Η δήλωση Παυλόπουλου για «κλείσιμο» του Κυπριακού κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη [vid]

Η δήλωση Παυλόπουλου για «κλείσιμο» του Κυπριακού κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη [vid] | Newsit.com.cy

Δείτε στιγμιότυπα και τις δηλώσεις των δύο Προέδρων της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας αντίστοιχα:

Συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη με Πρόεδρο Ελληνικής Δημοκρατίας

Το μήνυμα ότι δεν μας νοιάζει μόνο η μοίρα του Ελληνισμού αλλά η μοίρα ολόκληρης της Ευρώπης, έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αφού καλωσόρισε για άλλη μια φορά τον Προκόπη Παυλόπουλο στην Κύπρο, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την ευκαιρία που τους δίνεται, αυτές τις κρίσιμες ώρες να ανταλλάξουν κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς για όσα διαμορφώνονται γύρω από τις εξελίξεις του Κυπριακού προβλήματος.

«Αλλά και να εκφράσω», συνέχισε, «για άλλη μια φορά και την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού για την πάντοτε ανιδιοτελή όχι απλά παρουσία αλλά στήριξη, σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλουμε για μια δίκαιη,  βιώσιμη και πριν και πάνω απ’ όλα λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος, που χωρίς αμφιβολία θα πρέπει πριν και πάνω απ’ όλα να είναι απόλυτα συμβατή και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, πέραν των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Ο κ. Παυλόπουλος από την πλευρά του είπε αρχικά πως η παρουσία του στην Κύπρο δεν είναι έκφραση μόνο της συμπαράστασης της Ελλάδας στην Κύπρο, αλλά και η δύναμη που παίρνει η Ελλάδα όταν βλέπουν την Κύπρο παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα να προοδεύει. «Εμείς οι Ελλαδίτες και εγώ προσωπικά παίρνουμε δύναμη όταν σας βλέπουμε παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, να προοδεύετε αυτή την εικόνα ενότητας που δημιουργεί ο κυπριακός λαός  αλλά είναι η δύναμη μας να διεκδικήσουμε αυτή τη λύση», είπε.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε στη συνέχεια πως μέσα και από το Συνέδριο που είχαν σήμερα, τους δίνεται η δυνατότητα να πουν ότι δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα και ιδίως η μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια να ανέχεται αυτή την κατάσταση.

«Αυτό πρέπει να τελειώσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν χρειάζεται να αναφερθώ στις συνθήκες εγγυήσεων. Έχουμε αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα ότι αυτά δεν ταιριάζουν σε μια ευρωπαϊκή νομοθεσία», σημείωσε.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως δεν μεγαλοπιανόμαστε καθώς δεν είμαστε από τα μεγάλα κράτη. Ξέρουμε όμως, όπως τόνισε, ότι έχουμε ένα ρόλο από την ιστορία και τον πολιτισμό μας να διαδραματίσουμε στην Ευρώπη».

Ανέφερε ακόμη πως και η ΕΕ προχωρά προς πολύ κρίσιμες ευρωεκλογές για το μέλλον της, καθώς «αν επικρατήσουν δυνάμεις του λαϊκισμού, που αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού και ακόμα παραπέρα, αν συνεχίσουν να εφαρμόζονται πολιτικές που ροκανίζουν το κράτος τότε», πολλά ζητήματα τα οποία αποκτήθηκαν με κόπο, θα χαθούν.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως το μήνυμα από τη Λευκωσία είναι ότι δεν είναι μόνο η δική μας μοίρα που μας νοιάζει, αλλά μας νοιάζει και η μοίρα της μεγάλης μας οικογένειας διότι μέσα από αυτή μπορούμε και εμείς να δημιουργήσουμε και να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο».

Συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημ. Συλλούρη

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Παυλόπουλος είχε σύντομη συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος τον καλωσόρισε στην Κύπρο.

Απαντώντας, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι βρισκόμαστε εδώ μέχρις ότου αποδοθεί στην Κύπρο δικαιοσύνη, καθώς όπως είπε, είναι αδιανόητο για την ΕΕ και για τη διεθνή κοινότητα να διατηρείται αυτή η απαράδεκτη εκκρεμότητα για ένα κράτος μέλος της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας που τελεί ακόμα υπό το κράτος εισβολής και κατοχής.

Αυτό είναι χρέος όλων μας να το αντιμετωπίσουμε το συντομότερο δυνατό και επομένως θα ερχόμαστε όταν χρειάζεται, όσο χρειάζεται για να αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η απαράδεκτη εκκρεμότητα πρέπει να τελειώσει, σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι το ζήτημα αφορά την ίδια τη δημοκρατία στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί ένα προηγούμενο πολύ κακό, το οποίο μπορεί να το βρούμε μπροστά μας.

Οι κίνδυνοι για τη δημοκρατία και σχετικά με την εθνική κυριαρχία των κρατών δεν έχουν παρέλθει, συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, αντιθέτως είπε, η διεθνής συγκυρία τους κάνει να γίνονται ακόμη πιο ορατοί σήμερα.

Η Κύπρος για όλους μας – πέραν από την ιστορία μας και πέρα από την ενότητα του Ελληνισμού, που ουδείς μπορεί να την αμφισβητήσει – έχει και μια ιδιαίτερη σημασία σε επίπεδο συμβολισμών για το τί πρέπει να πράξουμε σήμερα για να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο και τη δημοκρατία, ανέφερε.

Συνεχάρη τέλος της Βουλή των Αντιπροσώπων για την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του συνεδρίου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Παυλόπουλο, είπε ότι η Κύπρος είναι ένας συχνός προορισμός για τον ίδιο.

Αναφέρθηκε στην παρουσία του στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση της Βουλής, λόγω του συνεδρίου, λέγοντας ότι η συμβολική παρουσία του και η παρέμβασή του σε αυτό «θα μας βοηθήσει για τους αναγκαίους προβληματισμούς που χρειαζόμαστε για τη σύγχρονη εποχή» καθώς, όπως παρατήρησε «κλονίζονται πολλές φορές ή δημιουργούνται αμφιβολίες για τα πολιτικά, πολιτειακά συστήματα, την δημοκρατία την ίδια».

MM