Θρίλερ με την αυτοκτονία(;) διπλωμάτη-μαφιόζου και τα «μαύρα» εκατομμύρια σε κυπριακή τράπεζα

  • Φαίνεται πως ο Ραχάτ Αλίεφ είχε αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς, κυρίως οικονομικούς με την Κύπρο
  • Είχε αιτηθεί και παραχώρηση υπηκοότητας, ωστόσο αυτή απορρίφθηκε, ενώ η Ελληνική Τραπεζα τον απέρριψε
  • Εν συνεχεία, μέσω Λιβάνου και πάλι η ΣΠΕ Αμμοχώστου άρχισε να γίνεται αποδέκτης των εκατομμυρίων του
  • Ο διπλωμάτης και μεγαλοεπιχειρηματίας του Καζακστάν, ήταν γαμπρός του Προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ
  • Αυτοκτόνησε(;) σε αυστριακές φυλακές ενώ ελεγχόταν για σωρεία εγκληματικών ενεργειών και 2 δολοφονίες
  • Μετά την περίεργη αυτοκτονία(;) εντός φυλακών, οι έρευνες εστράφησαν στην υπερμεγέθη περιουσία του
  • Πολλά ίχνη οδηγούν σε δεκάδες εκατομμύρια εντός κυπριακών τραπεζών και στη ΣΠΕ Αμμοχώστου

Ο Ραχάτ Αλίεφ, διπλωμάτης του Καζακστάν, αλλά και μεγαλοεπιχειρηματίας, ελεγχόταν για σωρεία εγκληματικών ενεργειών μεταξύ άλλων, όντας γαμπρός του Προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ. Μετά την περίεργη αυτοκτονία (;) του εντός φυλακών, οι έρευνες εστράφησαν προς την υπερμεγέθη περιουσία του, τα ίχνη της οποίας οδηγούν και σε αρκετά εκατομμύρια εντός κυπριακών τραπεζικών ιδρυμάτων

Πλέον τα τεράστια αυτά χρηματικά ποσά τα οποία ήταν στο όνομα του αποθανόντα Ραχάτ Αλίεφ, έχουν περιέλθει στον έλεγχο της χήρας Ελνάρα Σιοράζ, η οποία απέκτησε χάρις στον σύζυγό της αυστριακή υπηκοότητα και διέμενε στη Βιέννη. Οι εν εξορία ευρισκόμενοι όμως ηγέτες της αντιπολίτευσης του Καζακστάν, καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν το μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι έχουν εντοπιστεί στο όνομά του σε κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα.

Εκ πρώτης όψεως, σύμφωνα και με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ” έντονες είναι οι ενδείξεις που καταδεικνύουν ότι υφίστανται σοβαρές παράμετροι που χρήζουν διερεύνησης από τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, η υπόθεση αυτή έχει προσλάβει διαστάσεις διεθνούς θρίλερ, καθώς οι λογαριασμοί του Αλίεφ έχουν ήδη παγώσει σε Αυστρία, Ελλάδα και Καζακστάν .

Ο Ραχάτ Αλίεφ είχε κατηγορηθεί από τις Αυστριακές Αρχές για σωρεία σοβαρών εγκληματικών ενεργειών, μεταξύ άλλων την ηθική αυτουργία στην δολοφονία δύο Καζάκων τραπεζιτών, αναφορικά με υποθέσεις ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος.

Όμως τον Μάρτιο του 2015 ο Αλίεφ βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του στη Βιέννη όπου εκρατείτο, χωρίς ποτέ να εξακριβωθεί πλήρως εάν επρόκειτο περί αυτοκτονίας ή δολοφονίας που διεξήχθη κατά τρόπον τέτοιο ώστε να ομοιάζει με αυτοκτονία.

Η εγκληματική δραστηριότητα του Αλίεφ είχε απασχολήσει τις Αρχές πολλών χωρών αλλά και της χώρας του και εθεωρείτο ο «καταζητούμενος Νο 1» του Καζακστάν.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΣΠΕ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΑΠΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ ΚΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ

Την εποχή της παντοδυναμίας του ο Αλίεφ, ήτοι την περίοδο που ήταν γαμπρός του Προέδρου του Καζακστάν, μεγάλο μέρος περιουσιακών στοιχείων του, σε χρήματα, εντοπίστηκε σε προσωπικούς κυπριακούς τραπεζικούς λογαριασμούς όσο και σε λογαριασμούς υπεράκτιων εταιρειών (off shore) στην Κύπρο ελεγχόμενων από τον ίδιο.

Ο Ραχάτ Αλίεφ, σύμφωνα και με ρεπορτάζ και δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ, πέρα από τις κατηγορίες για τις δολοφονίες που του αποδίδονταν, καθώς και το ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος, λόγω των διασυνδέσεών στα υψηλότερα κλιμάκια εξουσίας του Καζακστάν είχε καταφέρει να υφαρπάξει με διάφορες νομιμοφανείς και μη μεθόδους, πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εν συνεχεία τα φυγάδευσε εκτός της χώρας, διακινώντας σε Κύπρο, Ελλάδα, Μάλτα και άλλες χώρες μέσω Αυστρίας, εκμεταλλευόμενος του γεγονότος ότι διατελούσε εκείνο το διάστημα Πρέσβης στην Αυστρία. Βάσει της ιδιότητάς του, εκμεταλλεύθηκε το προνόμιο της διπλωματικής ασυλίας, ενώ μέχρι και στον Λίβανο εντοπίστηκε διακίνηση παράνομων χρηματικών ποσών, μέσω δικών του “αχυρανθρώπων”.

Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πηγές, δεκάδες επιχειρηματίες κυρίως, από το Καζακστάν οι οποίοι φέρονται ως θύματα υφαρπαγής των περιουσιών τους και των επιχειρήσεών τους από τον Αλίεφ, πλέον βρίσκονται σε διαδικασίες νομικές, αναζήτησης τρόπου να ανακτήσουν τουλάχιστον μέρους των περιουσιακών τους στοιχείων, τα οποία ως προαναφέραμε τα διαχειρίζεται η χήρα και κληρονόμος του, Ελνάρα Σιοράζ.

Επικεφαλής της ομάδας αυτής είναι ο Σερίκ Μεντετβέκοφ, πρώην ιδιοκτήτης μεγάλου συγκροτήματος μέσων ενημέρωσης του Καζακστάν που διώχθηκε από τα μέσα ενημέρωσης τα οποία είχαν περιέλθει στα χέρια του Αλίεφ. Ο Μεντετβέκοφ, ο οποίος ήταν από τότε ενεργό μέλος της καταπιεζόμενης αντιπολίτευσης της χώρας, βρέθηκε εξόριστος στη Γερμανία, όμως πλέον κινείται νομικά σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η περαιτέρω διακίνηση των δεκάδων εκατομμυρίων του Αλίεφ από τη χήρα του.

Ελλάδα, Μάλτα, Αυστρία, Καζακστάν και Λιχτενστάιν έχουν ήδη παγοποιήσει τους λογαριασμούς του Αλίεφ και της χήρας του. Το τελευταίο τριήμερο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ”, ο Μεντετβέκοφ ήρθε στην Κύπρο, προσπαθώντας να πείσει τις κυπριακές διωκτικές Αρχές και την Κεντρική Τράπεζα να πράξουν όπως και οι υπόλοιπες χώρες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελνάρα Σιοράζ προσπαθεί ήδη να μεταφέρει τα χρήματα από την κυπριακή υπεράκτια εταιρεία προς το εξωτερικό με σκοπό την αγορά μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με τον Σερίκ Μεντετβέκοφ, έχουν εντοπιστεί περίπου $400 εκατ. σε διάφορους λογαριασμούς του Αλίεφ, με το συνολικό υπό αναζήτηση ποσό να ανέρχεται σχεδόν στο αστρονομικό ποσό του $1 δις.

Εκ πρώτης, καταδεικνύονται κάποια στοιχεία που εγείρουν πολλά ερωτηματικά που χρήζουν ενδελεχούς διερεύνησης: 1ον.) Δεν γίνεται αναφορά σε κυπριακή εταιρεία, αλλά σε εταιρεία καταχωρημένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, με έδρα την Κύπρο. 2ον.) Μεγάλο μέρος του ποσού, το οποίο ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια μεταφέρθηκε στην Κύπρο μέσω Λιβάνου, και μάλιστα ακριβώς αμέσως μετά το «κούρεμα» και την τραπεζική κρίση του 2013. Η αρχική προσπάθεια να κατατεθούν σε λογαριασμό στην Ελληνική Τράπεζα απέτυχε λόγω άρνησης της τράπεζας, αλλά βρέθηκαν αμέσως μετά σε λογαριασμό της μικρής προσφυγικής ΣΠΕ Αμμοχώστου στη Λάρνακα.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ $33,8 ΕΚΑΤ. ΣΤΗΝ ΣΠΕ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Στοιχεία για λογαριασμούς στη ΣΠΕ Αμμοχώστου δόθηκαν τα τελευταία 24ωρα εκ μέρους 16 θυμάτων του Ραχάτ Αλίεφ στις διωκτικές Αρχές και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Σε αντίθεση με άλλες τράπεζες που αρνήθηκαν να ανοίξουν τέτοιους λογαριασμούς, σημειώνεται σε έκθεση στοιχείων που παρέδωσαν οι παραπονούμενοι στην Κεντρική Τράπεζα, η ΣΠΕ Αμμοχώστου άνοιξε λογαριασμούς και δέχθηκε τις καταθέσεις εκατομμυρίων από τους υπόπτους.

Επιπροσθέτως, τα στοιχεία που δόθηκαν στην Κεντρική Τράπεζα δείχνουν πως ανοίχθηκαν οι λογαριασμοί για εγγεγραμμένες στις Παρθένους Νήσους υπεράκτιες εταιρείες Zirtovia Ltd και Nomunverto Ltd, όπως και στη χήρα και τα παιδιά για διασπορά και απομάκρυνση των μεγάλων καταθέσεων.

Στην Ελληνική Τράπεζα είχαν μεταφερθεί αρχικά μέσω Λιβάνου $3,8 εκατ. όμως σχεδόν αμέσως η τράπεζα έκλεισε τον λογαριασμό. Τα λεφτά μεταφέρθηκαν στη ΣΠΕ Αμμοχώστου όπου μετέπειτα ο Αλίεφ κατέθεσε ακόμα $30 εκατ. Με χθεσινό γραπτό αίτημα προς την Κεντρική Τράπεζα ζητείται ακόμα και η δίωξη της ΣΠΕ Αμμοχώστου.

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ

Τα στοιχεία που επικαλείται ο «Φ», ο Αλίεφ περί τα μέσα του 2013, κι ενώ ήδη ελάμβανε χώρα η μεταφορά των περίπου $33 εκατ. στην Κύπρο, προχωρούσε εκ παραλλήλου και σε διαδικασίες απόκτησης υπηκοότητας μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών.

Παρά όμως τις προσπάθειές του, το Υπουργικό Συμβούλιο απέρριψε την αίτησή του, ενώ η απόφαση του Υπουργικού επισφραγίστηκε και με μετέπειτα απόρριψη της προσφυγής του Αλίεφ.