Πρώτη επίσημη αντίδραση της Άγκυρας για την Τριμερή Κύπρου – Ελλάδος – Αιγύπτου – «Τσούζει» η τριπλή οριοθέτηση

Πρώτη επίσημη αντίδραση της Άγκυρας για την Τριμερή Κύπρου – Ελλάδος – Αιγύπτου – «Τσούζει» η τριπλή οριοθέτηση | Newsit.com.cy

Με θλίψη αντικρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ τις ‘αβάσιμες αναφορές’ εναντίον της Τουρκίας στην κοινή διακήρυξη της τριμερούς Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου στις 10 Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει απαράδεκτη “την προσπάθεια διασύνδεσης, όπως αναφέρει του κυπριακού προβλήματος με την ‘ειρηνευτική επιχείρηση’ του 1974  η οποία βασίστηκε στο δικαίωμα που η Συνθήκη Εγγυήσεων έδωσε στην Τουρκία, ξεχνώντας τις θηριωδίες της Ε/κ πλευράς εναντίον του Τ/κ ‘λαού’ στην Κύπρο την περίοδο 1963-74”.

Προστίθεται ότι “σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα η προσπάθεια μας για προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του ‘Τ/κ λαού’ που απορρέουν από το γεγονός ότι είναι συνιδιοκτήτες στο νησί”.

Όπως αναφέρει “αυτοί που κάνουν βήματα ενάντια στα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘τδβκ’ στην περιοχή και προσπαθούν να αγνοήσουν την Τουρκία, δεν θα πετύχουν ποτέ τους στόχους τους”.

Εξάλλου, ήδη από χθες ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Τουρκία έχει εξαπολύσει δριμύ κατηγορώ κατά της Τριμερούς της Ελούντας στην Κρήτη, φθάνοντας η Yeni Safak να κάνει λόγο για «εισβολή από την Κρήτη», επ’ αφορμή τον φερόμενο κοινό ελληνο-αιγυπτιακό σχεδιασμό για τριπλή οριοθέτηση ΑΟΖ, με συμπερίληψη του Καστελορίζου, κάτι το οποίο ουσιαστικά πετά στο ενεργειακό καναβάτσο την Άγκυρα.

MM