Προδρόμου: Η απάντηση της Λευκωσίας στην «άκομψη» αντίδραση της Άγκυρας για την Τριμερή

Η Συνθήκη Εγγυήσεων του 1960 είναι παρωχημένη, μόνο δεινά έχει επιφέρει στον κυπριακό λαό, και θα ήταν σκόπιμο να  αντικατασταθεί, μέσα από  διαπραγμάτευση, στη βάση του πλαισίου και των έξι παραμέτρων που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ στην τελευταία διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Αυτά δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με την Κοινή Διακήρυξη της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου στην Κρήτη.

Μία από τις παραμέτρους που έθεσε ο ΓΓ «θέτει ως στόχο τη συνομολόγηση ενός σύγχρονου συστήματος ασφάλειας που να σέβεται την ανεξαρτησία της χώρας μας, χωρίς κηδεμόνευση της από το εξωτερικό μέσω εγγυήσεων ή άλλη ανάμιξη στα εσωτερικά ζητήματα της και χωρίς στρατιωτική παρουσία, προκειμένου να αποφευχθεί ο έλεγχος της Κύπρου από τρίτους  και μια μόνιμη απειλή αποσταθεροποίησης», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε πως «αυτή τη διαπραγμάτευση, στην οποία βεβαίως θα ληφθούν υπόψη και όλα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, επιδιώκει και σε αυτήν προσβλέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ελληνική κυπριακή πλευρά».

Ο κ. Προδρόμου επανέλαβε «την καθαρή τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Τριμερούς στην Κρήτη, ότι δηλαδή αυτή η συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον κανενός» και επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναπτύσσει σχέσεις συνεργασίας με όλα τα γειτονικά κράτη στη βάση του αλληλοσεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας.

» Εν προκειμένω, μέρος της διεθνούς νομιμότητας αποτελούν και τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του ΟΗΕ που συνδέουν την επίλυση του κυπριακού προβλήματος με τον τερματισμό της παράνομης παρουσίας τουρκικού στρατού στην Κύπρο και της κατοχής μεγάλου μέρους της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ενώ καταδικάζουν την παράνομη αποσχιστική ενέργεια στην οποία προχώρησε η Τουρκία από το 1983, η οποία επιμένει έκτοτε να αναφέρεται στα κατεχόμενα εδάφη ως ξεχωριστό κράτος, χωρίς αυτό να αναγνωρίζεται από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο», σημείωσε.

Είπε ακόμη πως «όσον αφορά την κατά γενική ομολογία παρωχημένη Συνθήκη Εγγυήσεων του 1960, η οποία μόνο δεινά έχει επιφέρει στον κυπριακό λαό, θα ήταν σκόπιμο να αντιμετωπισθεί και να αντικατασταθεί μέσα από  διαπραγμάτευση στη βάση του πλαισίου και των έξι παραμέτρων που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ στην τελευταία διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κύπρο».

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε θλίψη για τις «αβάσιμες αναφορές εναντίον της Τουρκίας», όπως ανέφερε, στην κοινή διακήρυξη της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στην Κρήτη.

Επίσης χαρακτήρισε  απαράδεκτη την προσπάθεια διασύνδεσης, όπως αναφέρει, του κυπριακού προβλήματος με την «ειρηνευτική επιχείρηση του 1974», όπως αποκαλεί την τουρκική εισβολή,  η οποία «βασίστηκε στο δικαίωμα που η Συνθήκη Εγγυήσεων έδωσε στην Τουρκία, ξεχνώντας τις θηριωδίες της ε/κ πλευράς εναντίον του τ/κ ‘λαού’ στην Κύπρο την περίοδο 1963-74”, όπως ανέφερε.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε πως “σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα η προσπάθεια μας για προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του ‘Τ/κ λαού’ που απορρέουν από το γεγονός ότι είναι συνιδιοκτήτες στο νησί” και πως “αυτοί που κάνουν βήματα ενάντια στα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘τδβκ’ στην περιοχή και προσπαθούν να αγνοήσουν την Τουρκία, δεν θα πετύχουν ποτέ τους στόχους τους”.