Yeni Safak: Η Τουρκία «βλέπει» Ελληνο-αιγυπτιακή «εισβολή» μέσω Κρήτης [vid]

Yeni Safak: Η Τουρκία «βλέπει» Ελληνο-αιγυπτιακή «εισβολή» μέσω Κρήτης [vid] | Newsit.com.cy

Στον απόηχο της τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στην Ελούντα, η «Yeni Safak» υποστηρίζει πως Αθήνα και Κάιρο στοχεύουν σταθερά πλέον προς την οριοθέτηση μιας ευρείας μεταξύ τους θαλάσσιας ζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της κυπριακής ΑΟΖ.

Αυτή θα οριοθετείται από μια ζώνη στα νοτιοανατολικά της Κρήτης δια της οποίας οι τουρκικές επιδιώξεις στην Μεσόγειο θα ανακόπτονται σε μεγάλο βαθμό, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ο «διεμβολισμός» των προσπαθειών της Αθήνας για κοινή τριπλή οριοθέτηση ΑΟΖ με Κύπρο και Αίγυπτο, σε μια προσπάθεια έτσι δια της πλαγίας να οριοθετηθεί ελληνική ΑΟΖ, προς αποσόβηση έντονων τουρκικών αντιδράσεων.

Η Τουρκία σύμφωνα με την Yeni Safak «καταδικάζει» το φερόμενο ελληνο-αιγυπτιακό σχέδιο  για την θαλάσσια αυτή ζώνη εύρους 41 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανοιχτής θαλάσσης.

Μάλιστα στο άρθρο, ως αντιδιαστολή στο ελληνο-αιγυπτιακό σχέδιο, παρουσιάζεται σειρά χαρτών στους οποίους εμφανίζεται ως υπερτριπλάσια σε μέγεθος η κατά τους γράφοντες, τουρκική θαλάσσια ζώνη, η οποία και θα φτάνει στις παρυφές της αιγυπτιακής ΑΟΖ, αποκόπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο παντελώς την κυπριακή από μια μελλοντική ελληνική ΑΟΖ, μη αναγνωρίζοντας στο Καστελόριζο το στάτους νήσου του Αιγαίου ουσιαστικά, όπου άλλωστε είναι το σημείο συνάντησης των ΑΟΖ των δύο όμαιμων κρατών.

Μάλιστα στο δημοσίευμα γίνονται και παραινέσεις προς την τουρκική ηγεσία για την ανάγκη έγκαιρης διαπραγμάτευσης με την Λιβύη, προκειμένου να αποτραπούν οι ελληνο-αιγυπτιακοί σχεδιασμοί. Η Τουρκία θα πρέπει να υπογράψει συμφωνία με την Λιβύη ώστε να μην επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ επικαλούμενη τον αρχηγό του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας Γιαϊτζί, παρουσιάζοντας μάλιστα και χάρτη για το πως θα έπρεπε να είναι η θαλάσσια ζώνη της Τουρκίας. Στον χάρτη φαίνεται να υπερτριπλασιάζεται η θαλάσσια ζώνη της Τουρκίας χωρίζοντας πλήρως την Ελλάδα από την Κύπρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπό τον τίτλο “Σχέδιο εισβολής στην Κρήτη”, η Ελλάδα η οποία ετοιμάζεται να κηρύξει την ΑΟΖ της στην Ανατολική Μεσόγειο, ετοιμάζεται να κάνει συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της θαλάσσιας ζώνης της.  Υποστηρίζει ακόμη ότι η Ελλάδα ξεκινά την οριοθέτηση της ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης κάτι που σημαίνει ότι προσπαθεί να σφετεριστεί όχι μόνο τη θαλάσσια ζώνη της Τουρκίας, αλλά και της Αιγύπτου, και της Λιβύης.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι συμφωνίες που έκαναν και κάνουν η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα για την ΑΟΖ γίνονται αγνοώντας τη θαλάσσια ζώνη της Τουρκίας και της παράνομης «τουρκικής δημοκρατίας βόρειας Κύπρου», προσθέτοντας ότι αυτοί οι σχεδιασμοί καταδικάζουν την Τουρκία σε ένα θαλάσσιο πεδίο 41 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στο κόλπο της Αττάλειας, παρουσιάζοντας και σχετικό χάρτη.

Υποστηρίζει ακόμη ότι η Ελλάδα με αυτή την κίνησή της σφετερίζεται θαλάσσια περιοχή τουλάχιστον 39,000 τετραγωνικών χιλιομέτρων η οποία θα έπρεπε κανονικά να ανήκει στη Λιβύη, ενώ παρουσιάζει και χάρτη. Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας Τζιχάτ Γιαϊτζί σε άρθρο του στο περιοδικό Στρατηγικές Ασφάλειας αναφέρει ότι μελετάται εάν θα γίνει συμφωνία γι την ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Στο ίδιο άρθρο ο Τούρκος στρατηγός υποστηρίζει ότι  έπειτα από συμφωνία με την Λιβύη, η Τουρκία πρέπει να πάρει στη θαλάσσια ζώνη της τις ακτές της Μαρμαρίδας, της Φετιγέ και του Κας. Η εφημερίδα παρουσιάζει επίσης χάρτη στον οποίο δείχνει την ΑΟΖ της Τουρκίας στα 145 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα που όπως υποστηρίζει θα έπρεπε να είναι η θαλάσσια ζώνη της Τουρκίας. Στον χάρτη φαίνεται υπερτριπλάσια η τουρκική θαλάσσια ζώνη , χωρίζοντας εντελώς την Ελλάδα από την Κύπρο.

Σημειώνεται, ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί κάκιστες σχέσεις με την Αίγυπτο από το 2013, όταν ανετράπη από τον στρατό ο ισλαμιστής Πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος πρόσκειται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Δείτε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του ΡΙΚ στην Τουρκία, Άννας Ανδρέου για την τουρκική ενόχληση:

Η ιδιαιτερότητα και η σημασία του Καστελορίζου

Φλέγον ζήτημα για την Αθήνα αποτελεί η συμπερίληψη του Καστελορίζου και του πέριξ αυτού νησιωτικού συμπλέγματος σε μια συνολική ρύθμιση των θαλασσίων ζωνών, ως τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ, με την Τουρκία όμως για προφανείς λόγους να αρνείται να συνεναίσει.

Το Καστελόριζο είναι το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, απέχοντας 72 ναυτικά μίλια από την Ρόδο και μόλις 1,25 από τις τουρκικές ακτές.

Στη νέα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (του 1982) αναφέρεται στο άρθρο 121 ρητώς, ότι όλα τα κατοικούμενα νησιά, δηλαδή που έχουν οικονομική ζωή, διαθέτουν δική τους ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ  ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Άρα, σύμφωνα με το Δίκαιο για την Σύμβαση της Θάλασσας (Montego Bay, 1982), το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ.

Ειδικά για την περίπτωση του Καστελόριζου, η τουρκική διπλωματία υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατόν ένα τόσο μικρό νησί μπροστά από τις τουρκικές ακτές, να έχει ένα τόσο μεγάλο κομμάτι υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ. Και προβάλει το επιχείρημα ότι το σύμπλεγμα των 14 νησίδων-βραχονησίδων της περιοχής του Καστελόριζου (κατοικούνται οι νησίδες Μεγίστη, ΡΩ, Στρογγύλη) διέπεται από ειδικό καθεστώς, των αποκομμένων νησίδων που επικάθονται επί της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Άρα, τα νησιά αυτά δεν διαθέτουν ούτε ΑΟΖ, ούτε και έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα, υποστηρίζει η Άγκυρα!

Σταθερή επιλογή της Άγκυρας είναι η μη αποδοχή της συμπερίληψης του Καστελορίζου στην ελληνική ΑΟΖ, με τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες να είναι υπερτερούν ως έννοια της υφαλοκρηπίδας. Εξάλλου η ΑΟΖ αποτελεί οικονομική έννοια και όχι γεωλογική, όπως είναι η υφαλοκρηπίδα, εξ ου και η εμμονή της τουρκικής διπλωματίας περί υφαλοκρηπίδας στην περιοχή Καστελορίζου.

MM