Τζανακόπουλος για Κυπριακό: Μετά το πέρας των τουρκικών εκλογών θα εξετάσουμε τα επόμενα βήματα

Τζανακόπουλος για Κυπριακό: Μετά το πέρας των τουρκικών εκλογών θα εξετάσουμε τα επόμενα βήματα | Newsit.com.cy

Ως προς το ζήτημα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα προόδου, ωστόσο απομένει αρκετή απόσταση που θα πρέπει να καλυφθεί. «Προτεραιότητα για εμάς εξακολουθεί να είναι η εξασφάλιση του erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης, και ο κ. Ζάεφ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της γείτονος που δημόσια αποδέχθηκε αυτήν την προοπτική», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή έχει αποσυρθεί, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται στη βάση των τεσσάρων ονομάτων που προτάθηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, και συγκεκριμένα στη βάση του πακέτου προτάσεων του ειδικού απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

«Ευελπιστώ λοιπόν ότι στη συνάντηση της Νέας Υόρκης θα σημειωθεί ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στις εν εξελίξει συνομιλίες του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ, υπό την παρουσία του κ. Νίμιτς, οι οποίες πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Ως προς τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία ενόψει του τέλους του ελληνικού προγράμματος στήριξης, και απαντώντας στο ερώτημα του κατά πόσο πρόκειται για «καθαρή έξοδο» δεδομένου ότι θα νομοθετηθούν νέα μέτρα με ισχύ από το 2019 και το 2020, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «καθαρή έξοδος σημαίνει έξοδος χωρίς πιστοληπτική γραμμή και συνεπώς χωρίς νέο μνημόνιο».

«Το σημαντικό είναι ότι μετά τις αποφάσεις του Ιουνίου, η Ελλάδα θα μπορεί πλέον να αναχρηματοδοτεί τις υποχρεώσεις της από τις διεθνείς αγορές, δίχως νέα δάνεια από τον επίσημο τομέα, εντός του πλαισίου της ασφυκτικής επιτροπείας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Όσον αφορά την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και ερωτηθείς για το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί τη συμμετοχή του, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «όσον αφορά το ΔΝΤ, δεν υπάρχει καμία εμμονή από την ελληνική πλευρά. Η Ελλάδα, τον Αύγουστο θα κλείσει έναν πολύ δύσκολο οκταετή κύκλο. Επομένως, ό,τι και αν αποφασίσει το ΔΝΤ, η οριστική και αμετάκλητη έξοδος της χώρας από τα μνημόνια είναι αδιαπραγμάτευτη».

«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και θα κριθεί τότε για τα πεπραγμένα της. Και να είστε βέβαιοι ότι η σύγκριση της Ελλάδας του 2014 με αυτή του 2019, θα είναι η νύχτα με τη μέρα», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος αναφορικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Όπως εκτιμά ο ίδιος, το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Κινήματος Αλλαγής για πρόωρες εκλογές δεν σχετίζεται με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της χώρας, αλλά με τη διαρκή αμηχανία στην οποία βρίσκονται, σύμφωνα με τον ίδιο, οι συγκεκριμένοι πολιτικοί χώροι.

«Οι οικονομικοί δείκτες, το κλίμα στην αγορά, τον τουρισμό και στις επιχειρήσεις, καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση οικονομικής ανάκαμψης, μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

MM