Μας κατέστρεψαν! Ξένοι καταθέτες ζητούν άμεση ανάληψη των χρημάτων τους

Καταιγισμός ηλεκτρονικών μηνυμάτων στις τράπεζες από ξένους καταθέτες οι οποίοι ζητούν άμεσα  αναλήψη των καταθέσεών τους. Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει σε ρωσικούς κυβερνητικούς κύκλους η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy ξένοι επενδυτές και καταθέτες από την Ρωσία, την Ουκρανία και το Βέλγιο ζητούν μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων να τους επιστραφούν οι καταθέσεις τους. Στις τράπεζες σήμανε συναγερμός και κλήθηκαν τραπεζικά στελέχη στα γραφεία τους για να μπορέσουν να απαντήσουν στις απαιτήσεις των ξένων πελατών τους. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός Ρώσου καταθέτη ο οποίος ανέφερε στο μήνυμά του τα εξής: “θεωρώ ότι έκανα μια λάθος επένδυση, έχασα κάποια χρήματα, αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει πλέον αξιοπιστία και δεν υπάρχει πλέον λόγος να επενδύσω ξανά στη Κύπρο.”

Σε μια δεύτερη περίπτωση,  Βέλγος καταθέτης είχε μεταφέρει σε κυπριακή τράπεζα μεγάλο ποσό για τρεις μήνες και στη συνέχεια θα μετέφερε τα χρήματα του σε τρίτη χώρα. Η κίνηση του αυτή  μπορεί να του κοστίσει, όπως πληροφορούμαστε, 300.000 ευρώ.

Η Μόσχα θεωρεί ότι οι αιτιάσεις της για να αποτραπεί αυτή η δυσμενής εξέλιξη αγνοήθηκαν από τις Βρυξέλλες, παρότι έχει σειρά συμφερόντων και δραστηριοποιείται στη Μεγαλόνησο.

Σημειώνεται ότι οι συνολικές καταθέσεις Ρώσων και ρωσικών επιχειρήσεων σε κυπριακές τράπεζες είναι περίπου 18 δισ. ευρώ. Θα υποστούν λοιπόν ζημία 1,8 δισ. ευρώ και οι αντιδράσεις από ρωσικής πλευράς θα είναι ανπόφευκτες.

Αναμένεται φυγή ρωσικών κεφαλαίων από την Κύπρο, που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.