Σκάνδαλο ΧΥΤΑ Πάφου: Στη διάθεση των ανακριτικών αρχών ο Κοκότσης – Αφίχθη το μεσημέρι στην Κύπρο

– Θεωρείται “κλειδί” η κατάθεση του για το σκάνδαλο του ΧΥΤΑ Πάφου
– Αναμένεται ότι η κατάθεση του θα οδηγήσει και σε άλλες συλλήψεις  
– Άνοιξαν ήδη τραπεζικοί λογαριασμοί και η αστυνομία αναμένοι να πάρει τα στοιχεία

Στην διάθεση των ανακριτικών αρχών της Κύπρου βρίσκεται από το μεσημέρι ο Διευθυντής της εταιρείας Helector, Γιάννης Κοκότσης

Συγκεκριμένα ο Διευθυντής της Ελλαδικής εταιρείας Helector αφίχθη το μεσημέρι στις 12:30 στην Κύπρο μέσω του Αεροδρομίου Λάρνακας .

Εναντίον του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για το σκάνδαλο του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Πάφου.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση του ΧΥΤΑ, η εξέλιξη η οποία υπάρχει είναι ότι “πρόσωπο το οποίο βρισκόταν στο εξωτερικό ήρθε στην Κύπρο και έχει εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί εναντίον του” .

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη το συγκεκριμένο πρόσωπο οδηγήθηκε στην Αστυνομία για ανάκριση ενώ αύριο αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου για να ζητηθεί η περαιτέρω κράτηση του.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας ανέφερε επίσης πως οι εξετάσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και ήδη βρίσκονται υπό κράτηση άλλα τέσσερα πρόσωπα.

Πρόσθεσε επίσης, πως η ανακριτική ομάδα η οποία έχει συσταθεί για να διερευνήσει την συγκεκριμένη υπόθεση εξετάζει σίγουρα μεταξύ άλλων διάφορα έγγραφα, ενώ αξιολογεί – όπως είπε- όλες τις μαρτυρίες που έχουν προκύψει μέχρι τώρα και προχωρεί με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Σημειώνεται, πως για την υπόθεση τελούν ήδη υπό κράτηση ο τελών σε διαθεσιμότητα ,οικονομικός διευθυντής του Δήμου Πάφου και τρεις υπάλληλοι της εταιρείας.

Ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σ. Βέργας έχει ήδη ανακριθεί για την υπόθεση ΧΥΤΑ και επέστρεψε στο χώρο προστασίας μαρτύρων όπου κρατείται μετά την καταδίκη του για την υπόθεση ΣΑΠΑ .

 Νωρίτερα 

Εναντίον του Κοκότση εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης το οποίο εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και αφορά την διερευνώμενη υπόθεση για υπέρογκες χρεώσεις στην διαχείριση στερεών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Πάφου και μίζες που δόθηκαν προς τρίτους.

Ο Κοκότσης σύμφωνα με αστυνομικές πηγές έχει ειδοποιήσει ότι θα έλθει οικειοθελώς στην Κύπρο την Τετάρτη. Για την ίδια υπόθεση προς διευκόλυνση των ανακρίσεων έχουν συλληφθεί άλλα τέσσερα πρόσωπα. Ο Μιχάλης Μιχαήλ διευθυντής του σταθμού αποβλήτων ο Δημήτρης Πατσαλίδης οικονομικός διευθυντής του δήμου Πάφου ο οποίος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα και δυο γυναίκες υπάλληλοι της εταιρείας Ηλέκτωρ η Παντελίτσα Μάππουρου και η Σκεύη Πρωτοπαπά.

Από την μαρτυρία Κοκότση οι ανακριτές της υπόθεσης πιστεύουν ότι θα συμπληρώσουν ένα σημαντικό κομμάτι του πάζλ από το οποίο θα εξαρτηθεί αν θα ανοίξει και δεύτερος κύκλος συλλήψεων. Από πλευράς αστυνομίας για την ώρα δεν προκύπτουν στοιχεία που να οδηγούν σε νέες συλλήψεις.

Στο μεταξύ οι ανακριτές της υπόθεσης αναμένουν από τα τραπεζικά ιδρύματα να τους παραδώσουν τα στοιχεία όλων των συλληφθέντων για το σκάνδαλο, μετά την εξασφάλιση από το δικαστήριο διαταγμάτων άρσης του τραπεζικού τους απορρήτου.

Οι ανακριτές εξετάζουν αριθμό εγγράφων και αξιολογούν συγκεκριμένες μαρτυρίες που έχουν εξασφαλίσει.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης του ΧΥΤΑ Πάφου αναμένεται ότι θα κληθεί και ο κατάδικος τέως δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας να δώσει νέα ανακριτική κατάθεση.

Στην πρώτη του κατάθεση ο κ. Βέργας την περασμένη Παρασκευή ανέφερε στους ανακριτές ότι δεν ήθελε να πει οτιδήποτε πριν μιλήσει με τον δικηγόρο του, ο οποίος επιστρέφει στην Κύπρο αύριο.

Για την υπόθεση τελούν ήδη υπό κράτηση ο, τελών σε διαθεσιμότητα, οικονομικός διευθυντής του Δήμου Πάφου Δημήτρης Πατσαλίδης, και τρεις υπάλληλοι της εταιρείας που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ. Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας.

Οι κύριοι Πατσαλίδης και Βέργας αρνούνται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση.