Εν αναμονή του ανάμματος της φλόγας στην «Αφροδίτη»! Ανάβουν τα αίματα με τις τουρκικές προκλήσεις – Έστειλαν ερευνητικό σκάφος στην ΑΟΖ μας

  • Σε εξέλιξη η διαδικασία (drill stem test) αναμματος της φλόγας στο οικοπεδο 12.
    -Αποτελεί την πρώτη δοκιμαστική παραγωγή φυσικού αερίου
    -Η διαδικασία θα διαρκέσει ένα μήνα
    -“Κατατοπιστικός” ο Ερογλου στην τοποθέτηση του για το θέμα
    -Οι Τούρκοι έστειλαν ερευνητικό – σεισμογραφικό σκάφος στην περιοχή της “Αφροδίτης”

Όπως πληροφορείται το newsit.com.cy, η διαδικασία (drill stem test) είναι σε εξέλιξη, όμως το «άναμμα της φλόγας», η καύση δηλαδή του φυσικού αερίου που έρχεται από τα έγκατα του κοιτάσματος στην επιφάνεια, παίρνει κάποιο χρόνο.

Όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Ελληνας, η διαδικασία αυτή θα μας επιτρέψει να μετρήσουμε με αρκετή ακρίβεια την πίεση και την ποιότητα του κοιτάσματος. Συγκεκριμένα, θα τρυπηθούν κάποια σημεία του κοιτάσματος, επιτρέποντας στο φυσικό αέριο να βγει στην επιφάνεια.

Ο κ. Ελληνας δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες θα είναι έτοιμα τα αποτελέσματα των μετρήσεων, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί και β’ επιβεβαιωτική γεώτρηση, κάτι που θα εξαρτηθεί από την ανάλυση των μετρήσεων.

Στις 22 Αυγούστου η Delek Drilling και η Avner Oil, εταίροι της Noble στο τεμάχιο 12, ανακοίνωσαν ότι εγκρίθηκε η απόφαση για την δοκιμή παραγωγής γεώτρησης. Το κόστος της δοκιμής παραγωγής εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 64 εκατομμύρια δολάρια. Οι δοκιμές παραγωγής αναμένεται να διαρκέσουν ένα μήνα.

Η Noble εκτιμά ότι οι ρυθμοί παραγωγής κατά τη διάρκεια της δοκιμής θα φτάσουν τα 60 εκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως.

Τη δοκιμή θα διεξάγει η πλατφόρμα ENSCO 5006, που βρίσκεται στο τεμάχιο 12 για σκοπούς για ερευνητικής γεώτρησης η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο.

Στο μεταξύ, στα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο φυσικό αέριο αναφέρθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος δήλωσε ότι τον Οκτώβριο στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό θα συζητηθούν και τα θέματα των φυσικών πόρων.

Ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι οι περισσότεροι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή έγιναν για το πετρέλαιο και «ευχήθηκε να μην υπάρξει κάτι αντίστοιχο και στην Κύπρο».

Οι Τούρκοι προσπαθούν να “ανάψουν… τα αίματα”

Την ίδια ώρα όμως με το άναμα της φλόγας, η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει ένταση αφού έστειλε με εντολή της κυβέρνησης το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός» κοντά στη χώρα μας για να αρχίσει έρευνες για τους υδρογονάνθρακες.

Στην περιοχή μάλιστα όπου θα διεξάγει έρευνες το τουρκικό σύγχρονο ερευνητικό σκάφος, υπάρχει συνωστισμός πολεμικών πλοίων διαφόρων χωρών λόγω της αναμενόμενης πυραυλικής επίθεσης κατά της Συρίας.

Το ενδιαφέρον σημείο είναι ότι η Άγκυρα είχε προγραμματίσει τις έρευνες για το τέλος Σεπτεμβρίου, όταν θα ολοκλήρωνε τις σεισμικές έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα.

Ωστόσο, έστειλαν το «Μπαρμπαρός» ανοιχτά της Μερσίνας χωρίς καμία πληροφορία για τις επόμενες κινήσεις του πλοίου.

Σημειώνεται πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες σε βάθος έξι χιλιομέτρων με τρισδιάστατη μορφή, διαθέτει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, έχει μήκος 85 μέτρων και διαθέτει και ελικοδρόμιο.