Τουρκία: Οι συσχετισμοί στρατιωτικών δυνάμεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο [ανάλυση]

– Η Τουρκία δεν είναι ούτε υπερδύναμη ούτε ηγέτιδα χώρα στην περιοχή, αναφέρεται στα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (ΚΥΚΕΣΜΕ) – Οι συσχετισμοί δυνάμεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο – Η Τουρκία έχει συντριπτική υπεροχή έναντι της σχεδόν άοπλης Κύπρου στον αέρα και τη θάλασσα, «ωστόσο οι συσχετισμοί αλλοιώνονται για την τουρκική πλευρά όταν συγκριθεί με τις αντίστοιχες αιγυπτιακές και ισραηλινές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, – Τα δεδομένα αλλάζουν άρδην στο Αιγαίο όπου έχει να αντιμετωπίσει τις εξίσου και ίσως πιο αποτελεσματικές Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Η Τουρκία είναι μεν αρκετά ισχυρή χώρα, δεν είναι όμως ούτε υπερδύναμη ούτε ηγέτιδα χώρα στην περιοχή, αναφέρεται στα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (ΚΥΚΕΣΜΕ) την οποία ανέλυσε και παρουσίασε ο Διευθυντής του Κέντρου Δρ Αριστος Αριστοτέλους, με βάση στοιχεία από ανοικτές και έγκυρες πηγές ( IISS, SIPRI, OEDC, OASE, CIA κ.α.)

«Οι συσχετισμοί δυνάμεων καταδεικνύουν ότι η Τουρκία είναι αρκετά ισχυρή χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή (ΑΜΜΑ) και διεθνώς. Δεν είναι όμως ούτε «υπερδύναμη» ούτε η ηγέτιδα χώρα στην περιοχή. Υπάρχουν και άλλες σημαντικές και υπολογίσιμες χώρες στην περιοχή, οι οποίες είναι σχεδόν το ίδιο ή και μεγαλύτερες σε στρατιωτικά και άλλα μεγέθη όπως η Αίγυπτος και το Ιράν» αναφέρεται στα συμπεράσματα και τις διαπιστώσεις της μελέτης.

Προστίθεται ότι αξιόλογες δυνάμεις είναι επίσης η Σαουδική Αραβία και κυρίως το Ισραήλ και ασφαλώς η Ελλάδα στο δυτικότερο άκρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνεται επίσης ότι η Τουρκία έχει συντριπτική υπεροχή έναντι της σχεδόν άοπλης Κύπρου στον αέρα και τη θάλασσα, «ωστόσο οι συσχετισμοί αλλοιώνονται για την τουρκική πλευρά όταν συγκριθεί με τις αντίστοιχες αιγυπτιακές και ισραηλινές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, ενώ τα δεδομένα αλλάζουν άρδην στο Αιγαίο όπου έχει να αντιμετωπίσει εξίσου και ίσως πιο αποτελεσματικές Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Πιο ισχυρό σε δύναμη πυρός από την Τουρκία – παρά τα μικρότερα μεγέθη του – υποδεικνύει ο κ. Αριστοτέλους είναι το Ισραήλ,  ένεκα πυρηνικών δυνατοτήτων αλλά και των ικανοτήτων των ενόπλων δυνάμεων του.

Άλλες υπολογίσιμες δυνάμεις, με βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας  και ενδεχομένως με όπλα μαζικής καταστροφής είναι το Ιράν, το οποίο αποτελεί εστία ανησυχίας για την Άγκυρα και εν δυνάμει γεωπολιτικό ανταγωνιστή.

Αναφέρεται και στη Σαουδική Αραβία η  οποία κατέχει στρατηγικά πυραυλικά μέσα – μη πυρηνικά – και αντιμάχεται ενεργά τη στρατιωτική ανάμιξη του Ιράν σε χώρες του περίγυρου της όπως το Ιράκ, το Μπαχρέιν και την Υεμένη, καθώς και στη Συρία και Λίβανο, γεγονός που επίσης εκλαμβάνεται ως απειλή από το Ισραήλ.

Συσχετισμοί δυνάμεων σε Ανατολική Μεσόγειο – Αιγαίο

Σύμφωνα με τη μελέτη, στην Ανατολική Μεσόγειο από το συσχετισμό δυνάμεων με βάση κάποια ενδεικτικά στοιχεία, προκύπτει ότι:
Η  Τουρκία με τα 333 μαχητικά αεροσκάφη και την πλεονεκτική της θέση στο Πολεμικό Ναυτικό ( 12 υποβρύχια και 18 φρεγάτες) υπερτερεί σημαντικά  έναντι των ανύπαρκτων βασικά αντίστοιχων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στον κυπριακό εναέριο και θαλάσσιο χώρο και την ΑΟΖ.

Η  γενική εντύπωση περί τουρκικής ισχύος στην περιοχή, σε αυτούς τους τομείς, αλλοιώνεται αισθητά εάν συγκριθεί με τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις της Αιγύπτου η οποία διαθέτει 557 μαχητικά αεροσκάφη, δύο αμφίβια ελικοπτεροφόρα,  4 υποβρύχια  και 8 φρεγάτες, όπως και με αυτές του Ισραήλ που διαθέτει 347 μαχητικά  αεροσκάφη και 5 υποβρύχια.

Η εικόνα ανατρέπεται άρδην για την Τουρκία εάν συγκριθεί με την Ελλάδα, τόσο στον εναέριο όσο και στο θαλάσσιο χώρο στο Αιγαίο, λαμβανομένων υπόψη και άλλων μη μετρήσιμων στοιχείων: Η Τουρκία υπερτερεί κάπως έναντι της Ελλάδας, η οποία διαθέτει  218 μαχητικά αεροσκάφη, 11 υποβρύχια και 13 φρεγάτες, ωστόσο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι  καλύτερα οργανωμένες, πιο συμπαγείς και αποκλειστικά προσηλωμένες στην αντιμετώπιση της εξ Ανατολών απειλής.

«Το σχετικό αριθμητικό πλεονέκτημα του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας δεν εγγυάται ότι θα επικρατούσαν στο απομακρυσμένο ενδεχόμενο ευρείας κλίμακας ελληνοτουρκικής στρατιωτικής σύγκρουσης. Το γεγονός αυτό αποτελεί σοβαρό αποτρεπτικό στοιχείο σε τυχόν επιθετικούς σχεδιασμούς  της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας δεδομένου του πιθανού καταστροφικού τιμήματος που εμπεριέχει και για την ίδια τη Τουρκία» τονίζεται.

Προστίθεται ότι η ισχύς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αποδυναμώνεται περαιτέρω έναντι των Ελληνικών γιατί, πρώτον, είναι εκχωρημένες σε  διάφορα μέτωπα και γεωγραφικές κατευθύνσεις και όχι μόνο προς την πλευρά της Ελλάδας. Δεύτερο, γιατί χρησιμοποιούνται ως κατασταλτικό μέσο για την εδραίωση του σημερινού τουρκικού καθεστώτος και τρίτο, γιατί  έχει επηρεαστεί αρνητικά η λειτουργικότητα τους από τις μαζικές εκκαθαρίσεις υψηλόβαθμων «αντιφρονούντων» στελεχών.

Αμυντικές δαπάνες, εξοπλισμοί

Στη μελέτη σημειώνεται ότι η Μέση Ανατολή είναι πεδίο σύγκρουσης και γεωπολιτικού ανταγωνισμού και η ανασφάλεια που επικρατεί ανάμεσα στους ντόπιους πρωταγωνιστές αντανακλάται στη  μεγάλη καταστρεπτική ικανότητα που έχει συγκεντρωθεί στα οπλοστάσια τους, στους τεράστιους αμυντικούς προϋπολογισμούς και τους συνεχείς εξοπλισμούς.

Η Σαουδική Αραβία διαθέτει τα μεγαλύτερα ποσά για την άμυνα της ($76.6 δις) στην περιοχή της ΑΜΜΑ αλλά και παγκοσμίως –  μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.   Διαθέτει επίσης το υψηλότερο ποσοστό αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ    (11,3%) μετά το Ομάν (12,08%). Ακολουθούν το Ιράκ ( $ 19.3 δις ή 10% του ΑΕΠ), το Ισραήλ ($18.5 δις ή 5,33% του ΑΕΠ) το Ιράν       ($16 δις ή 3,75% του ΑΕΠ). Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία κατατάσσονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους εισαγωγείς οπλισμού όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στον κόσμο.

Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν προτείχισμα ασφάλειας

Η Ελλάδα και η Κύπρος ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν το μοναδικό ευρωπαϊκό προτείχισμα ασφάλειας, σταθερότητας και όαση δημοκρατίας σε αυτή την ανήσυχη και εγκυμονούσα συνεχώς κινδύνους περιοχή, αναφέρεται.

Αντίθετα η Τουρκία με την επιθετικογενή συμπεριφορά της στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, τη στρατιωτικής της δράση στη Συρία και το Ιράκ, τις αναθεωρητικές τάσεις που επιδεικνύει στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, καθώς και τις αντιδημοκρατικές μεθόδους  που μετέρχεται στο εσωτερικό,  κάθε άλλο παρά συμβάλλει θετικά στα θέματα αυτά, καταλήγει.