Πυρκαγιά στην Εύβοια: Αναζωπύρωση με διπλό μέτωπο! «Εγκαταλείψετε την περιοχή» – Κάηκαν αγροικίες [vids]

Πυρκαγιά στην Εύβοια: Αναζωπύρωση με διπλό μέτωπο! «Εγκαταλείψετε την περιοχή» – Κάηκαν αγροικίες [vids] | Newsit.com.cy

Μόλις έπεσε η νύχτα και τα εναέρια μέσα καθηλώθηκαν υπήρξε μια μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στην Εύβοια. Το μέτωπο που βρίσκεται κοντά στο χωριό Κοντοδεσπότι φούντωσε και διασπάστηκε. Πλέον υπάρχει μέτωπο που κινείται στα ορεινά πάνω από τα Πολιτικά ενώ υπάρχει ξανά κίνδυνος για τον οικισμό στο Κοντοδεσπότι, όπου ευτυχώς έγινε εκκένωση ήδη από τις 15:45.

Αν και μετά τις 20:00 οι άνεμοι είχαν πέσει σημαντικά στην περιοχή υπήρχαν αναζωπυρώσεις. Το έδαφος όπου έκαιγε το μέτωπο ήταν σε χαράδρα σε εξαιρετικά δύσβατο σημείο και έτσι φαίνεται ότι η πυρκαγιά “ξέφυγε.

Στην περιοχή σπεύδουν δυνάμεις από Ήπειρο, Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά, ενώ επί τόπου ήδη βρίσκονται περισσότεροι από 200 πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα.

Νωρίτερα, έκλεισε προληπτικά για λόγους ασφαλείας η κυκλοφορία στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας η φωτιά πλησιάζει προς τον επαρχιακό δρόμο ο οποίος έχει καλυφθεί με πολλούς  καπνούς.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση της Εύβοιας, έχει κλείσει ο δρόμος και στα  δύο ρεύματα κυκλοφορίας από Προκόπι μέχρι Καστέλα ως προς την κάθοδο από Β.  Εύβοια προς Χαλκίδα και το αντίστροφο από Καστέλα έως Προκόπι για την άνοδο από  Χαλκίδα προς Β. Εύβοια.

Ακόμη όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο από τη γενική γραμματεία Πολιτικής  Προστασίας, ζητήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να διατεθούν 4  υδροφόρες και 3 μπουλντόζες, όπως επίσης και κάποια άλλα χωματουργικά  μηχανήματα, ενώ παράλληλα βρίσκονται στο σημείο και ελαφρά χωματουργικά  μηχανήματα των δήμων.

«Η φωτιά έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο μέτωπο. Μπήκε πλέον μέσα σε πευκόφυτή  περιοχή και κινείται πλέον προς τα Ψαχνά» δήλωσε εξάλλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος  Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς.

Παρά τις συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος από  τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα, μέχρι στιγμής δεν στάθηκε δυνατόν να ανακόψουν  την πορεία της φωτιάς, υποστηρίζει.

Οι καπνοί έχουν σκεπάσει τον ουρανό της ευρύτερη περιοχή και φτάνουν και μέχρι  τα Ψαχνά, ενώ την ίδια στιγμή η πυροσβεστική αυξάνει συνεχώς τη δύναμη της.

Συγκεκριμένα, έχουν συγκεντρωθεί 28 οχήματα με 62 πυροσβέστες, ενώ παράλληλα κινούνται και άλλα οχήματα από διάφορα σημεία της Στερεάς Ελλάδας με κατεύθυνση τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια.

Προληπτικά για λόγους ασφάλειας η αστυνομία έχει κλείσε την επαρχιακή οδό  Λίμνη-Ψαχνών, στο ύψος του χωριού Προκόπι και κατευθύνει τους οδηγούς των  αυτοκινήτων στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός δόθηκε εντολή να εκκενωθούν προληπτικά. Το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο, δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης  Εύβοιας Φάνης Σπανός.

Έχει ήδη εκκενωθεί προληπτικά για λόγους ασφάλειας το χωριό Κοντοδεσπότι που έχει 250 κατοίκους, προσέθεσε και σημείωσε πως όλη η  δύναμη της Πυροσβεστικής της Εύβοιας είναι στην περιοχή και δίνει μάχη με τις  φλόγες για την κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

«Δεν υπάρχουν πληροφορίες για σπίτια που κινδυνεύουν, αλλά έγινε προληπτικά η εκκένωση των οικισμών Κοντοδεσπότι και Σταυρός του δήμου Διρφίων και Μεσσαπίων της Εύβοιας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είναι μεταξύ εκείνων που επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς.

«Η προληπτική εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι έχει ολοκληρωθεί. Τώρα περιμένουμε να δούμε τη συμπεριφορά της φωτιάς για να προχωρήσουμε και στην εκκένωση του χωριού Σταύρος», δήλωσε ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Χαρακτήρισε τη φωτιά «πολύ δύσκολη, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί αρκετά μέσα από την πλευρά της Πυροσβεστικής».

«Είναι από τις πιο δύσκολες φωτιές που έχω δει, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πλέον στην περιοχή οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν στα σπίτια», ανέφερε.

MM