«Δολοφονήστε τον Μακάριο!» Δέκα ιστορικές ΦΩΤΟ από τις απόπειρες κατά του Μακαρίου μέχρι το Πραξικόπημα

Λευκωσία, 15/7/1974 – 8.20 π.μ.: Ο συνοδός καθηγητής της σχολικής αντιπροσωπείας από την Αίγυπτο που επισκέπτεται τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στο Προεδρικό προσφωνεί δια χειρογράφου. Ακούγονται υπόκωφοι κανονιοβολισμοί. Ο Μακάριος καθησυχάζει τον καθηγητή και τον παροτρύνει να συνεχίσει.
Ακούγονται δυνατότεροι κανονιοβολισμοί από το στρατόπεδο του Εφεδρικού Σώματος, το οποίο υπερασπίζεται ο ταγματάρχης Πανταζής Ο Μακάριος ατάραχος: «Συνέχισε, παιδί μου». Εκείνη τη στιγμή εισέρχονται στην αίθουσα υποδοχής ο υπασπιστής του Μακαρίου με τον διοικητή της Προεδρικής Φρουράς, ανακοινώνοντας την εκδήλωση του Πραξικοπήματος.

Ο Μακάριος με πολιτική περιβολή οδηγείται από τους συνοδούς του στην πίσω έξοδο ασφαλείας του μεγάρου, που παραμένει αφύλακτη και μέσα από ένα ξεροπόταμο φθάνει σε δημόσιο δρόμο από όπου και θα διαφύγει με αυτοκίνητο. Οι μαθητές φυγαδεύονται από την κυρία είσοδο του κτιρίου.

Το Πραξικόπημα, αποκορύφωμα των προηγούμενων δολοφονικών επιθέσεων κατά του Μακαρίου με στόχο την ανατροπή του, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, για να δώσει στις 20 Ιουλίου την αφορμή στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο με δραματικές συνέπειες για το νησί ακόμα και 40 χρόνια μετά τον Αττίλα.