Υπό την επιτήρηση αμερικανικών πολεμικών σκαφών η γεώτρηση της Exxon Mobil μετά τις τουρκικές ιαχές [vid]

Υπό την επιτήρηση αμερικανικών πολεμικών σκαφών η γεώτρηση της Exxon Mobil μετά τις τουρκικές ιαχές [vid] | Newsit.com.cy

Ο στρατηγικός αναλυτής εξ Ελλάδος, κ. Νίκος Λυγερός, μίλησε στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ, όπου αναφέρει μετά βεβαιότητας ότι η ExxonMobil θα προχωρήσει ως έχει με τον προγραμματισμό της για την επικείμενη γεώτρηση στο τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ, κρίνοντας μάλιστα ότι η Άγκυρα σηκώνει απότομα τους τόνους και την πολεμική ρητορική της, λόγω του ότι ακριβώς στο τέλος δεν θα αντιδράσει καν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η Άγκυρα δεν θα προβεί σε κίνηση αντιπερισπασμού στο τεμάχιο «7» και «3», καθώς στο τελευταίο μάλιστα είχε προβεί σε ναυτικό αποκλεισμό, εκδιώκοντας το πλωτό γεωτρύπανο της Eni, αφού πλέον εμπλέκονται άμεσα οι ΗΠΑ και η Γαλλία αντίστοιχα, με τους τελευταίους να έχουν προειδοποιήσει ότι θα επανέλθουν αν χρειαστεί με φρεγάτα στην περιοχή για το «3», ενώ οι ΗΠΑ δια της Exxon συμμετέχουν στην αδειοδότηση του «7».

Ο κ. Λυγερός υπογράμμισε ότι η ExxonMobil δεν είναι καμία τυχαία εταιρεία, εξού και στην περιοχή θα βρεθούν φρεγάτες και άλλα αμερικανικά σκάφη που θα το περιφρουρούν για να μην υπάρξει καμία παρενόχληση.

Όπως αναφέρει ο κ. Λυγερός, «Το γεγονός ότι το State Department πριν από τις δηλώσεις της Τουρκίας ξεκαθάρισε ότι καλύτερα να μην πει τίποτα η Τουρκία και να μην βρεθεί στην περιοχή, γιατί ούτως ή άλλως εμείς θα κάνουμε τη γεώτρηση, νομίζω ότι έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία αλλά και στην Κύπρο».

«Κατά συνέπεια, πρέπει να σκεφτούμε και να προχωρήσουμε από τη στιγμή που οι Αμερικανοί είναι σίγουροι για το τι θέλουν να κάνουν, εμείς ουσιαστικά δεν έχουμε καμία πρακτική παρέμβαση», ανέφερε.

Παράλληλα, ο κ. Λυγερός ανέφερε ότι διαπιστώνει μια ηττοπάθεια της κυπριακής πλευράς αναφορικά με τις γεωτρήσεις, μετά από τους βρυχηθμούς της Άγκυρας.

Την μόνη συμβολική κίνηση αντιπερισπασμού που διαπιστώνει εκ μέρους της Άγκυρας είναι η κάθοδος τους Barbaros, επί του σημείου ένωσης της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.

Παράλληλα, ο κ. Λυγερός εμφανίσθηκε διστακτικός ως προς τις επικείμενες τουρκικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο με το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητή», το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο στην στην Αττάλεια, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες των Τούρκων ότι θα εκκινήσουν στα τέλη Οκτωβρίου με την πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Αλάνια-1».

Τέλος, για την βεβιασμένη εξαγγελία εκ μέρους της Ελλάδος, από τον υπό παραίτηση Έλληνα ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Λυγερός έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται, καθώς αυτή αφορά μόνο το Ιόνιο, οπότε αυτομάτως εμφανίζεται η ελληνική πλευρά να κλείνει το μάτι στον τουρκικό ισχυρισμό ότι το Αιγαίο αποτελεί «ειδική περίπτωση».

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του Σίγμα:

Εξάλλου, σε δηλώσεις προέβη για τα τεκταινόμενα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος:

MM