Πρωτοχρονιάτικη ελληνο-τουρκική ένταση για το άσυλο σε έναν από τους «8» – Κοτζιάς: «Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται»

Πρωτοχρονιάτικη ελληνο-τουρκική ένταση για το άσυλο σε έναν από τους «8» – Κοτζιάς: «Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται» | Newsit.com.cy

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ
«Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται. Αντιθέτως, εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή στην οποία ανήκουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την αντίδραση της Άγκυρας μετά την χορήγηση ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.

Στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία αυτή με υπευθυνότητα. και υπογραμμίζει ότι η Αθήνα ευελπιστεί ότι το ίδιο θα επιλέξει να πράξει και η Άγκυρα. «Η πίστη μας στις δημοκρατικές αρχές και μεθόδους δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Τρίτη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου αποφάσισε την χορήγηση ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη δύο μέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016 στην Τουρκία. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ενώ η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση αίτησης ακύρωσης της απόφασης.

ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΑΣΥΛΟΥ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αίτηση ακύρωσης της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφύγων για παροχή ασύλου σε έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση.

Στη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρεται: «Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση σήμερα το μεσημέρι, πριν από την επίσημη αντίδραση της Άγκυρας για την απόφαση παροχής ασύλου.

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ: ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΣΥΛΟΥ
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με γραπτή ανακοίνωσή του αντέδρασε στην απόφαση της 3ης ανεξάρτητης δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου να παράσχει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Στην ανακοίνωση, η απόφαση χαρακτηρίζεται απόφαση που ελήφθη με πολιτικά κριτήρια. Αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής: «H Ελλάδα που έδωσε άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες», ισχυρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Προσθέτει ακόμη ότι «Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος».

«Η απόφαση αυτή που πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

MM