Πρόεδρος Αναστασιάδης: Αυτά είναι τα σχέδια για να ορθοποδήσει η Κύπρος

– Όλο το παρασκήνιο του Eurogroup
– Οι απειλές του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν και της Λαγκάρντ
– Η συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν
– Το πρόγραμμα για τις επενδύσεις ξένων στην Κύπρο
– Το πακέτο μέτρων για επανεκκίνηση της οικονομίας και ο διορισμός της ερευνητικής επιτροπής

Την πρώτη του συνέντευξη έδωσε στην εφημερίδα “Φιλελεύεθρος” ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εξηγώντας πως θα βγεί η χώρα μας από το οικονομικό αδιέξοδο. Ο Πρόεδρος δεν δίστασε να περιγράψει και όλο το οργιώδες παρασκήνιο των διαβουλεύσεων στο Eurogroup.

Όπως αναφέρει στη συνέντευξή του ο Πρόεδρος Αναστασίαδης, οι βασικοί άξονες των μέτρων για να  κινηθεί η οικονομία προς τα εμπρός είναι η ανάπτυξη, η ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων, αλλά και η προστασία και ενίσχυση του ευάλωτου πληθυσμού. 

Το πακέτο μέτρων αφορά το Τμήμα Πολεοδομίας και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όπου πρέπει να εκδίδουν άδεια εντός τουλάχιστον 30 ημερών για έργα ανάπτυξης που εκκρεμούν και να γίνει μόνιμο μέτρο η επανεπένδυση κερδών που θα σημαίνει και φορολογική απαλλαγή. 

 Περαιτέρωθα  εφαρμοστεί η χαλάρωση μέτρων για ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων, ενώ παράλληλα  προωθείται  άμεσα η νομοθεσία για τη δημιουργία καζίνο.

Αντί φόρου να μπει ένα τέλος πάνω στους τόκους καταθέσεων με στόχο τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και να προωθηθεί, σε συνεννόηση με τις τράπεζες, επιμήκυνση των δανείων και η μείωση των επιτοκίων.

Συμπληρωματικά ο Νίκος Αναστασιαάδης αναφέρθηκε και στα μέτρα αποσυμφόρησης, προετείνοντας να  προωθηθεί άμεσα η αναστολή καταβολής των δόσεων σε ανέργους με κάποια περίοδο χάριτος, αλλά και η άτυπη συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών για την εργοδότηση ποσοστού Ελληνοκυπρίων στις επιχειρήσεις τους (αναλογία 70% με 30%). 

Στα μέτρα που ανέπτυξε ο Πρόεδρος, που θα προωθηθούν αμέσως ως απάντηση στην κρίση, είναι μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για εργοδότηση των νέων, καθώς και οι στοχευμένες παροχές προς αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, μέσω του ταμείου αλληλεγγύης και ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε στη συνέντευξή του ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών και απολύσεων στον δημόσιο τομέα, ξεκαθαρίζοντας  πως το θέμα αυτό δεν υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τρόικα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ταυτόχρονα πως μέχρι το 2015, δεν τίθεται θέμα νέων όρων από την Τρόικα, όπως μείωση μισθών και συντάξεων.

Για το φυσικό αέριο, ανέφερε πως θα πιεστεί η Noble να ξεκινήσει το ταχύτερο την επιβεβαιωτική γεώτρηση, έτσι ώστε να έχουμε το συντομότερο επιβεβαιωμένες τις ποσότητες του οικοπέδου 12. Υπάρχει πρόθεση για αξιοποίηση του κεφαλαίου της Ενέργειας, όπως είπε και αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στο Ισραήλ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στις Κυπριακές Αερογραμμές, είπε πως «προσπαθούμε να δούμε πώς μπορεί να διασωθεί η εταιρεία, μέχρι τουλάχιστον τον Νιόβρη, για να καταλήξουμε σε μια οριστική απόφαση».

Οι απειλές του Eurogroup για το κλείσιμο των τραπεζών και η συνομίλια με τον Πούτιν

Ο Πρόεδρος περιέγραψε τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο Γιούρογκρουπ αλλά και την συνομιλία του με τον Ρώσο ομόλογό του μετά την πρώτη απόφαση. Όπως αναφέρει στη συνέντευξή του ο Νίκος Αναστασιάδης ” την μέρα του πρώτου Eurogroup οι συζητήσεις ήταν συνεχείς. Είχαμε φτάσει στις 3:45 τα ξημερώματα και αφού είπα όσα είχα να πως χωρίς ανταπόκριση, σηκώθηκα να φύγω λέγοντας τους ότι εφόσον πτωχεύετε τη χώρα μου, δεν έχω οτιδήποτε άλλο να κάνω. Τότε ο κ. Άσμουσεν μού απάντησε πως θα τηλεφωνήσει στον κ. Ντράγκι και να τον ενημερώσει σχετικά, και την Τρίτη, ανέφερε “να μην έχετε παράπονο όταν δεν θα έχετε καμιά από τις δύο τράπεζες να λειτουργεί”.

“Μου ανέφερε ότι κόβονται τα οποιαδήποτε ποσά ρευστότητας, η Λαϊκή ούτως ή άλλως είναι χρεοκωπημένη, η άλλη δεν θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει. Αυτή ήταν και η τελευταία προθεσμία που μας είχαν δώσει μέχρι και τις 21 Μαρτίου. Αυτό που είχαν στόχο ήταν το κούρεμα των Ρώσων και τίποτα άλλο. Η κ.Λαγκαρντ δήλωνε πως δεν θα συμμετείχε τον ΔΝΤ, εάν δεν υπάρξει κούρεμα και η Μέρκελ έλεγε πως δεν θα πάρει πακέτο στήριξης από τη Βουλή της Γερμανίας για την Κύπρο εάν δεν συμμετέχει το ΔΝΤ.”

“Επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Πούτιν, μετά τη λήψη της πρώτης απόφασης. Μουν είχε αναφέρει πως τον ενδιαφέρει να εμβαθύνει τις σχέσεις της Ρωσίας με τους Ευρωπαίους εταίρους, διότι οι συναλλαγές είναι σε τέτοιο επίπεδο που δεν μπορεί να τις αγνοήσει κανένας. Του εξέφρασα την ετοιμότητά μου να πάω από το ίδιο βράδυ στη Μόσχα και την επόμενη να συναντηθούμε. Η απάντησή του ήταν πως ευχαρίστως θα ήθελε να με δει, αλλά πρώτα θα έπρεπε να προηγηθεί η καλή προεργασία μεταξύ συνεργατών μας, ώστε όταν θα συνατηθούμε να έχει περιεχόμενο η συνάντησή μας. Του ζήτησα να δώσει οδηγίες στον Υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας για συνάντηση με τον δικό μας υπουργό. Τελικά η απάντηση που έδωσαν ήταν ότι, μόλις κλείσουμε τη συμφωνία με την Τρόικα θα μελετούσαν το θέμα της επιμήκυνσης του δανείου”.