερε στις σημερινές του δηλώσεις ότι στο πλαίσιο εκείνων των θαλάσσιων ερευνών είχε δοθεί άδεια στην ΤΡΑΟ, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη να έχουν πρόσβαση στους φυσικούς πόρους, να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα για να το πράξουν και να γίνει οικονομική αξιολόγηση για κάτι τέτοιο. “Μαζί με την δημιουργία πλατφόρμας και την διενέργεια γεωτρήσεων θα ανοίξει ο ορίζοντας της νέας συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας”, πρόσθεσε ο “υπουργός ενέργειας”.

Είναι αποφασισμένοι για κάθε είδους συνεργασία με την Τουρκία, κατέληξε ο Σουνάτ Ατούν χαρακτηρίζοντας ανειλικρινείς τις δηλώσεις από την “ε/κ διοίκηση”, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.