Επίθεση στο Εφετείο Αθηνών: Σφοδρή αντιπαράθεση ελληνικής κυβέρνησης και Δικαιοσύνης

Επίθεση στο Εφετείο Αθηνών: Σφοδρή αντιπαράθεση ελληνικής κυβέρνησης και Δικαιοσύνης | Newsit.com.cy

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας καταδίκασε, επίσης, απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών, δηλώνοντας ότι η πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας εργάζεται οργανωμένα και μεθοδικά, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, σε δήλωσή του, χαρακτήρισε την επίθεση ως αποτρόπαιη και καταδικαστέα πράξη που είχε ως στόχο όχι μόνο την πρόκληση υλικών ζημιών, αλλά και τη διακινδύνευση ανθρωπίνων ζωών των περιοίκων, των ανυποψίαστων πολιτών, καθώς και του φρουρού του δικαστηρίου. Επιπλέον, ο κ. Κοντονής υπογράμμισε ότι «στα φαινόμενα αυτά δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή, πολύ δε περισσότερο δικαιολόγηση», καθώς πρόκειται για πράξεις που «στρέφονται ευθέως και του δημοκρατικού πολιτεύματος και του ομαλού κοινοβουλευτικού βίου».

Αντιπαράθεση, ωστόσο, μεταξύ της κυβέρνησης και του δικαστικού σώματος, φαίνεται να προκαλεί η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), η οποία διατυπώνει αιχμές για ευθύνες συκοφάντησης της Δικαιοσύνης. Στην ανακοίνωσή της η ΕΔΕ κάνει λόγο για καλλιέργεια πολεμικού κλίματος εναντίον της Δικαιοσύνης και για συκοφάντηση των λειτουργών της, σημειώνοντας παράλληλα: «Είναι γνωστό ότι τα παιχνίδια με τους θεσμούς έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προσηλωμένοι στο συνταγματικό τους καθήκον δεν πτοούνται από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες. Η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί όρους και προϋποθέσεις ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους πολίτες που προσέρχονται στα δικαστήρια της χώρας».

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, την οποία σχολίασε σε υψηλούς τόνους. «Η προσπάθεια ορισμένων κύκλων να συσχετίσουν τη σημερινή εγκληματική ενέργεια στο Εφετείο Αθηνών, με την κριτική που διατυπώνεται σε δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια και το δημόσιο έλεγχο, δεν είναι μόνο αποπροσανατολιστική και υποβολιμαία, είναι πρωτίστως προκλητική και ανάξια περαιτέρω σχολιασμού», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο κ. Κοντονής.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος επίσης καταδίκασε την επίθεση στο Εφετείο Αθηνών, σημειώνοντας ότι κάθε προσπάθεια εκφοβισμού των δικαστικών λειτουργών συνιστά επίθεση τη ίδια την Δημοκρατία, βασικός πυλώνας της οποίας είναι η Δικαιοσύνη. Στην ανακοίνωσή της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος καλεί την κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα «να καταδικάσουν την τρομοκρατική αυτή ενέργεια και να διαβεβαιώσουν ότι έχουν την πρόθεση και ότι θα λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης», όπως σημειώνεται.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ανακοίνωση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, που επισημαίνει ότι παρόμοιες ενέργειες καλλιεργούν κλίμα φόβου και αβεβαιότητας σε ολόκληρη την κοινωνία. Παράλληλα, οι Δικαστικοί Υπάλληλοι Αθήνας σημειώνουν, στην ανακοίνωσή τους, ότι η συγκεκριμένη βομβιστική επίθεση αναδεικνύει «για ακόμη μια φορά την έλλειψη ασφάλειας των δικαστικών υπηρεσιών, αφού δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για όλους τους δικαστές, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους αλλά και για τους χιλιάδες πολίτες που επισκέπτονται καθημερινά να δικαστήρια».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε το απόγευμα τον χώρο του Εφετείου και καταδίκασε την επίθεση εναντίον της Δικαιοσύνης ως επίθεση εναντίον της ίδιας της δημοκρατίας. Σε δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι δεν επιτρέπεται η Δικαιοσύνη να λειτουργεί σε συνθήκες φόβου ή θεσμικής υποβάθμισης, προσθέτοντας: «Πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να μην περιοριστούμε μόνο στην αυτονόητη καταδίκη μιας τρομοκρατικής πράξης. Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι, ώστε να θωρακίσουμε τους θεσμούς μας και να εξασφαλίσουμε ότι η Δημοκρατία μας θα λειτουργεί ομαλά προς όφελος όλων».

Κατόπιν της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε, το Εφετείο Αθηνών, με απόφαση της διοίκησής του, αναστέλλει τις δικαστικές του εργασίες μέχρι τις 5 Ιανουαρίου. 

MM