Ελλάδα: Συμφωνία σε τεχνοκρατικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης

Ελλάδα: Συμφωνία σε τεχνοκρατικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης | Newsit.com.cy

Σε αυτή την ανακοίνωση προχώρησαν από κοινού ο ESM και η Κομισιόν στις 19:20 (ώρα κεντρικής ευρώπης) το απόγευμα του Σαββάτου.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η αποστολή στην Αθήνα ολοκληρώθηκε και «έχει επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού σχετικά με μια δέσμη μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την επιτυχή ολοκλήρωση της 4ης αναθεώρησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

«Η συμφωνία αυτή θα υποβληθεί στην Ευρωομάδα στις 24 Μαΐου 2018 και οι ελληνικές αρχές επιδιώκουν να εφαρμόσουν τα μέτρα αυτά το ταχύτερο δυνατό πριν από τη συνεδρίαση του eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018», σημειώνεται.

«Προς το σκοπό αυτό, τις προσεχείς εβδομάδες θα συνεχιστούν οι εντατικές ανταλλαγές μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των ελληνικών αρχών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί χαιρετίζουν την συμφωνία

Tην επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού (SLA – staff level agreement, όπως είναι ο επίσημος όρος του προγράμματος), δηλαδή του βασικού βήματος για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, χαιρέτισαν με δηλώσεις τους ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο αρμόδιος Επίτροπος και έχων την εποπτεία του ελληνικού προγράμματος Πιέρ Μοσκοβισί.

«Εξαιρετικά νέα από την Αθήνα απόψε», δήλωσε ο Β. Ντομπρόβσκις. «Συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης», αναφέρει. «Το Eurogroup θα τη συζητήσει στις 24 Μαΐου. Καλό μήνυμα για την προετοιμασία και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές», αναφέρει ο Αντιπρόεδρος.

«Η σημερινή συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού στην Αθήνα είναι εξαιρετικά νέα πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας την επόμενη Πέμπτη, αναφέρει από την πλευρά του ο Επίτροπος. «Συγχαίρω τις ελληνικές αρχές και τις ομάδες των θεσμικών οργάνων για τη σκληρή δουλειά τους και την ομαλή συνεργασία τους», σημειώνει.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της τέταρτης και της τελικής αξιολόγησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την σύναψη μιας συνολικής συμφωνίας για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτό το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη διασφάλιση της μελλοντικής βιωσιμότητας του χρέους», διευκρινίζει ο Επίτροπος.

«Ως εκ τούτου, χαιρετίζω θερμά τον στόχο των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν εγκαίρως για την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου όλες τις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της αποστολής αυτής της εβδομάδας», συμπληρώνει ο Π. Μοσκοβισί.

«Μετά από τόσα πολλά δύσκολα χρόνια, προσπάθειες και θυσίες, η Ελλάδα φτάνει επιτέλους στον προορισμό της», αναφέρει και προειδοποιεί ότι «πρέπει όλοι να εργαστούμε έντονα τις προσεχείς εβδομάδες για να ολοκληρώσουμε μια συνολική συμφωνία που θα θέσει την Ελλάδα σε πορεία για βιώσιμη ανάπτυξη μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο «.

MM