Ο «άκαμπτος» κύριος Έρογλου «ενώνει» ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ – Αδιαλλαξία και από Ταλάτ: Ονειρεύονται οι ΗΠΑ για Αμμόχωστο!

  • Απογοήτευση σε ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ για δηλώσεις Έρογλου
  • ΑΚΕΛ: «Καμία σύγκριση με το μοντέλο της Νοτίου Αφρικής και το Άπαρτχάιντ»
  • Αβέρωφ Νεοφύτου: “Ο Έρογλου δεν πιστεύει στο όραμα της επανένωσης και της μιας πατρίδας…”
  • Αδιάλλακτος όσο ποτέ ο Ταλάτ για το θέμα των Βαρωσίων: Οι ΗΠΑ κάνουν όνειρα για άνοιγμα της πόλης…”
  • ΑΚΕΛ: “Νέα πρόκληση Έρογλου οι προτάσεις του για το περιουσιακό”

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΕΡΟΓΛΟΥ ΑΠΟ ΑΚΕΛ

Αντιπαραγωγικές και απαράδεκτες οι πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκυπρίου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου για το Κυπριακό, όπως ανέφερε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, καλώντας τον κ. Έρογλου να επικεντρωθεί στην ουσία του προβλήματος και να συνεργασθεί με τον κ. Αναστασιάδη, προκειμένου να επέλθει η λύτρωση της κοινής πατρίδας, της Κύπρου.

Ευχόμενος “Χρόνια Πολλά” στον κυπριακό λαό, Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους, Μαρωνίτες, Αρμενίους και Λατίνους, με δηλώσεις του στο περιθώριο σημερινής εκδήλωσης για τη γυναίκα, στο Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η ευχή του είναι όπως “η εφετινή χρονιά καταστεί η χρονιά της λύτρωσης της Κύπρου, δηλαδή της απελευθέρωσης και της επανένωσης της κοινής μας πατρίδας”.

“Λυπούμαι ωστόσο”, πρόσθεσε, “να παρατηρήσω ότι δηλώσεις, όπως αυτές στις οποίες έχει προβεί ο κ. Έρογλου, είναι εντελώς αντιπαραγωγικές και θα έλεγα και σε κάποιο βαθμό απογοητευτικές, όχι διότι δεν τις αναμέναμε αλλά διότι στην ουσία τους οδηγούν τα πράγματα ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη, την οποία ο ίδιος λέει ότι επιδιώκει”.

Όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “είναι προκλητικότατος (ο κ. Έρογλου) και θα τον καλούσα”, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, “αντί να επιχειρεί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια, να επικεντρωθεί στην ουσία του προβλήματος, να συνεργασθεί με τον κ. Αναστασιάδη, για να λυτρώσουμε την κοινή μας πατρίδα”.

“Πρέπει”, τόνισε ο κ. Κυπριανού, “να κατανοήσουν οι πάντες ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες στον τόπο μας θα αντιμετωπισθούν πιο αποτελεσματικά με μια σωστή λύση στο Κυπριακό”.

“Η επιθυμία η δική μας και η προσπάθειά μας”, είπε ο κ. Κυπριανού, “είναι να εργασθούμε, ακριβώς, προς αυτή την κατεύθυνση και δηλώσεις, όπως αυτές του κ. Έρογλου που γίνονται κατά τις τελευταίες ημέρες, είναι εντελώς αντιπαραγωγικές και απαράδεκτες”.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον είναι ουσιαστική η ιδέα για μετάβαση των διαπραγματευτών των δύο Κοινοτήτων στη Νότια Αφρική, προκειμένου να αντληθούν διδάγματα από τις εκεί εμπειρίες για τερματισμό του απαρτχάιντ και των συγκρούσεων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι πρόκειται “για δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις και δεν πρέπει κανείς να συγκρίνει τα δύο ζητήματα”.

“Δεν ξέρω, επίσης”, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, τι υπάρχει στο μυαλό εκείνων, που έχουν αποφασίσει αυτήν τη μετάβαση στη Νότιο Αφρική και θεωρώ ότι δεν έχει να εξυπηρετήσει ουσιαστικά, πέρα από κάποιες εντυπώσεις, οι οποίες ενδεχομένως να δημιουργούνται για λόγους επικοινωνιακούς”.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΗΣΥ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εποικοδομητικές προτάσεις.

“Όταν ο Ντερβίς Έρογλου θα αρχίσει να πιστεύει πραγματικά στο όραμα για την επανένωση του τόπου μας για να έχουμε ένα λειτουργικό και ευρωπαϊκό κράτος που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές αρχές, όταν εγκαταλείψει τις πολιτικές των δύο κρατών και όταν με εποικοδομητικές προτάσεις θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα υπάρξει το υπόβαθρο για σοβαρή πρόοδο, τότε ναι είμαι σίγουρος ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι έτοιμος να παρακαθήσει σε οποιαδήποτε συνάντηση και με τον ΓΓ του ΟΗΕ”, δήλωσε στο πλαίσιο περιοδείας του στην Πάφο ο κ. Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου, που κλήθηκε να σχολιάσει την τριμερή συνάντηση που ζητά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης με τον ΓΓ των ΗΕ, είπε πως “είμαστε η πλευρά που θέλουμε και επιδιώκουμε το συντομότερο δυνατό τη λύση γιατί είμαστε η πλευρά που εδώ και 40 χρόνια βιώνουμε την τουρκική κατοχή και τα αποτελέσματα της”.

ΡΕΣΙΤΑΛ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑΛΑΤ

“Ονειρεύονται οι Αμερικανοί” ήταν το σχόλιο του πρώην ηγέτη των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις δηλώσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο, John Koenig ότι η κατεχόμενη περιφραγμένη πόλη των Βαρωσίων θα ανοίξει “βήμα προς βήμα”.

Σύμφωνα με την Κίπρις, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Τζιχάν από την πόλη Τσιορούμ της Τουρκίας όπου μίλησε σε διάλεξη για το Κυπριακό, ο κ. Ταλάτ είπε ότι “μα τον Θεό, νομίζω ότι τα μυαλά των Αμερικανών πήραν αέρα. Δημιουργούν έναν ενθουσιασμό ότι με το άνοιγμα των Βαρωσίων θα δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα. Θα δώσουν κίνητρο στους Ε/κ για την εξεύρεση λύσης. Και σε μια ενδεχόμενη συμφωνία, οι Κύπριοι με αυτόν τον ενθουσιασμό θα πουν ναι, αυτό νομίζουν”.

Υποστήριξε ότι ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ έχουν ένα τέτοιο όνειρο, αλλά η πραγματική κατάσταση δεν είναι αυτή. “Τα Βαρώσια είναι ένα θέμα που σχετίζεται με την επίλυση του Κυπριακού. Η πραγματικότητα είναι ότι κάθε μέτρο θα πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία εμπιστοσύνης. Και αυτό σημαίνει οι δύο πλευρές να καταλάβουν η μια την άλλη, να δημιουργήσουν έναν διάλογο μεταξύ τους, να δημιουργήσουν μια κουλτούρα ειρήνης”.

Και αυτά που πρέπει να γίνουν γι` αυτό είναι ξεκάθαρα, πρόσθεσε λέγοντας πως αντί να επιδιώκει συμφωνίες, όπως η επιστροφή των Βαρωσίων, το άνοιγμα Μόρφου και οι μεταρρυθμίσεις για να έχεις έναν Τ/κ ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση, δηλαδή, την Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να αρχίσεις να υποστηρίζεις τη δημιουργία ενός διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων. “Δηλαδή, να μάθει ο ένας τη γλώσσα του άλλου, να μάθουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, να είναι σε θέση να προετοιμάσουν κοινά τηλεοπτικά προγράμματα, κοινά πανεπιστήμια, εν συντομία, χωρίς να αλλάζουν τις θέσεις τους στο Κυπριακό να μπουν σε έναν διάλογο μεταξύ τους, να στοχεύουν στο να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον”.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία, ότι οι Ε/κ θα πρέπει να έχουν συναντήσεις με την Τουρκία από τώρα και στο εξής στο θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την ΕΕ, ο κ. Ταλάτ υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να συναντηθεί με τους Ε/κ απόντων των Τ/κ. Η Τουρκία, πρόσθεσε, αναγνωρίζει το ψευδοκράτος και την Κυπριακή Δημοκρατία ως ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου. Γι` αυτό, είπε, χωρίς να υπάρχουν οι θεσμοί του ψευδοκράτους δεν μπορεί η Άγκυρα να συναντηθεί με τους Ε/κ ως Κυπριακή Δημοκρατία. “Αυτή η πραγματικότητα δεν θα αλλάξει, ανεξάρτητα από το ποιος το λέει, ο Αμερικανός Πρέσβης, ο Πρέσβης άλλης χώρας ή ο αρχηγός κράτους της άλλης χώρας”.

ΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΡΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ

Προκλητική χαρακτήρισε την πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος να παραχωρήσει στους Τουρκοκύπριους δικαίωμα προσφυγής στη λεγόμενη επιτροπή περιουσιών με σκοπό την ανταλλαγή της περιουσίας τους στις ελεύθερες περιοχές, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης.

Σε δηλώσεις του στο ΑΚΕΛ, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι η πρόθεση αυτή του κατοχικού καθεστώτος “συνιστά μία ακόμα προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων” και αποδεικνύει “την ορθότητα της θέσης του ΑΚΕΛ ότι οι συνομιλίες δεν θα έπρεπε να αρχίσουν από μηδενική βάση, αλλά από το σημείο που είχαν μείνει γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μπούμε σε μια ατέρμονη και ατελέσφορη διαπραγμάτευση, γεγονός το οποίο εξυπηρετεί μόνο τουρκικούς στόχους και σχεδιασμούς”.

“Αυτή η προκλητική ενέργεια συμπίπτει με την έναρξη του δεύτερου και ουσιαστικού γύρου των διαπραγματεύσεων και καταδεικνύει τη μεγάλη διάσταση μεταξύ λόγων και έργων της τουρκοκυπριακής ηγεσίας” είπε.

Η νέα πρόκληση του κ. Έρογλου, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, “δηλητηριάζει το κλίμα προτού καν αρχίσουν οι ουσιαστικές συνομιλίες, ένα από τα σημαντικά κεφάλαια των οποίων συνιστά το περιουσιακό”.
Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι “αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά η αδήριτη ανάγκη για λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών” και προειδοποίησε ότι “η άκαρπη και παθητική ροή του χρόνου καθιστά τη λύση, όπως εμείς την επιδιώκουμε, ολοένα και πιο δύσκολη”.

“Η νέα πρόκληση του Έρογλου καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι με την παθητική παρέλευση του χρόνου χάνονται ολοένα και περισσότερες περιουσίες. Αν αυτή η τάση αφεθεί ανενόχλητη να εξελίσσεται, ουσιαστικά το περιουσιακό θα λυθεί επί του εδάφους και μάλιστα με τις ευλογίες του ΕΔΑΔ”, είπε ο κ. Λουκαΐδης.