Τριμερής Κύπρου – Ελλάδος – Αιγύπτου: Οι αποφάσεις εν μέσω επικείμενης τουρκικής γεώτρησης στη Μεσόγειο και το άνοιγμα προς Γαλλία – «Η απειλή για έναν είναι απειλή εναντίον όλων» [vids]

Τριμερής Κύπρου – Ελλάδος – Αιγύπτου: Οι αποφάσεις εν μέσω επικείμενης τουρκικής γεώτρησης στη Μεσόγειο και το άνοιγμα προς Γαλλία – «Η απειλή για έναν είναι απειλή εναντίον όλων» [vids] | Newsit.com.cy

Την αποφασιστικότητά τους να εντατικοποιήσουν τον τριμερή τους διάλογο, ώστε να επιτύχουν βαθύτερες συνεργασίες σε όλους τους τομείς συνεργασίας εξέφρασαν οι ηγέτες Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, μετά το πέρας της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ελούντα της Κρήτης.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου, επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εμπλακεί ενεργά σε ένα διάλογο «που θα φέρει επιτέλους την ειρήνη στην Κύπρο με τη δημιουργία ενός κράτους που θα είναι απόλυτα συμβατό» με τις υποχρεώσεις ως κράτος-μέλος της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας εξέφρασε τη διαρκή στήριξη της Αθήνας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, αλλά και στα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Σημείωσε παράλληλα ότι ο τομέας της ενέργειας ήταν ένα από τα σημαντικά σημεία των συζητήσεων στην Ελούντα.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της οριοθέτησης της ΑΟΖ, λέγοντας ότι κατά τη διμερή συνάντηση του με τον κ. Σίσι συμφώνησαν να βρουν τρόπο να παρακάμψουν «τις όποιες τεχνικές δυσκολίες και να συμφωνήσουμε να προχωρήσουμε το συντομότερο σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό».

Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αναφέρθηκε από την πλευρά του στην ανάγκη συνέχισης του διαλόγου στο Κυπριακό, στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και των διεθνών ψηφισμάτων».

Κατά τη Σύνοδο στην Ελούντα, συμφωνήθηκε εξάλλου η δημιουργία μιας Μόνιμης Γραμματείας για καλύτερο συντονισμό της τριμερούς συνεργασίας, με έδρα της Κύπρο, ενώ υιοθετήθηκε και η Διακήρυξη της Κρήτης.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η συνάντηση στην Ελούντα σηματοδοτεί μια νέα προοπτική για την περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη εξαίρετων σχέσεων και ισχυρών δεσμών φιλίας των τριών χωρών.

Είπε ακόμη ότι η υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης αποτελεί ένα ακόμη καθοριστικό βήμα προς την υλοποίηση του οράματος και των προτεραιοτήτων του τριμερούς μηχανισμού «που έχει παρουσιάσει απτά αποτελέσματα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο».

«Αυτή η τριμερής συνεργασία δεν γίνεται για να αποκλειστούν οι οποιοιδήποτε. Γίνεται για να χτίσουμε συμμαχίες και να διευρύνουμε τις σχέσεις, όπως έχουμε πράξει ήδη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό» με Λίβανο, Ιορδανία, Παλαιστίνη και Ισραήλ.

Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε συγκυρίες συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, ώστε να επιτευχθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της περιοχής, αλλά και η επικράτηση της ειρήνης, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε παράλληλα στην προσπάθεια να καταστεί η Κύπρος πλήρως ανεξάρτητη «μακριά από τους όποιους αναχρονιστικούς θεσμούς των εγγυήσεων ή παρουσίας στρατευμάτων», δίνοντας την ευκαιρία για ειρηνικής συνύπαρξη των σύνοικων στοιχείων.

Ευχαρίστησε παράλληλα για την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας και την «εξίσου σημαντική συμβολή και συμπαράσταση της Αιγύπτου στα θέματα αρχών που άπτονται των βασικών προϋποθέσεων για μια επιτυχή λύση του Κυπριακού προβλήματος».

Είπε ακόμη ότι διαπίστωση μετά την Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Σάλτσμπουργκ είναι ότι «επιτέλους έφτασε η ώρα να γίνει μια σύνοδο της ΕΕ με τον Αραβικό κόσμο, με προεξάρχουσα την Αίγυπτο» για ενίσχυση των σχέσεων και για την εξεύρεση των πολιτικών πρακτικών που θα βοηθήσουν την Αίγυπτο ως χώρα σταθερότητας και παράγοντα ειρήνης στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε εξάλλου την απόφαση για σύσταση μιας Μόνιμης Γραμματείας παρακολούθησης των όσων συμφωνούνται στο πλαίσιο της Τριμερούς, με έδρα την Κύπρο. Συνέχισε, λέγοντας ότι η Γραμματεία θα λειτουργεί ως ένα συντονιστικό όργανο, χωρίς παρεμβάσεις στις εσωτερικές λειτουργίες των κρατών, που θα υποδεικνύει «πού υστερούμε, πού θα πρέπει να λάβουμε περισσότερα μέτρα και δράσεις, έτσι ώστε να γίνουμε αποτελεσματικότεροι στα όσα συμφωνούνται».

Καταληκτικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στον EuroAfricaInterconnector, το έργο δοασύνδεσης Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας με υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο, λέγοντας ότι θα αποτελέσει «έναν ακόμα συνδετικό κρίκο στις σχέσεις μας» πέραν από τον αγωγό EastMed. Σημείωσε ότι το έργο θα δώσει την ευκαιρία να υπάρχει επάρκεια ηλεκτρισμού «εάν και εφόσον παρατηρηθεί η οποιαδήποτε δυσκολία μεταξύ των χωρών μας αλλά και της ΕΕ».

Στις δικές του δηλώσεις, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, υπογράμμισε τη στήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Ως Ελλάδα υποστηρίζουμε την επανέναρξη των διαβουλεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά υποστηρίζουμε σταθερά ότι η επανέναρξη των διαβουλεύσεων για ασφάλεια πρέπει να γίνει από το σημείο που τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων» υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Είπε επίσης ότι οι τρεις πλευρές συμφωνούν ότι το διεθνές δίκαιο και ο σεβασμός του, αποτελούν τη μόνη βάση στην οποία μπορούν να οικοδομηθούν σταθερές σχέσεις φιλίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

«Εκφράσαμε σαφώς δε τη στήριξή μας στην Κύπρο στην προσπάθεια της να αξιοποιήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της και να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας».

Παράλληλα αναφέρθηκε στη σημασία των εξορύξεων στην ΑΟΖ της Κύπρου για όλο των Κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στα ενεργειακά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι συνομίλησαν γενικότερα για τις αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής στις οποίες πρωτοστατούν οι τρεις χώρες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των νέων ενεργειακών διόδων από απειλές «μεταξύ άλλων και μέσω της συνεργασίας μας με τρίτες χώρες».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για μεταφορά LNG μέσω των σταθμών στη Ρεβυθούσα και στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και λόγω της ανάπτυξης του αγωγού EastMed.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, μιλώντας μέσω διερμηνέα, αναφέρθηκε στην ανάγκη σύσφιγξης των σχέσεων των τριών χωρών αλλά και στη δυνατότητα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα και αλλού,

«Συζητήσαμε θέματα που αφορούν την ανάληψη ευθυνών από περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις ώστε να αποφύγει η περιοχή τους διάφορους κινδύνους που ελλοχεύουν, τονίζοντας την ανάγκη της ειρηνικής συμβίωσης και της αποτροπής της μισαλλοδοξίας και την ανάγκη ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών ως τη μοναδική λύση για τη διευθέτηση των προβλημάτων στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή» είπε ο κ. Σίσι.

Κοινές δηλώσεις ηγετών

Στο πλαίσιο τελετής, μετά το πέρα της Συνόδου, υπογράφηκαν εξάλλου 4 τριμερή Μνημόνια. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα Μνημόνιο με αντικείμενο την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων, Μνημόνιο για τη Συνεργασία στον Τομέα της Εκπαίδευσης, Μνημόνιο για τη Συνεργασία στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας και Μνημόνιο μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων με τον αντίστοιχο οργανισμό της Αιγύπτου και της Ελλάδας. Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν παράλληλα διμερή συμφωνία για την κοινωνική ασφάλιση.

Σύμφωνα εξάλλου με τη Διακήρυξη της Κρήτης, οι αρχηγοί Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου επαναλαμβάνουν την αμέριστη στήριξη τους στις προσπάθειες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Προς τον σκοπό αυτό, προστίθεται, ο τερματισμός των αναχρονιστικών διευθετήσεων ασφάλειας και η αποχώρηση ξένων στρατευμάτων παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να λειτουργήσει ως ένα κανονικό κυρίαρχο κράτος, μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, ελεύθερο από ξένες εξαρτήσεις.

Τονίζουν παράλληλα ότι τα ΗΕ παραμένουν το μόνο πλαίσιο μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί λύση, ενώ η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ παραμένει απαραίτητη για όσο συνεχίζεται η παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή.

Επίσης τονίζουν τη σημασία για σεβασμό της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας κάθε κράτους στις θαλάσσιες του ζώνες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντανακλάται και στη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Εκφράζουν ακόμη την επιθυμία τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους μέσω σειράς συμφωνιών για την εκμετάλλευση και τη μεταφορά φυσικού αερίου, κάτι που ενισχύει περαιτέρω το γεγονός ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία.

Καλούν παράλληλα την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες της δραστηριότητες στις ναυτικές ζώνες της Κύπρου και να απέχει από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.

Όπως εξάλλου πληροφορείται το ΚΥΠΕ από αρμόδια πηγή, κατά τη Σύνοδο συμφωνήθηκε ότι το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας επηρεάζει όλες τις χώρες. «Η απειλή για έναν αποτελεί ουσιαστικά απειλή εναντίον όλων» ανέφερε η ίδια πηγή.

Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες στους αρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν με τη δημιουργία σχηματισμών με νέες χώρες, που θα περιλαμβάνουν και τη Γαλλία.

Επίσης, τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός Άτυπου Ενεργειακού Φόρουμ, με έδρα την Αίγυπτο, στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένου του Ισραήλ, για να συζητούν τα ενεργειακά ζητήματα.

Νωρίτερα…

Ξεκίνησαν μετά τις 10:00 π.μ. στην Ελούντα της Κρήτης οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, με τη διμερή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Πριν τις 11:30 είχαν ολοκληρωθεί οι διμερείς συναντήσεις μεταξύ των τριών ηγετών. Η Σύνοδος των τριών ηγετών ξεκίνησε στη 13:20 με περίπου 3 ώρες καθυστέρηση, καθώς προηγήθηκαν οι διμερείς επαφές που διήρκεσαν περισσότερο από τον αρχικό προγραμματισμό. Οι κύριοι Αναστασιάδης, Τσίπρας και Σίσι θα προβούν ακολούθως σε δηλώσεις στα ΜΜΕ και στη συνέχεια θα παρακαθήσουν σε γεύμα εργασίας. Η σοβαρή καθυστέρηση στο εν εξελίξει πρόγραμμα οφείλεται κυρίως στην απροσδόκητα μεγάλης διάρκειας διμερή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο.

Το tweet του Προέδρου Αναστασιάδη όπου προϊδεάζει για επιπρόσθετους κοινούς σχεδιασμούς:

Την Τριμερή απασχολούν τα υπό εξέλιξη έργα και οι τριμερείς τομείς συνεργασίας στην οικονομία, την τεχνολογία, στις πληροφορίες και επικοινωνίες, στην πολιτιστική κληρονομιά και στην εκπαίδευση, ενώ κύριο ζήτημα στην ατζέντα είναι η τριμερής ενεργειακή συνεργασία και τα ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.

Επιπρόσθετα στην ημερήσια διάταξη θα είναι και το ζήτημα της δημιουργίας μιας Γραμματείας για την ενίσχυση του μηχανισμού συντονισμού και υλοποίησης των εργασιών της τριμερούς συνεργασίας.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ακόμη ότι ενδεχομένως να υπογραφούν μνημόνια και συμφωνίες, όπως για την καταπολέμηση της κλοπής, λαθραίας εκσκαφής, παράνομης εισαγωγής – εξαγωγής ή μεταφοράς αγαθών πολιτιστικής κληρονομιάς, συνεργασίας για την εκπαίδευση προσωπικού τελωνείων και άλλων διοικητικών θεμάτων, συνεργασίας μεταξύ των λιμένων Πειραιώς – Λεμεσού – Πορτ Σάιντ, για εκπαίδευση σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας, μνημόνιο μεταξύ αρμοδίων φορέων για προώθηση επενδύσεων και μνημόνιο μεταξύ μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων».

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ-Ακμπάρ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στην Κρήτη, οι ηγέτες θα αξιολογήσουν τις εξελίξεις στους διαφορετικούς τομείς συνεργασίας που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων Συνόδων και θα αξιολογήσουν τα τριμερή έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Εξάλλου, στην ίδια συνέντευξη, και επ’ ευκαιρία της συνόδου κορυφής Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας, στην Κρήτη ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας βρίσκονται οι εταιρείες Noble Energy, Delek και Shell, οι οποίες έχουν άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη, στις διαπραγματεύσεις τους με το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.

«Βλέπουμε τη Σύνοδο ως μια ευκαιρία για να επαναβεβαιώσουμε την πολιτική μας προσήλωση στην παραγωγή ουσιαστικών αποτελεσμάτων στους διαφορετικούς τομείς συνεργασίας μας», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στον κοινό στόχο της Τριμερούς από την αρχή να συμβάλει στις προσπάθειες για τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία «να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους για περιφερειακά ζητήματα και ιδιαίτερα για τις προκλήσεις και το μέλλον της περιοχής μας».

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν στην Κρήτη ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου. Στην Κρήτη μετέβη τελικά και η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου.

Μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Ελούντα βρίσκονται ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ομογένειας Τέρενς Κουίκ, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης και ο Υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος.

Τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι, ο Υπουργός Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μόλα, ο Υπουργός Επικοινωνιών Αμρ Τάλατ, ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Αμρ Νάσαρ και η Υπουργός Επενδύσεων και Διεθνούς Συνεργασίας Σάχαρ Νασρ.

Νωρίτερα…

Λίγο μετά τις 10:00 π.μ. ο κ. Τσίπρας υποδέχτηκε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο παραθαλάσσιο θέρετρο όπου διεξάγεται η Σύνοδος, ενώ αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών. Ανάλογες επαφές σε διμερές επίπεδο θα έχουν ακολούθως ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, αλλά και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Μόλις ολοκληρωθούν οι διμερείς επαφές, οι ηγέτες των τριών χωρών θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των τριών χωρών.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Ελούντα

Οι διαβουλεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι αναμένεται να ξεκινήσουν σε διμερές επίπεδο, σε παραθαλάσσιο θέρετρο της περιοχής, ενώ θα ακολουθήσει η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής, αρχικά με κατ’ ιδίαν συνάντηση των τριών ηγετών και ακολούθως με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των τριών χωρών.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, Υπουργοί των τριών Κυβερνήσεων θα πραγματοποιήσουν τριμερείς κατ´ ιδίαν συναντήσεις. Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μεταβαίνει στην Κρήτη από τη Βαρκελώνη όπου συμμετείχε στο 3ο Περιφερειακό Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο, καθώς και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Σε μήνυμά του στο twitter, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε την Τρίτη ότι η Σύνοδος στην Ελούντα αποτελεί «γόνιμη συνέχεια των προηγούμενων Συνόδων» ενώ «σηματοδοτεί μια νέα προοπτική για περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη εξαίρετων σχέσεων και ισχυρών δεσμών φιλίας» μεταξύ των τριών χωρών.

Όπως δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου περιλαμβάνονται η ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το Κυπριακό, η Μετανάστευση, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, οι σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου, θέματα ομογενών και διασποράς, θέματα που αφορούν την Τουρκία, τη Συρία και τη Λιβύη.

Η πορεία των Τριμερών Συνόδων από το 2014

Η πρώτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, στις 8 Νοεμβρίου 2014, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του τότε Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Η συνάντηση σφραγίστηκε με την υιοθέτηση της Διακήρυξης του Καΐρου, στην οποία οι τρεις ηγέτες εξέφραζαν την πεποίθησή τους ότι η Σύνοδος θα χαράξει τον δρόμο προς μια νέα εποχή τριμερούς συνεργασίας για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, απηύθυναν έκκληση για μια δίκαιη, συνολική και μόνιμη λύση του Κυπριακού ζητήματος, ενώ υπογράμμιζαν τη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ΑΟΖ.

Στη Διακήρυξη γινόταν επίσης αναφορά στον οικουμενικό χαρακτήρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS) και καταγραφόταν η απόφαση των τριών ηγετών «να προχωρήσουμε το ταχύτερο στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας, όπου αυτό δεν έχει ακόμα γίνει».

Ακολούθησε η 2η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής, στις 29 Απριλίου του 2015, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υποδέχεται στη Λευκωσία τον Πρωθυπουργό Τσίπρα και τον Πρόεδρο Σίσι. Στη Διακήρυξη της Λευκωσίας που εκδόθηκε αμέσως μετά αναφερόταν ότι η Σύνοδος ενισχύει περαιτέρω την καλά εδραιωμένη τριμερή συνεργασία, προωθώντας την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευημερία και τη συνεργασία σε όλους τους τομείς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λίγους μήνες αργότερα, στις 9 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η 3η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής στην Αθήνα, όπου ανακοινώθηκε η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεννόησης και συνεργασίας, που θα συντονίζεται από τα Υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των τριών χωρών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Στις 11 Οκτωβρίου 2016 συνήλθε στο Κάιρο η 4η Τριμερής Σύνοδος Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου κατά την οποία Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός Τσίπρας και ο Πρόεδρος Σίσι αποφάσισαν να εργαστούν για την υλοποίηση έργων στους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας, του τουρισμού και των θαλάσσιων μεταφορών.

Στην Κοινή Δήλωσή τους, οι τρεις ηγέτες εξέφραζαν την επιθυμία τους να ενδυναμώσουν τη συνεργασία τους μέσω μίας σειράς συμφωνιών για την εκμετάλλευση και μεταφορά του φυσικού αερίου, ενώ επαναλάμβαναν τη βούλησή τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με τις οριοθετήσεις θαλάσσιων ζωνών, όπου ενδείκνυται.

Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής των τριών χωρών πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2017, στη Λευκωσία. Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αναφέρει πως η αξιοποίησης των αποδήμων της Διασποράς θα αποτελέσει έναν νέο τομέα συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, ώστε να προβάλλονται από κοινού τα δίκαια αιτήματα των χωρών.

MM