Η αποτίμηση της Κύπρου για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Η αποτίμηση της Κύπρου για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα | Newsit.com.cy

Σε μια πρώτη αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα και σε ο, τι έχει σχέση με τα του Κυπριακού από τις λιγοστές και «σκόρπιες» αναφορές του Τούρκου Προέδρου προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης προβαίνοντας σε δηλώσεις στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, ανέφερε ότι από τη χθεσινή (7/12) ημέρα των συναντήσεων του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα προκύπτουν 3 σημαντικά σημεία.

Πρώτον, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφέρθηκε σε ξεκάθαρη προσπάθεια από πλευράς του κ. Ερντογάν να εξισώσει τις ευθύνες της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κύπρο για να πάρει την απάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού περί εισβολής και εν συνεχεία παράνομης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο εδώ και 43 χρόνια.

Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε με νόημα πως είναι η πρώτη φορά που γίνεται δημοσίως η συγκεκριμένη αναφορά από Έλληνα Πρωθυπουργό προς Τούρκο Πρόεδρο.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο το δεύτερο σημαντικό σημείο, είναι η προσφιλής τακτική των Τούρκων Αξιωματούχων όποτε βρίσκονται στη δύσκολη θέση σε σχέση με τις συνομιλίες να αναφέρονται στο 2004 και στο ότι στο Σχέδιο Ανάν οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν «ναι», αντιτείνοντας την αρνητική ψήφο των Ε/κ. Αυτή την τακτική, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης την βλέπουμε συχνά στις συνομιλίες και το έχουμε δει και στο Κραν Μοντανα.

Τρίτον, αξίζει να σχολιαστεί, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τις συνομιλίες του τόσο με τον Προκόπη Παυλόπουλο όσο και με τον Αλέξη Τσίπρα έχει αναφερθεί στην ανάγκη βιώσιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού, χωρίς όμως να διευκρινίσει τι εννοεί δίκαιη και τι βιώσιμη λύση.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση περιμένει την επίσημη ενημέρωση της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου από την Ελληνική Κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίσκεψη Ερντογάν: «Ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα στην Θράκη υπό τον φόβο προβοκάτσιας

Με την Αθήνα παραδομένη στους «μπαχαλάκηδες» η αυστηρότητα εξαντλήθηκε στους ειρηνικά διαμαρτυρόμενους Κύπριους φοιτητές για τον Ερντογάν

MM