Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεσμεύσεις με άρωμα εκλογών και «πυρά» κατά Τσίπρα – «Ανίκανος ή ψεύτης!» [vid]

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεσμεύσεις με άρωμα εκλογών και «πυρά» κατά Τσίπρα – «Ανίκανος ή ψεύτης!» [vid] | Newsit.com.cy

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η μείωση της φορολογίας, των εισφορών και του κράτους αποτελεί ένα τρίπτυχο με κεντρική θέση στο οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με τους στόχους της ανάπτυξης 4% και της δημιουργίας 700.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι δέσμευσή του είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού, υπογραμμίζοντας ότι ο βασικός σκοπός του 3ου προγράμματος χρηματοδότησης, που ήταν η σταδιακή πρόσβαση της χώρας στις αγορές κεφαλαίου, δεν θα επιτευχθεί με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για λαϊκισμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «στη νέα έκδοση του λεξικού του Μπαμπινιώτη δίπλα στη λέξη λαϊκιστής υπάρχει σίγουρα το όνομα του Τσίπρα όχι το δικό μου». Χαρακτήρισε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο ως «τσάμπα μάγκα», καθώς «λέει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, αλλά θα παρέχει στήριξη στην Κυβέρνηση που θα φέρει αυτή τη συμφωνία στη Βουλή».

Δείτε βίντεο:

Επιμένοντας στα ζητήματα της γλώσσας και της ταυτότητας, ο Πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα που είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμα. Αυτό μόνο με εκλογές μπορεί να αποτραπεί», είπε. Ξεκαθάρισε, ταυτόχρονα, ότι ο ίδιος δεν θα κυρώσει τη συμφωνία για το ονοματολογικό.

Ως προς το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι επιχειρεί να αξιοποιήσει προεκλογικά το ζήτημα, ενώ κατέστησε σαφές ότι η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει σε συζήτηση για την αναθεώρηση αν σημαντικά άρθρα, όπως το άρθρο 16 για την Παιδεία, δεν μπουν σε αναθεωρητική διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, επίσης, ότι ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει αμέσως, σε περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές.

Ερωτηθείς για τις θέσεις του κόμματός του για τον ΕΝΦΙΑ, και τις χθεσινές εξαγγελίες για 30% μείωση και πληρωμή του στους Δήμους, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «μέχρι το 2021 η είσπραξη και το ύψος του ΕΝΦΙΑ θα καθορίζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ως προς το ασφαλιστικό διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα που περιέγραψε χθες για τον επικουρικό κουμπαρά αφορά τους νέους ασφαλισμένους και θα χτιστεί μακροπρόθεσμα, με πρόβλεψη μεταβατικών διατάξεων, ώστε να μην κινδυνεύει και να χρηματοδοτείται η επικουρική σύνταξη του σημερινού συνταξιούχου.

Όσον αφορά το σκέλος των εργασιακών, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι το πόσο θα αυξηθεί θα το αποφασίσουν οι κοινωνικοί εταίροι σε μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.

Ως προς τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη βούλησή του αυτά να συμπεριλαμβάνουν πρόσωπα της Κεντροαριστεράς και ενδεχομένως της Αριστεράς, απαντώντας στις κατηγορίες περί επικράτησης μιας ακροδεξιάς πτέρυγας στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

«Θα δείτε διεύρυνση στα ψηφοδέλτιά μας με ανθρώπους από την Κεντροαριστερά και γιατί όχι από την Αριστερά. Από εκεί και πέρα θα είναι στο χέρι των πολιτών να διαλέξουν τη σύνθεση της επόμενης Κυβέρνησης», σημείωσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα εκπροσωπηθούν «και στην Κυβέρνηση ακόμη και αν είμαι αυτοδύναμος».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως και την πιθανότητα να στηρίξει μια νέα υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2020.

MM