Οργή Άγκυρας για το άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό – Βήμα πίσω από ελληνική κυβέρνηση

Οργή Άγκυρας για το άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό – Βήμα πίσω από ελληνική κυβέρνηση | Newsit.com.cy

Αίτηση ακύρωσης της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφύγων για παροχή ασύλου σε έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση.

Στη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρεται: «Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση σήμερα το μεσημέρι, πριν από την επίσημη αντίδραση της Άγκυρας για την απόφαση παροχής ασύλου.

Νωρίτερα, ελεύθερος αφέθηκε ο ένας από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, καθώς η Τρίτη Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου έκανε δεκτό το αίτημά του παραχωρώντας του πολιτικό άσυλο.

Πρόκειται για τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το οποίο οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη, δύο μέρες μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία.

Η Επιτροπή έκρινε ότι στην Τουρκία, μετά το πραξικόπημα, δεν τηρούνται βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και δεν προστατεύονται ανθρώπινα δικαιώματα. Η απόφαση βασίστηκε σε εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλων διεθνών οργανισμών. Επιπλέον, στην απόφαση σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης είχε πράγματι συμμετοχή στο πραξικόπημα, ενώ υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία φαίνεται να τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα έχει «μια δίκαιη δίκη».

Σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού οι υπόλοιποι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της επίμαχης Επιτροπής.

Οργή Άγκυρας

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με γραπτή ανακοίνωσή του αντέδρασε στην απόφαση της 3ης ανεξάρτητης δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου να παράσχει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Στην ανακοίνωση, η απόφαση χαρακτηρίζεται απόφαση που ελήφθη με πολιτικά κριτήρια. Αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής: «H Ελλάδα που έδωσε άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες», ισχυρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Προσθέτει ακόμη ότι «Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος».

«Η απόφαση αυτή που πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Αγκυρα για απόφαση ασύλου: ‘Δεν ωφελεί κανέναν μια εικόνα της Ελλάδας στην οποία συνωστίζονται τρομοκράτες’

Χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ την Ελλάδα έπειτα από την απόφαση ελληνικού δικαστηρίου να δώσει άσυλο σε ένας από τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα, έπειτα από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η απόφαση θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις, αναφέροντας ότι η Ελλάδα δεν έδειξε την αναμενόμενη υποστήριξη και συνεργασία ως χώρα σύμμαχος στο θέμα της τρομοκρατίας. “Αυτή η απόφαση ελήφθη με πολιτικά κριτήρια”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου δήλωσε ότι “δεν ωφελεί κανέναν μια εικόνα της Ελλάδας στην οποία συνωστίζονται οι τρομοκράτες”.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι “δεν έχουν αντιληφθεί πόσο μεγάλος κίνδυνος είναι για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κάθε ένας ‘φετουλαχιστής’ που αφήνεται ελεύθερος”.

“Εμείς έχουμε χρέος να τους προειδοποιήσουμε από τώρα φιλικά αλλά δεν είναι καθόλου φιλική στάση η απόδοση ασύλου. Μια εικόνα της Ελλάδας στην οποία να συνωστίζονται οι τρομοκράτες δεν ωφελεί κανέναν. Οι τρομοκράτες που αφήσατε ελεύθερους σήμερα είναι σαν δυναμίτης έτοιμος να εκραγεί και όταν εκραγεί μπορεί να μην μείνει χώρα για να προστατεύσετε”, ανέφερε.

MM