Σε ρυθμούς Μπάιντεν η Κύπρος – Η ιστορική επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ (ΦΩΤΟ – VIDEO) – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  • Ομιλίες και προπόσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τζο Μπάιντεν
  • Ακολουθεί το γεύμα εργασίας στο Προεδρικό
  • Στα κατεχόμενα παρατηρητές του Μπάιντεν για να ελέγξουν ότι δεν θα βρεθεί προ εκπλήξεων ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με σύμβολα του ψευδοκράτους στον προαύλιο χώρο του λεγόμενου «προεδρικού»
  • Κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Μακάριου ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
  • Κατ’ ίδιαν συνάντηση είχαν Αρχιεπίσκοπος-Μπάιντεν, με τον Μακαριότατο να θέτει τις κοκκινες γραμμες της Εκκλησίας στο Κυπριακό
    15.06
    Αποχωρεί από το Προεδρικό ο Μπάιντεν. Σε λίγο θα μεταβεί στα κατεχόμενα για τη συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου.

14.56 μ.μ.
Ξεκίνησε η σύντομη ομιλία του Τζο Μπάιντεν.

14.54 μ.μ.
Ολοκληρώθηκε με πρόποση η ομιλία Αναστασιάδη.

14.44 μ.μ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνει δημόσιο χαιρετισμό στον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ με σύντομη ομιλία πριν το γεύμα εργασίας.

14.23 μ.μ.
Δείτε το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν στο Βιβλίο Επισκεπτών του Προεδρικού.

14.13 μ.μ.
Στο γεύμα θα παρίστανται ο Αρχιεπίσκοπος, οι πρώην Προέδροι της Δημοκρατίας και Πρόεδροι της Βουλής, ο Γενικός Εισαγγελέας και οι αρχηγοί των κομμάτων. Θα υπάρξει δήλωση από πλευράς Τζο Μπάιντεν μετά το καλωσόρισμα του Προέδρου Αναστασιάδη.

14.11 μ.μ.
Δεύτερη ομάδα παρατηρητών στα κατεχόμενα για να ελέγξουν τον χώρο του ψευδο-προεδρικού.

14.07 μ.μ.
Ακολουθεί η υπογραφή στο βιβλίο επισκεπτών και στη συνέχεια Μπάιντεν-Αναστασιάδης θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

14.05 μ.μ.
Ολοκληρώθηκαν οι διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Κύπρου-ΗΠΑ.

13.43 μ.μ.
Στα κατεχόμενα μεταβαίνουν άνθρωποι της αντιπροσωπείας του Μπάιντεν για να ελέγξουν ότι δεν θα βρεθεί προ εκπλήξεως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με τυχόν σύμβολα του ψευδοκράτους που μπορεί να υπάρχουν στον προαύλιο χώρο του λεγόμενου «προεδρικού».

13.36 μ.μ.

13.25 μ.μ.
Μήνυμα Μπάιντεν προς Τουρκοκύπριους

Στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολλά καλά πράγματα και θετικές χειρονομίες και αυτός είναι ένας από τους λόγους που τον κάνει να έχει ελπίδες και αποφάσισε να επισκεφθεί το νησί, ανέφερε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας: “Η ειρήνη είναι εφικτή. Το να επιτευχθεί εναπόκειται σε εσάς. Η ειρήνη θα πρέπει να είναι η κληρονομιά σας στα παιδιά σας”.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να είναι ωφέλιμες προς τις δύο πλευρές για την επίτευξη λύσης. “Στο τέλος τα απαραίτητα βήματα για την επίτευξη μιας λύσης μπορούν να κάνουν μόνο οι Κύπριοι”, δήλωσε.

Δεν ήρθε στην Κύπρο, συνέχισε, για να επιβάλει οτιδήποτε και δεν πιστεύει ότι είναι ρεαλιστικό να επιβληθεί μια συμφωνία απ` έξω. Για να είναι μια λύση μόνιμη, ανέφερε, πρέπει να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Σε ερώτηση του γενικού διευθυντή του ομίλου ΜΜΕ “Κίπρις”, εάν θεωρεί πως το φυσικό αέριο που εντοπίστηκε στην Κύπρο μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι Κύπριοι, τονίζοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας θα έχει οικονομικά οφέλη και για τις δύο πλευρές και συμμερίζεται την άποψη ότι το θέμα της ενέργειας είναι μέρος αυτού του οφέλους. “Στηρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάπτυξη των (φυσικών) πόρων που βρέθηκαν στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και πιστεύουμε ότι πρέπει να μοιραστούν δικαίως σε όλους τους Κυπρίους, στο πλαίσιο μιας περιεκτικής λύσης, οι καρποί αυτών των πόρων”.

Για το μέλλον του νησιού σας, συνέχισε, πρέπει να φροντίσετε καλά τις νέες πηγές ενέργειας που έχουν βρεθεί και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη εάν αυτοί οι πόροι μπορούν ή όχι να είναι βοηθητική στη λύση.

13.00 μ.μ.

12.53 μ.μ.
Σε εξέλιξη οι διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών ΗΠΑ-Κύπρου, στις οποίες συμμετέχουν από πλευράς Λευκωσίας οι Υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών και Ενέργειας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον.

Από αμερικάνικης πλευράς θα συμμετέχουν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, ο Σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας του Αντιπροέδρου Μπάιντεν, Jake Sullivan και ο βοηθός του, ο Βοηθός Υφυπουργός για θέματα ενέργειας Αmos Hochstein, αξιωματούχος από το γραφείο του Προέδρου Ομπάμα και αξιωματούχος από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Mετά τις συνομιλίες, ο κ. Μπάιντεν θα υπογράψει το βιβλίο των επισκεπτών και θα ακολουθήσει γεύμα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου, των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας και Προέδρων της Βουλής, του Γενικού Εισαγγελέα και των αρχηγών των κομμάτων, κατά την οποία θα υπάρξει δήλωση από πλευράς του Τζο Μπάιντεν μετά το καλωσόρισμα του Προέδρου.

Στην ατζέντα των συνομιλιών της επίσκεψης Μπάιντεν θα βρεθούν κατά σειρά προτεραιότητας, η ενέργεια και το Κυπριακό, η ουκρανική κρίση και διμερή ζητήματα.

12.42 μ.μ.

12.12 μ.μ.
Ακούστηκαν οι εθνικοι ύμνοι των ΗΠΑ και της Κυπρου. Στη συνέχεια Μπάιντεν και ΠτΔ Αναστασιάδη μετέβησαν στο άγαλμα του Μακάριου όπου κατέθεσε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος στεφάνι.

12.09 μ.μ.
Έφτασε στο Προεδρικό ο Μπάιντεν όπου πραγματοποιείται η τελετή υποδοχής.

12.07 μ.μ.
Φτάνει το πρώτος μέρος της αυτοκινητοπομπής Μπάιντεν στο Προεδρικό.

12.04 μ.μ.
Αρχιεπίσκοπος σε Μπάιντεν: Η λύση δεν πρέπει να είναι ετεροβαρής. Οφείλει να είναι δίκαιη για όλους. Διαβάστε ΕΔΩ τι είπαν Αρχιεπίσκοπος-Μπάιντεν στην κατ’ ίδιαν συνάντησή τους.

12.02 μ.μ.
Αναχωρεί ο Μπάιντεν για το Προεδρικό.

12.00 μ.
Ολοκληρώθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση Αρχιεπισκόπου με Μπάιντεν. Ο Μακαριότατος έθεσε τις κοκκινες γραμμες της Εκκλησίας στο Κυπριακό.

11.42 π.μ.
Ολοκληρώθηκαν οι επαφές Μπάιντεν στην Αρχιεπισκοπή. Ετοιμάζεται η αυτοκινητοπομπή για την αναχώρηση του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Θα μεταβεί στο Προεδρικό.

11.28 π.μ.
Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο με την αυτοκινητοπομπή του Τζο Μπάιντεν ενώ κατευθύνεται στην Αρχιεπισκοπή.

10.50 π.μ.
Ο Μπάιντεν χαιρέτησε εγκάρδια όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες και λήφθηκαν αναμνηστικές φωτογραφίες, Η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου πενήντα λεπτά.

10.36 π.μ.
Έφτασε ο Τζο Μπάιντεν στην Αρχιεπισκοπή. Τον υποδέχθηκε ο Μακαριότατος Χρυσόστομος.

10.34 π.μ.
Πρωτοφανή τα μέτρα ασφαλείας, με αποκλεισμένους δρόμους γύρω από την Αρχιεπισκοπή και διάσπαρτους ελεύθερους σκοπευτές. Ελικόπτερο περιπολεί στον ουρανό της Λευκωσίας

10.32 π.μ.
Η αυτοκινητοπομπή του Τζο Μπαιντεν καταφτάνει στην Αρχιεπισκοπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θρησκευτικοί ηγέτες θα περάσουν το μήνυμα ότι στην Κύπρο υπήρχε πάντοτε θρησκευτική ειρήνη. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα θέσει το θέμα της συντήρησης των ορθόδοξων μοναστηριών στα κατεχόμενα, αρχίζοντας από τον Απόστολο Ανδρέα. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι Χρυσόστομος-Μπάιντεν θα έχουν και κατ’ ίδιαν ολιγόλεπτη συνάντηση, όπου ο Αρχιεπίσκοπος θα ενημερώσει για τις κόκκινες γραμμές της Εκκλησίας στο Κυπριακό.

Νωρίτερα….

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έφτασε χθες το απόγευμα στην Κύπρο, άρχισε σήμερα τις επίσημες επαφές του. Το πρωί επισκέφθηκε την αμερικανική Πρεσβεία, όπου απέτισε φόρο τιμής στον δολοφονηθέντα το 1974 πρέσβη Ρότζερ Ντέιβις.

Σε λίγο αρχίζει στην Αρχιεπισκοπή η συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και με τους ηγέτες άλλων θρησκευμάτων στην Κύπρο.

Χθες βράδυ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σε μια σπάνια παρέκκλιση από το πρόγραμμα του, μαζί με την σύζυγό του σταμάτησαν στην οικεία Αναστασιάδη στα Μεσοβούνια για δείπνο, όχι μακριά από το ξενοδοχείο που κατέλυσε το ζεύγος Μπάιντεν.